Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
15. února 2023 11:32
Čas čtení 1:05

Evropský parlament schválil konec prodeje aut se spalovacími motory do roku 2035

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Evropský parlament schválil konec prodeje aut se spalovacími motory do roku 2035
Zdroj: Unsplash/Chuttersnap

Poslanci Evropského parlamentu definitivně schválili dohodu s členskými státy Evropské unie o nové normě o nulových emisích. Ta se týká i omezení prodeje aut se spalovacími motory do roku 2035.

Europoslanci definitivně schválili nové opatření, které má snížit emise omezením aut se spalovacími motory. Silniční doprava tvoří přibližně 20 procent unijních emisí.

5. února 2023 10:07 Čas čtení 1:10 V EU začalo platit embargo na dovoz ruských ropných produktů. Ovlivní to ceny v Česku? V EU začalo platit embargo na dovoz ruských ropných produktů. Ovlivní to ceny v Česku?

To však neznamená, že v roce 2035 auta na benzin a naftu zmizí ze silnic úplně. Nově schválená legislativa se týká jen osobních aut a dodávek, fosilní paliva tak budou nadále používat například nákladní vozidla nebo autobusy. Nařízení se navíc bude vztahovat pouze na prodej nových aut. Pokud si tedy v roce 2034 někdo pořídí auto na benzin, bude s ním nejspíše moci jezdit i nadále.

Elektroautem levněji

Nařízení nezakazuje ani výrobu aut na klasická paliva. „Toto nařízení podporuje výrobu vozidel s nulovými a nízkými emisemi,“ upozorňuje v tiskové zprávě nizozemský europoslanec Jan Huitema. Automobilky budou moci prodat určitý objem aut na benzin nebo naftu, zaplatí za to ale sankci.

Plánem Evropské komise zároveň je, aby byly nízkoemisní nebo bezemisní automobily cenově lákavější. Zatímco vozidla se spalovacími motory v budoucnu zřejmě vyjdou o mnoho dráž, elektromobily by naopak měly zlevnit díky dotacím na výrobu bezemisních vozů. „Již nyní jsou provozní náklady elektromobilů nižší než u aut se spalovacím motorem,“ cituje Huitemu Česká televize.

11. února 2023 9:50 Čas čtení 2:00 České zákony nejsou v boji proti sexuálnímu zneužívání dětí dostatečné, tvrdí europoslanec České zákony nejsou v boji proti sexuálnímu zneužívání dětí dostatečné, tvrdí europoslanec

„Automobilky si už vybraly,“ shrnul rostoucí podíl elektrických vozidel ve výrobě místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Ten zodpovídá i za klimatickou politiku EU. Upozornil na fakt, že Čína se více soustředí na výrobu elektromobilů, a EU jde tak i o udržení schopnosti konkurovat globálním trhům. V České republice je každé deváté vyrobené auto na elektrický pohon.

Domů
Sdílet
Diskuse