Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti SIA Player media.
17. března 2023 10:00
Čas čtení 1:18
Sponzorovaný obsah

Studium gamingu je realitou: E-sport se vyučuje na stovkách středních škol po celém světě

Studium gamingu je realitou: E-sport se vyučuje na stovkách středních škol po celém světě
Zdroj: Pexels/Yan Krukau
ZAJÍMAVOSTI E-SPORT ŠKOLA A STUDIUM
Uložit Uložené

Bavilo by tě ve škole pařit třeba League of Legends?

Zatímco my se trápíme se zlomky a větnými rozbory, na jiných školách paří oblíbené hry. Zahraniční vzdělávací instituce si všímají vzrůstajícího zájmu o obor e-sportu a začaly tomu přizpůsobovat vybavení i studijní osnovy. Vznikly e-sportové studijní programy, speciální učebny, ale i příležitosti získat profesionální vzdělání v této oblasti. 

E-sport jako studijní předmět

E-sportu se můžeš věnovat už v mladém věku, a to hned na několika stovkách středních škol po celém světě. Jen v americkém státě Illinois tuto možnost nabízí přibližně stovka středních škol, přičemž hned v 15 státech USA byl od roku 2019 e-sport uznán jako středoškolský sport. Na státní univerzitě v Illinois mají například 12 týmů, které se věnují hraní titulů, jako je League of Legends či Overwatch.

gaming, e-sport
Zdroj: Pexels/Yan Krukau

Podobné týmy mají na univerzitách po celých Spojených státech. Někde jsou vedené pod atletickou hlavičkou, jinde je považují za akademickou aktivitu. Na univerzitách ve státech Connecticut, Georgia, Kentucky, Massachusetts a Rhode Island je e-sport považovaný za univerzitní sport již od roku 2020. Od stejného roku se konají e-sportové turnaje také na školách v Rusku.

Hráči mají šanci v turnajích získat zajímavá stipendia na další rozvoj své kariéry, ale i finanční prostředky pro svou školu. V oblasti e-sportu lze dokonce vystudovat bakalářský i magisterský titul se zaměřením na management e-sportu či na e-sport business obecně. V Evropě můžeš takové akademické programy absolvovat například ve Francii, Německu, Finsku nebo Spojeném království. Pokud by tě lákaly asijské země, máš šanci v Číně a Singapuru.

gaming, gamer, hraní
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions

Profesionální hráči nepotřebují titul

K tomu, aby se člověk mohl stát profesionálním hráčem, však nemusí studovat obor na univerzitě. Kvalifikaci můžeš získat také prostřednictvím kurzů zaměřených například na management a marketing e-sportových her či organizaci turnajů. E-sportoví hráči potřebují ke svým výkonům manažery a fyzioterapeuty stejně jako jiní sportovci, pole působnosti je tak velmi široké. Pokud tě neláká práce s lidmi, uplatníš se například v oblasti herního designu, kódování nebo programování. E-sportům se dnes kromě vzdělávacích institucí věnuje také ledajaké online casino, najít uplatnění by tak nemělo být těžké.

Domů
Sdílet
Diskuse