Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2023 10:00
Čas čtení 6:19
Dominik Vetrák

Brendan Fraser během natáčení Mumie téměř zemřel. Hollywood ho vyhnal, když se postavil sexuálnímu obtěžování, ale vrátil se zpět

Brendan Fraser během natáčení Mumie téměř zemřel. Hollywood ho vyhnal, když se postavil sexuálnímu obtěžování, ale vrátil se zpět
Zdroj: Getty Images/John Phillips/Stringer
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Herec Brendan Fraser zažil turbulentní kariéru plnou vrcholů, ale také pádů. Proč se vytratil z kin a co dělal před hollywoodským comebackem?

Brendan Fraser byl v 90. letech minulého století milovanou hollywoodskou hvězdou a mužským sexsymbolem. Po roce 2010 však hrál jen v podprůměrných filmech a vůbec se mu nedařilo. Nakonec upadl v zapomnění a mezi lety 2014 až 2019 nehrál v žádném filmu, pouze v seriálech Doom Patrol, Condor, Trust nebo The Affair.

Po roce 2019 následovaly špatné a nevýrazné počiny jako český film Dimenze či The Poison Rose, až jej obsadil Steven Soderbergh do svého krimi thrilleru No Sudden Moves, v němž předvedl dobrý výkon.

Doporučeno
Oscary ovládl film Everything Everywhere All at Once. Sošku si odnesl i Avatar Oscary ovládl film Everything Everywhere All at Once. Sošku si odnesl i Avatar 13. března 2023 5:55

Herec překvapil celý svět, když se dostal do obsazení komiksového filmu Batgirl, dostal vedlejší roli v projektu Martina Scorseseho a Leonarda DiCapria s názvem Killers of the Flower Moon a získal také hlavní roli v dramatu The Whale od oscarového režiséra Darrena Aronofského. Herec, se kterým už nikdo nepočítal, nakonec získal a proměnil nominaci na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon.

Jeho život mohl být úplně jiný, kdyby ho v roce 2003 sexuálně nenapadl  prezident společnosti HFPA (Hollywood Foreign Press Association) Philip Berk. Chytil ho tehdy za hýždě a tlačil mu i na intimní partie. Fraser se tehdy údajně cítil jako dítě a myslel si, že se rozpláče.

Brendan Fraser
Zdroj: John Phillips/Stringer/Getty Images

Herec se ozval, ale v té době se sexuální napadení v Hollywoodu zametala pod koberec. Fraser skončil na takzvaném blacklistu, takže s ním žádné studio ani producenti nechtěli spolupracovat, a to jen proto, že se nechtěl nechat sexuálně obtěžovat. Frasera sice odepsali ředitelé v Hollywoodu, jeho kariéra ale směřovala ke dnu už roky předtím a za jeho úpadkem se skrývá několik věcí, o kterých se dnes dozvíš víc.

Jeho první filmovou rolí byl snímek Dogfight z roku 1993, v němž si zahrál po boku zesnulého Rivera Phoenixe. Bylo mu jen 23 let, ale producenty hned upoutal. Následná role pravěkého muže probouzejícího se v současnosti v Encino Man mu pomohla stát se hvězdou.

Další roky strávil natáčením řady podprůměrných či průměrných filmů a komedií. Široké publikum znovu zaujal v komedii Rockeři (1994), kde si zahrál po boku Steva Buscemiho či Adama Sandlera.

O rok později hrál v komedii Glory Days. Na ní je zajímavé to, že se v ní setkalo velké množství budoucích hvězd, jako například Ben Affleck, Matt Damon, samotný Brendan Fraser, Alyssa Milano, Sam Rockwell nebo Matthew McConaughey.

Brendan Fraser
Zdroj: Wikpedia/Paramount/Universal Pictures/Disney

V roce 1997 parodoval Tarzana. V komedii George of the Jungle hrál George, který vyrůstal v džungli mezi gorilami. Je to oblíbená a neškodná komedie, ve které si získal další fanoušky i fanynky a předvedl své perfektně vypracované svaly.

Skvělý herecký výkon předvedl v životopisném dramatu Gods and Monsters s Ianem McKellenem, kde dokázal, že zvládne i náročnější role a není jen miláčkem fanoušků rodinných a romantických komedií, které natáčel jako na běžícím pásu.

Herec po celou dobu přijímal i fyzicky náročnější role, při kterých dělal i kaskadérské kousky, což se značně podepsalo na jeho zdraví. Vyvrcholilo to v roce 1999, kdy přišel zřejmě největší zlom a nejdůležitější film jeho kariéry. Ztvárnil Ricka O'Connella v akčním dobrodružném filmu Mumie. Společně s herečkou Rachel Weisz se stali absolutními sexsymboly a miláčky publika.

Ve filmu měli neskutečné charisma. Byl to velmi povedený zábavný akční film s charismatickými postavami. V té době si začal vybírat projekty trochu opatrněji, díky čemuž vznikly snímky jako Blast from the Past, The Quiet American či skvělé oscarové drama Crash.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 132709 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak během natáčení Mumie téměř zemřel.
  • Proč byl střídavě celých 7 let v nemocnicích.
  • Proč o sexuálním napadení šéfa hollywoodské organizace nepromluvil dříve.
  • Co opravdu stojí za jeho odchodem z Hollywoodu a jak vyhasla jeho hvězda.
  • Kdo mu dal druhou šanci a jak naplňuje svůj hollywoodský comeback.
Domů
Sdílet
Diskuse