Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. února 2023 12:57
Čas čtení 1:19

Za výroky proti LGBT+ lidem vyhazov. Japonský premiér propustil svého poradce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Za výroky proti LGBT+ lidem vyhazov. Japonský premiér propustil svého poradce
Zdroj: Getty Images/Takashi Aoyama

Kišidovu vládu v poslední době zasáhlo několik skandálů a její popularita je nejistá.

Japonský premiér Fumio Kišida v sobotu propustil svého blízkého spolupracovníka, na vině jsou jeho diskriminační výroky na adresu LGBT+ osob. Masajoši Arai, dnes už extajemník premiérského úřadu, nedávno pro japonská média řekl, že LGBT+ osoby vidí velmi nerad. Informuje o tom TASR.

Další střípek do mozaiky problémů japonské vlády

Masajoši Arai podle serveru Japan Times prohlásil, že by „nechtěl žít vedle LGBT+ páru“ a že by „nesnesl ani jejich pohled“. Kromě toho uvedl, že pokud budou v Japonsku zavedeny sňatky osob stejného pohlaví, změní to způsob života společnosti a poměrně dost lidí by zemi opustilo. 

Své výroky v pátek po zveřejnění v médiích rychle odvolal a omluvil se za použití výrazů, které podle něj mohly způsobit nedorozumění. Premiér Kišida ale v sobotu uvedl, že výroky bere velmi vážně a o Araiově nástupci je už rozhodnuto. „Jeho výroky byly pobuřující a zcela se vymykaly přístupu kabinetu k respektování rozmanitosti a vytváření inkluzivní společnosti,“ doplnil Kišida.

LGBT
Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco

Arai se k tématu vyjádřil v neoficiálním rozhovoru s novináři. Ve veřejném prostoru se totiž řeší premiérův nejasný postoj k uzákonění sňatků stejnopohlavních osob. „Při zvažování této záležitosti musíme být velmi opatrní, protože by mohla ovlivnit strukturu rodinného života v Japonsku,“cituje jeho slova z ledna letošního roku Japan Times.

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

Mnozí členové konzervativní Liberálně demokratické strany vedené Kišidou se stavěli proti manželství osob stejného pohlaví s odkazem na podle nich tradiční hodnoty země, jako je například role ženy při výchově dětí. Japonsko je poslední zemí ze skupiny ekonomicky nejvyspělejších zemí světa (známé jako G7), která manželství osob stejného pohlaví ani občanské svazky neuznává.

Araiovy výroky vyvolaly v Japonsku vlnu protestů a jsou nejnovějšími ze série přešlapů japonských vládních úředníků, které je dostaly do problémů. Kišidovu vládu v poslední době zasáhlo několik skandálů a její popularita je nejistá. Kvůli žertech o testu smrti odstoupil loni ze své funkce ministr spravedlnosti. Objevila se také zpráva, že premiérův nejstarší syn Šotaro využívá ke svým cestám v Japonsku i mimo něj služební vozidla.

Podle posledních průzkumů nedosahuje popularita vlády ani třiceti procent. 

Domů
Sdílet
Diskuse