Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. března 2023 14:00
Čas čtení 2:08
Tímea Krauszová

Víš, co je sexploration, open casting či guardrailing? Tato nová slova z oblasti randění bys měl*a znát

ZAJÍMAVOSTI RANDĚNÍ VE 21. STOLETÍ
Uložit Uložené

Nová slova popisují nová očekávání a touhy randících lidí.

Všichni už dobře víme, co znamená ghosting nebo přátelství s výhodami. Termínů, které označují různá očekávání či uspořádání v randění, je však mnohem více a každý rok přibývají nové. Podle průzkumu seznamky Bumble, který předpovídá trendy v randění na rok 2023, máš k dispozici nová slova: guardrailing, open casting, love-life balance, sexploration a wanderlove.

Abychom se ve vodách randění neztratili, vytvořili jsme přehledný slovník současných i starších slovíček, která ti pomohou pojmenovat, co přesně prožíváš.

Data pocházejí z interního průzkumu seznamky Bumble, do kterého se zapojilo 14 300 uživatelů z celého světa. Sběr dat trval od 12. října do 1. listopadu 2022.

Guardrailing

Guardrailing znamená jasné vymezení hranic. Stále více lidí si podle průzkumu seznamky Bumble své hranice jasně určuje a chrání, v roce 2022 jich tak učinilo 52 procent. Hranice se mohou týkat tvých emocionálních potřeb, pomohou ti činit vědomá rozhodnutí o tom, jak moc se někomu otevřeš, a také tě chrání před přílišnými společenskými závazky, které nechceš.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bumble (@bumble)

Open casting

Open casting označuje ochotu a otevřenost lidí zvažovat randění s lidmi, kteří nejsou „jejich typ“. Více než třetina lidí v průzkumu uvedla, že jsou připraveni randit i s lidmi, kteří nevypadají jako jejich typ. Většině dotázaných záleží více na emocionální zralosti než na vzhledu.

Love-life balance

Laskavý bratr starého známého work-life balance. Jedná se o lidi, kteří hledají rovnováhu mezi prací, soukromím a vztahy. Někteří už raději ani nechtějí chodit s někým, kdo má příliš vyčerpávající práci nebo nedokáže najít rovnováhu mezi jednotlivými oblastmi.

Doporučeno
S tímhle trikem ti stoupne počet matchů o 10 procent. Udělali jsme průzkum, co nejvíc funguje na randicích aplikacích S tímhle trikem ti stoupne počet matchů o 10 procent. Udělali jsme průzkum, co nejvíc funguje na randicích aplikacích 12. ledna 2024 12:00

Lidé se chtějí více zaměřit na vědomé vytváření prostoru k odpočinku a očekávají, že i potenciální partner či partnerka budou na vytváření rovnováhy dbát. Je to pro mnohé důležitější než kariéra druhé osoby.

Sexploration

Další spojení dvou slov, která nepochybně znáš, označuje ochotu a chuť objevovat vlastní sexualitu. Ať už o samotě, nebo ve vztahu. Téměř polovina dotázaných říká, že mají otevřenou mysl, pokud jde o sex a intimitu, a že o sexuálních touhách a potřebách je důležité mluvit v raných fázích vztahu.

Wanderlove

Spojení slov wander (toulat se) a love (láska) znamená, že lidé jsou stále ochotnější vstupovat do vztahů na dálku. Nevadí jim seznámit se a randit s někým z jiného města a třetina lidí je ochotna cestovat pro udržení vztahu. Odráží to i fakt, že stále více lidí má flexibilní pracovní dobu, mohou alespoň pár dní pracovat z domova nebo se živit jako digitální nomádi.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bumble (@bumble)

Curving

Curving je podle mnohých horší než ghosting. Jde o vyhýbavé odpovědi, druhá strana se ti sice nepravidelně ozývá, ale neumí se zavázat ke společným plánům, konverzace se nikam neposouvá, na odpovědi možná čekáš i celé dny či týdny. Ve skutečnosti o tebe nemá zájem, ale neumí přestat odepisovat (možná ze slušnosti?) a neumí (nebo nechce) ti to říct přímo. Slovo je starší, poprvé se medializovalo v roce 2017.

Orbiting

Orbiting je do velké míry vyhýbání se bývalým partnerům, které člověk „vyghostoval“ (najednou přerušil kontakt bez vysvětlení a rozloučení). Člověk, který tě takto obchází, ti v pohodě lajkne fotku nebo si prohlédne každý tvůj příběh na Instagramu. Ale nikdy z toho nevznikne rozhovor, ani jen ten ze slušnosti. Netuší, jak se máš, a ani to vědět nechce. Také je to starší slovo, ale protože jsme všichni často online (ne-li pořád), vyplatí se ho znát.

Domů
Sdílet
Diskuse