Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
30. ledna 2023 16:24
Čas čtení 1:01

Volební komise schválila výsledky prezidentských voleb. Jeden okrsek hlásil chybu ve zpracování

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Volební komise schválila výsledky prezidentských voleb. Jeden okrsek hlásil chybu ve zpracování
Zdroj: TASR/Marko Erd

V úterý budou výsledky voleb vyhlášeny ve Sbírce zákonů.

Státní volební komise formálně schválila výsledek hlasování v prezidentských volbách. V pondělí to oznámil ředitel odboru voleb na Ministerstvu vnitra ČR Tomáš Jirovec. Informovala o tom zpravodajka agentury TASR v Praze.

Jeden chybný okrsek prý nemá fatální vliv na výsledek, tvrdí komise

Jirovec označil průběh voleb za klidný. Jedinou významnější mimořádnou událostí bylo podle něj krátké odložení hlasování v obci v okrese Děčín. Ještě před začátkem hlasování tam došlo k požáru, proto volební místnost přesunuli. 

„Státní volební komise s povděkem kvitovala velkou volební účast. Je třeba poděkovat voličům, že využili možnosti volby prezidenta republiky,“uvedl Jirovec. Ve Sbírce zákonů budou výsledky voleb vyhlášeny v úterý. 

„Český statistický úřad přijímal data od prvních okrsků krátce po 14:00, poslední po 17:22,“ uvedla místopředsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) Eva Krumpová. Dodala, že ČSÚ nezaznamenal žádné pochybení ani problémy ve zpracování.

Přečti si, jak to vypadalo ve volebním štábu Petra Pavla a Andreje Babiše.

Chybu ve zpracování však přiznal okrsek v Praze 8, kde byly hlasy pro Petra Pavla omylem připsány Andreji Babišovi. Podle Krumpové to komise oznámila až po zákonné lhůtě. Zůstává proto už jen možnost obrátit se s podnětem na Nejvyšší správní soud (NSS). „Pochybení, které tam bylo přiznáno ze strany komise, bylo v neprospěch vítězného kandidáta, který zvítězil o více než 900 tisíc hlasů. Nemám pocit, že by tento jeden okrsek měl mít fatální dopad na průběh voleb,“ okomentoval chybu Jirovec.

Domů
Sdílet
Diskuse