Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2023 17:33
Čas čtení 1:08
Ilona Hobzová

Japonský senátor dostal padáka, ani jednou nepřišel do práce

Japonský senátor dostal padáka, ani jednou nepřišel do práce
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI JAPONSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Politická kariéra japonského youtubera netrvala ani rok.

Japonec Jošikazu Higašitani, který je tamním obyvatelům známý spíše jako youtuber s přezdívkou GaaSyy, se v červenci loňského roku stal senátorem japonského parlamentu. Svou politickou roli si ale dlouho neužil. Od doby svého zvolení se totiž v práci nikdy neukázal. Klíčový výbor horní komory parlamentu v úterý rozhodl o jeho vyloučení. Higašitani je tak zřejmě prvním japonským zákonodárcem, kterého kolegové vyloučili, aniž by ho kdy viděli. 

Doporučeno
Muži v parku Studia Ghibli v Japonsku se fotili, jak osahávají figuríny a dělají fotky zpod sukní Muži v parku Studia Ghibli v Japonsku se fotili, jak osahávají figuríny a dělají fotky zpod sukní 14. března 2023 12:10

Historicky první vyloučení kvůli trvalé absenci

Od svého zvolení do funkce před sedmi měsíci se Higašitani neúčastnil ani jednoho zasedání parlamentu, a disciplinární výbor ho tak funkce zbavil. Podle BBC je vyloučení nejpřísnějším trestem, který může zákonodárce dostat. Od roku 1950 k němu došlo pouze dvakrát a toto je poprvé, kdy byl politik vyloučen kvůli trvalé absenci.

Podle zjištění BBC žije Higašitani, přezdívaný „poslanec, který se neukázal“, ve Spojených arabských emirátech. Podle japonských médií se v práci neukázal, protože se obával zatčení kvůli obvinění z podvodu a žalobám na ochranu osobnosti. Japonské celebrity, kterým se muž na svém YouTube kanále věnuje, ho totiž viní z šíření pomluv.

Novináři ale upozornili, že Higašitani měl šanci na nápravu. Minulý týden ho zákonodárci vyzvali, aby přiletěl do Tokia a v horní komoře se osobně omluvil za svou nepřítomnost. Youtuber a tehdy ještě senátor se ale na zasedání nedostavil. Místo toho na svém kanále na YouTube oznámil, že odjíždí do Turecka –⁠ a že svůj plat hodlá věnovat na pomoc Turecku při zemětřesení.

Doporučeno
Zemřel čínský lékař, který informoval o rozsahu první epidemie SARS. Zprávy o jeho smrti země cenzurovala Zemřel čínský lékař, který informoval o rozsahu první epidemie SARS. Zprávy o jeho smrti země cenzurovala 14. března 2023 16:16

Během jednání disciplinárního výboru proti Higašitaniho vyloučení protestoval jeho jediný stranický kolega Hamada Satoshi. Se svým argumentem, že vyloučení Higašitaniho je nezákonné, ale neuspěl. Výbor se na odvolání z funkce jednomyslně shodl. 

Domů
Sdílet
Diskuse