Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. února 2023 11:00
Čas čtení 4:47
Jakub Paulík

Kanibal uřízl spolucestujícímu v autobuse hlavu a snědl jeho oči. Myslel si, že oběť je mimozemšťan

Kanibal uřízl spolucestujícímu v autobuse hlavu a snědl jeho oči. Myslel si, že oběť je mimozemšťan
Zdroj: Pexels/Alisa Fjolars
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Při pohledu na uříznutou hlavu pasažéři plakali a zvraceli. Zastavit kanibala s dlouhým nožem by se odvážil jen málokdo.

Čtyřicetiletý Vince Li 30. července 2008 v Kanadě pobodal v autobuse svého spolusedícího, uřízl mu hlavu a snědl části jeho těla. Tvrdil, že mu to přikázaly hlasy v hlavě, a myslel si, že v sebeobraně vraždí mimozemšťana.

Kvůli diagnostikované schizofrenii se místo vězení nakonec dostal do ústavu pro duševně choré, odkud byl po dlouhých letech úspěšného léčení propuštěn. Dnes už žije na svobodě se změněným jménem.

Vince Li
Zdroj: Youtube/CBS News: The National

Když se otočil, viděl, jak za ním bodá muže

Dvaadvacetiletý Tim McLean byl na cestě z kanadského Edmontonu do Winnipegu. Ve sluchátkách měl puštěnou hudbu a opřený u okna v autobuse usínal. Když si k němu přisedl čtyřicetiletý Vince Li, pokračoval dál ve spánku a muže ignoroval. Přibližně o 20 minut později Li vytáhl dlouhý nůž a začal jím svého spolucestujícího bodat do hlavy a krku.

„Právě jsem četl knihu a najednou jsem slyšel křik toho muže. Otočil jsem se a viděl, jak chlap, který byl hned za mnou, stojí a bodá druhého muže s tak velkým nožem, jaký měl Rambo,“ popsal hororový incident Garnet Caton, jeden z cestujících a svědek vraždy.

Zpočátku si prý myslel, že Li bije spolucestujícího pěstmi, ale realita byla mnohem hrozivější. Křik mladého Tima McLeana přirovnal svědek ke zvuku mezi „štěkotem psa a plačícím dítětem“. Celkově muže bodl 40 až 50krát, uvádí The Guardian. Okolí sedadel v zadní části autobusu u toalet bylo za krátkou chvíli polito krví.

Výpověď svědka, který seděl přímo za vrahem:

Hlas boha mu přikázal, aby zabil mimozemšťana

„Zastavte autobus! Někoho bodají! Všichni vypadněte!“ křičel na lidi očitý svědek, který si podle vlastních slov zřejmě jako první na místě uvědomil, co se děje. V autobuse propukla panika, během které řidič zastavil vůz a každý pasažér kromě vraha a oběti z něj rychle utekl.

Všichni měli strach, že by jim mohl agresor ublížit, ale útočník se zajímal jen o svoji oběť. Když se vrahovi podařilo oddělit spolucestujícímu hlavu od těla, vítězoslavně ji přes okno autobusu ukázal 37 vyděšeným pasažérům a následně ji pustil na zem. Než přijela na místo činu policie, pachatel stihl zkonzumovat několik kousků těla, které z Tima McLeana mezitím uřízl.

Podle očitého svědka Garneta Catona působil naprosto klidně a vraždu provedl bez jakéhokoli náznaku emocí jako robot. Uvnitř však údajně prožíval něco zcela odlišného. Tehdy ještě nevěděl, že je schizofrenik a že hlasy v jeho hlavě, které mu kázaly vraždit, nebyly skutečné.

„Byl jsem opravdu vyděšený. Pamatuji si, že jsem mu uřízl hlavu. Věřil jsem, že je to mimozemšťan. Hlasy mi říkaly, abych ho zabil, že zabije mě nebo jiné. Teď tomu už nevěřím,“ řekl podle BBC v roce 2012 vrah a kanibal Vince Li, kterému diagnostikovali psychickou poruchu.

„Paranoidní schizofrenik může něco dělat pod vlivem bludů nebo halucinací. Je to hrozivé a někdy to skončí skutečně ohyzdně, ale on to v podstatě neudělal. Což samozřejmě neznamená, že nedostane ochranné léčení a nestráví množství let nebo zbytek života v nemocnici či vězení. Nakonec musím dodat, že i když znám případy, kdy paranoidní schizofrenik někoho zabil, jsou to úplné výjimky. Byl bych nerad, kdyby se schizofrenie spojovala s jakoukoli trestnou činností,“ řekl pro Refresher v rozhovoru o schizofrenii a jiných duševních poruchách psycholog Jaromír Škoda.

Pozor – diagnostikovaný schizofrenik není automaticky násilnou osobou. Jedná se o rozšířený mýtus. Většina schizofreniků není pro své okolí žádnou hrozbou.

Zdroj: The Treatment Advocacy Center
Vražda
Zdroj: Youtube/CBS News: The National

V kapse měl ucho, nos a jazyk oběti

Poté, co všichni vyběhli ven, se alespoň trojice mužů pokusila dostat dovnitř a pobodanému muži pomoci. Svědek incidentu Garnet Caton tvrdí, že společně s řidičem autobusu mu pomohl i kolemjdoucí kamionista, který jel přímo za autobusem.

Když viděl, že autobus na silnici nouzově zastavil a něco se na místě stalo, přišel na pomoc. Trojice mužů se ozbrojila páčidlem i kladivem, ale na záchranu bylo příliš pozdě. Vince Li už mezitím oběť porcoval. Venku stojící lidé se při pohledu na uříznutou hlavu a kanibalismus pozvraceli, jiní se rozplakali.

I když se trojici mužů nepodařilo vraha zastavit, chtěli mu alespoň zabránit v útěku. „Zůstaň na místě, zůstaň tam!“ křičeli na něj podle výpovědi svědka a mezitím přivolali policii. Jelikož byly dveře autobusu zamčené, Vince Li se pokusil nastartovat vozidlo. To mu však nevyšlo, protože řidič autobusu mezitím aktivoval imobilizér a autobus tak znefunkčnil.

Než přijeli na místo policisté, Vince Li rozsekal svou oběť na malé kusy a několik z nich snědl. Některé části těla jako ucho, nos a jazyk si kanibal odložil do kapsy. Později je u něj objevila policie. Oči oběti a část srdce však vyšetřovatelé nikdy nenašli, protože je Li pravděpodobně snědl.

„Musím navždy zůstat v autobuse,“ křičel prý kanibal na policisty. Zanedlouho si to rozmyslel a v nočních hodinách se pokusil utéct jedním z oken. Policie ho však po několika zásazích distančním paralyzérem zpacifikovala.

„Když jsem o tom poprvé slyšela, bylo mi těžko od žaludku. Bylo mi nevolno. Modlili jsme se za rodinu této osoby (oběti – pozn. red.) a o 24 hodin později jsme zjistili, že to byl můj syn,“ řekla matka oběti Carol de Delley v pořadu Aftermath of Murder.

Rozsekal ho, aby se nemohl znovuzrodit

Chtěl prý splnit misi od boha. Na „mimozemšťana“ sedícího vedle něj musel zaútočit dříve, než zabije on jeho nebo než ublíží někomu jinému. Tímto způsobem podle psychiatra svědčícího za obhajobu přemýšlel kanibal, vrah a schizofrenik Vince Li, píše BBC.

„Hlas mi řekl, že jsem třetím příběhem bible. Že jsem jako druhý příchod Ježíše a mám zachránit lidi před vesmírným útokem mimozemšťana,“ řekl Li.

Muže rozsekal na malé části, protože věřil, že mimozemšťan má nadpřirozené schopnosti a mohl by znovu ožít. První příznaky schizofrenie podle interview, které zveřejnilo CBC, pociťoval už v roce 2004. Tehdy ale svému duševnímu stavu nerozuměl.

Soud nakonec 5. května 2009 rozhodl, že Vince Li není jako diagnostikovaný schizofrenik trestně odpovědný za svůj čin. Podle bludů v jeho hlavě jednal v sebeobraně. U soudu nechtěl mluvit a na otázky pouze kroucením hlavou naznačoval souhlas a nesouhlas. Před soudcem však podle BBC zamumlal jednu větu: „Prosím, zabijte mě.“

Vince Li byl poslán do ústavu pro duševně choré v kanadském Selkirku. V průběhu let prohlásil, že svého činu lituje a zřejmě už nikdy nebude šťastný. Pro rodinu oběti by prý udělal cokoli a doufá, že mu někdy odpustí. Matka oběti se o to podle vlastních slov pokouší, ale zdůrazňuje, že je to velmi náročné.

Mohl by pod vlivem bludů na svobodě znovu vraždit?

Začátkem května roku 2015 byl propuštěn na svobodu, ale nadále zůstal pod dozorem úřadů a odborníků na duševní zdraví. Své jméno si úředně změnil na Will Baker. V roce 2017 však revizní komise nad mužem zrušila dozor s odůvodněním, že již nepředstavuje „významnou hrozbu pro veřejnou bezpečnost“.

Od té doby začal žít jako běžný občan. S tímto rozhodnutím nesouhlasila matka oběti, uvádí The Guardian, protože se obávala, že teď nikdo nebude moci zkontrolovat, zda Baker nadále bere předepsané léky a zda dodržuje svoji léčbu. Sám Baker však řekl, že už nikdy nechce provést podobně hrozivý čin, možnost vysazení léků odmítá, a kdyby znovu začal slyšet hlasy, ihned vyhledá doktora.

Doktoři podle CBC u Bakera počítají pouze s 0,8procentní šancí toho, že by se v příštích letech dopustil násilné trestné činnosti. CTV s odkazem na kanadského psychiatra ovšem upozornila, že v případě vysazení léků by se jeho stavy vrátily s téměř 100% jistotou.

Kanibal
Zdroj: Youtube/CBS News: The National
Domů
Sdílet
Diskuse