Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
10. února 2023 v 14:50
Čas čtení 0:41

Rusko: Bývalý gubernátor byl odsouzen ke 22 letům za přípravu dvou vražd

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko: Bývalý gubernátor byl odsouzen ke 22 letům za přípravu dvou vražd
Zdroj: Prezidentská tisková a informační kancelář/Kremlin.ru

Bývalý gubernátor Chabarovského kraje na východě Ruska Sergej Furgal byl v pátek odsouzen ke 22 letům vězení za zorganizování dvou vražd, informuje TASR podle zprávy agentury AFP. Jeho zatčení vyvolalo v roce 2020 ve městě Chabarovsk rozsáhlé protesty.

Soud v Moskevské oblasti soudil Furgala za vraždy dvou podnikatelů na ruském Dálném východě před zhruba 20 lety. Začátkem února ho porota uznala vinným z přípravy dvou vražd a jednoho pokusu o vraždu. Dvaapadesátiletý Furgal trvá na tom, že je nevinný. Jeho příznivci považují případ za vykonstruovaný, aby tento kdysi oblíbený gubernátor mohl být sesazen.

10. února 2023 v 11:48 Čas čtení 0:41 Vzdušným prostorem NATO proletěly dvě ruské rakety Vzdušným prostorem NATO proletěly dvě ruské rakety

Do funkce gubernátora Chabarovského kraje byl zvolen se ziskem 70 procent hlasů jako člen Liberálně demokratické strany (LDPR). Uštědřil tak zahanbující porážku vládní straně Jednotné Rusko, cituje TASR AFP. Jeho zadržení v roce 2020 vyvolalo velké protesty, do kterých se v Chabarovsku u hranic s Čínou zapojily desítky tisíc lidí. Menší protesty vypukly i v okolních městech včetně tichomořského přístavu Vladivostok v sousedním Přímořském kraji.

10. února 2023 v 7:57 Čas čtení 1:24 Do volby prezidenta se snažilo zasahovat Rusko, naznačuje vnitro Do volby prezidenta se snažilo zasahovat Rusko, naznačuje vnitro

Demonstranti požadovali pro Furgala spravedlivý proces, přičemž tvrdili, že jeho obvinění jsou vykonstruována, aby byl bývalý gubernátor potrestán za příliš nezávislou cestu od Moskvy, píše deník The Guardian. V mnoha městech mimo Moskvu a Petrohrad šlo o bezprecedentní protivládní protesty, které vítali kritici Kremlu včetně v současnosti vězněného lídra ruské opozice Alexeje Navalného.

Domů
Sdílet
Diskuse