Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
16. března 2023 20:12
Čas čtení 0:39

Polsko zadrželo devět podezřelých ze špionáže pro Rusko

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Polsko zadrželo devět podezřelých ze špionáže pro Rusko
Zdroj: ČTK/PAP/Tomasz Gzell

Polská Agentura pro vnitřní bezpečnost (ABW) zadržela devět členů ruské špionážní sítě, která pravděpodobně plánovala sabotáže v Polsku a monitorovala železniční tratě využívané pro transport zbraní a pomoci Ukrajině. TASR informuje dle agentury AFP.

Ve čtvrtek to potvrdil polský ministr vnitra Mariusz Kaminski. Také upřesnil, že zatčeno bylo celkem devět lidí, přičemž tři z nich byli zadrženi již ve středu. Na tiskové konferenci ve Varšavě polský ministr vnitra dále dodal, že skupina připravovala „sabotážní akce zaměřené na paralyzování dodávání výstroje, zbraní a pomoci Ukrajině“.

16. března 2023 18:00 Čas čtení 0:41 Video: Aktivisté Poslední generace zablokovali dopravu na pražské magistrále Video: Aktivisté Poslední generace zablokovali dopravu na pražské magistrále

Agenti tajné služby podle něj zabavili také kamery, elektronická zařízení a GPS vysílače, které podezřelí plánovali umístit na transporty s pomocí pro Ukrajinu. Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak zároveň naznačil, že skupina na území Polska přijela ze sousedního Běloruska, ruského spojence.

16. března 2023 17:20 Čas čtení 0:53 Partner Zuzany Čaputové: Je nejlepší prezidentka, jakou jsme kdy měli, měla by kandidovat znovu Partner Zuzany Čaputové: Je nejlepší prezidentka, jakou jsme kdy měli, měla by kandidovat znovu

„Hrozba byla reálná,“ řekl Blaszczak pro polský veřejnoprávní rozhlas. O zadrženích ve středu jako první informovala soukromá polská rozhlasová stanice RMF s tím, že skupina sbírala informace na jihovýchodě Polska. Kamery byly totiž nainstalovány podél železničních tratí v Podkarpatském vojvodství poblíž letiště Rzeszów-Jasionka, které je hlavním logistickým uzlem pro vojenskou a humanitární pomoc Ukrajině. Kaminski dále uvedl, že operace v souvislosti s podezřelou špionážní skupinou stále pokračuje a další podrobnosti budou zveřejněny později.

Domů
Sdílet
Diskuse