Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
11. února 2023 13:49
Čas čtení 1:10

Vysoké školy v Česku budou muset vydávat nový diplom lidem, kteří podstoupili tranzici

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vysoké školy v Česku budou muset vydávat nový diplom lidem, kteří podstoupili tranzici
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Krok vpřed pro transgender osoby v Česku. Od ledna 2024 budou mít nejspíš nárok na změnu vysokoškolského diplomu s novými údaji.

Nový diplom nejspíš brzy dostanou absolventi vysokých škol, kteří podstoupili tranzici a kteří o doklad s novým jménem požádají. Vyplývá to z návrhu dvou ministerstev, jenž spadá pod novelu zákona o vysokých školách. Na návrhu spolupracuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pod vedením Vladimíra Balaše (STAN) s ministryní pro vědu Helenou Langšádlovou (TOP 09).

Univerzity se v současné době zdráhají nové diplomy vydávat, uvedl resort školství. Postup k úpravě dokladu v takových případech ani není v zákoně stanovený. Na to, že některé vysoké školy nevydávají diplomy se změněnými osobními údaji, upozorňovala například bývalá veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová v otevřeném dopisu, adresovaném tehdejšímu ministru školství Robertu Plagovi.

To se ale může změnit prostřednictvím novely. Ta má podle úřadů přispět k rovnému zacházení se studenty a absolventy a minimalizovat diskriminaci transgender osob při prokazování se původními doklady o vzdělání.

„Úprava reaguje na ztíženou situaci osob po změně pohlaví při prokazování získaného vzdělání prostřednictvím dokladů o vzdělání získaných před změnou pohlaví,“ píše se v důvodové zprávě. Vysokým školám explicitně stanovuje povinnost vydávat na žádost dotčené osoby nový diplom, který bude obsahovat aktuální údaje. 

Nový diplom za tisícovku

Podle resortů jde o zásadní krok, který má transgender osobám ulehčit jejich životní dráhu. „V případě, že by taková osoba byla nucena nadále se prokazovat původním diplomem, docházelo by např. při přijímacích řízeních k okamžitému, a ne vždy žádoucímu coming outu, který může takové osobě významným způsobem ztížit postavení na trhu práce,“ upozorňují předkladatelé návrhu novely.

16. dubna 2024 7:00 Čas čtení 4:41 Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná?

Novelu mohou ostatní instituce připomínkovat do 8. března. Pokud se novela schválí, vysokým školám připadne povinnost vydávat nové diplomy s upravenými údaji od ledna 2024. Pokud budou mít absolventi o úpravu dokumentu zájem, na škole nebo fakultě pouze prokáží změnu jména nebo rodného čísla. Poplatek za vystavení nového dokladu by měl činit nejvýše 1000 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse