Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2023 17:30
Čas čtení 3:21
Dominik Vetrák

5. část The Last of Us: Clickeři a bloater útočí. Seriál znovu ukázal, v jak krutém světě se odehrává

5. část The Last of Us: Clickeři a bloater útočí. Seriál znovu ukázal, v jak krutém světě se odehrává
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY THE LAST OF US
Uložit Uložené

Jaká byla pátá část The Last of Us a co se nám na ní nelíbilo?

V článku se nacházejí spoilery k páté části.

Tento týden vydalo HBO novou část seriálu The Last of Us o dva dny dříve. Sledovali jsme v ní pokračování příběhu z minulé části, ve které se Joel a Ellie dostali do Kansas City, kde odboj porazil organizaci FEDRA a chopil se vedení karanténní zóny.

Autoři se inspirovali skutečným světem, když zobrazili lidi, kteří svrhli fašistickou diktaturu, jako další fašisty se stejně nelidským chováním. Takové věci se stávaly i v historii našeho světa. Tvůrci ukázali i noc, kdy se stal převrat, během kterého mučili, zabíjeli a věšeli vojáky z FEDRA.

Následně nám představili Henryho a jeho neslyšícího mladšího bratra Sama. Dozvěděli jsme se, proč Kathleen, vedoucí odboje v Kansas City, tak touží po tom, aby Henryho našli a zlikvidovali. Ten vydal organizaci FEDRA jejího bratra, který byl předchozím lídrem.

Kathleen se tak chce Henrymu pomstít, protože mu nedokáže odpustit, že zradil jejího bratra kvůli svému mladšímu bratrovi. Sam podle Henryho slov dostal leukémii a lék měla jen FEDRA, která výměnou za něj chtěla hlavu lídra odboje. Těžko říct, nakolik je tento lék uvěřitelný, ale je možné, že FEDRA jen lhala a Henry se jako zoufalý bratr chytal každého stébla, jen aby zachránil svého bratra.

The Last of Us
Zdroj: HBO Max

Henry doufá, že Joel a Ellie pomohou jemu a Samovi dostat se z města a co nejdál od Kathleen, která udělá vše pro to, aby je zabila. Henry má docela dobrý plán, ale jak už to v tomto světě bývá, všechno se pokazí. Henry, Joel, Sam a Ellie čelí smrti hned několikrát. Jednak ze strany odboje, jednak během setkání se stovkami infikovaných.

Hra něco udělala lépe...

Díky pohotové Ellie a chladnokrevnému Joelovi s úžasným mířením a puškou v ruce to však všichni přežijí. Tvůrci seriálu opět připomínají, jak je postapokalyptický svět krutý. I v této části se však setkáváme se scénami, které byly v seriálu o něco slabší, respektive méně intenzivnější a emotivnější než ve hře.

Doporučeno
Přehledně: Těchto filmů a seriálů se kvůli stávce v Hollywoodu jen tak nedočkáš Přehledně: Těchto filmů a seriálů se kvůli stávce v Hollywoodu jen tak nedočkáš 25. července 2023 12:30

Částečně za to může i režie hry, ve které po smrti Joelovy dcery Sarah a další vedlejší postavy obraz ztmavne a tvůrci ti dají chvíli na vstřebání emocí na pozadí emotivní hudby. V seriálu se nic takového neděje, takže smrt některých postav nemá až takový dopad.

The Last of Us
Zdroj: HBO Max

Skvělé akční scény

Zároveň je škoda, že tvůrci seriálu nedokázali vymyslet tak depresivní a úderný mini příběh o komunitě lidí žijících v tunelech. Vedl je jistý muž jménem Ish, jehož příběh je ve hře dost smutný, ale v seriálu ho tvůrci zatlačili do pozadí. Na druhé straně se jim podařila skvělá akční sekvence na konci epizody, během níž se do po zuby ozbrojených lidí pustily stovky infikovaných.

Přesně takové sekvence seriál občas potřebuje, obzvlášť když jsou takto dobře natočeny. Autorům se podařily také vizuální efekty a povedené masky, zejména v případě dětského clickera s gymnastickými pohyby.

Třešničkou na dortu byl velký infikovaný jedinec zvaný bloater, který doslova trhá lidi na kusy a drtí je jedním úderem. Překvapením je, že tvůrci ho v čele s maskérem a kostymérem Barriem Gowerem skutečně vymodelovali a použili herce v obleku. Pomohli si i vizuálními efekty vytvořenými počítači, ale bloater se skutečně nacházel na natáčení v celé své „kráse“.

The Last of Us
Zdroj: HBO Max

Bude zajímavé sledovat, jestli se Joel a Ellie ještě postaví dalšímu bloaterovi, ve hrách jsme to mohli vidět. Do konce první série se tak zřejmě objeví alespoň jeden a nezbývá nám, než doufat, že hlavní postavy si s ním nějak poradí. Z dnešní epizody je ale jasné, že k tomu budou potřebovat více než obyčejné zbraně.

Doporučeno
10 věcí, které nesnášíme na videohrách: nudné a nepřehledné open-worldy, miniaturní titulky či nepřeskočitelné cutscény 10 věcí, které nesnášíme na videohrách: nudné a nepřehledné open-worldy, miniaturní titulky či nepřeskočitelné cutscény 7. dubna 2023 15:00

Bystrému oku také neunikne scéna, kde bloater na několik vteřin jako by ovládal celou hordu infikovaných, kteří se řídili jeho pokyny. Ve hře nic takového nebylo a infikovaní jednali jako jednotlivci. Pravděpodobně to souvisí s tím, že v seriálu pracují více jako součást kolektivní mysli (takzvaný hivemind), kterou spojují úponky houby cordyceps.

Dějová linka s Kathleen nikoho neohromí

Pátá epizoda se podařila značně více než čtvrtá, která byla až příliš pomalá a děj neposunula moc vpřed. Po zhlédnutí páté části je jasné, že by bylo lepší, kdyby tvůrci čtvrtou a pátou spojili do jedné delší epizody. Zároveň by z ní ale mohli vystřihnout scény s Kathleen a její dějovou linií.

The Last of Us
Zdroj: HBO Max

Příběh nepotřeboval zobrazit její minulost a motivace. Samotná postava nebyla špatná, ale její charakterový oblouk seriál až tak moc neobohatil a nedal větší význam ani Samově a Henryho dějové linii.

Je super, že tvůrci chtějí rozšířit příběh z her, což se jim například ve třetí epizodě mimořádně povedlo, ale ne každá postava potřebuje mít vlastní příběh a flashbacky. V seriálu je lepší, pokud jsou Joelovi nepřátelé skuteční lidé se jmény a osobnostmi, a nejen prázdné schránky držící zbraň, které mu stojí v cestě (jak to je ve hrách), ale ne vždy se každému z nich podaří vytvořit dobrý příběh.

Doporučeno
RECENZE: The Last of Us RECENZE: The Last of Us 16. března 2023 18:00

Pokud by tvůrci spojili 4. a 5. část a vystřihli z nich alespoň 20 minut, epizoda by měla lepší tempo. V průběhu skvělých závěrečných scén na to sice zapomeneš, ale i ty byly ve hře zpracovány lépe (podobně jako při smrti Tess). Video níže se spustí v čase, který porovnává poslední scény ze seriálu s hrou.

" width="700" height="370" allowfullscreen="allowfullscreen">

Domů
Sdílet
Diskuse