Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je PR zpráva společnosti Zlin Design Week.
22. března 2023 14:00
Čas čtení 2:25
Sponzorovaný obsah

Zlin Design Week přiveze hvězdného designéra Nimu Shahiniana, který poletí do vesmíru s handicapovanými

Zlin Design Week přiveze hvězdného designéra Nimu Shahiniana, který poletí do vesmíru s handicapovanými
Zdroj: Zlin Design Week
KULTURA ČESKÝ DESIGN DESIGN INTERIÉRU KULTURNÍ AKCE
Uložit Uložené

Designér a astronaut Nima Shahinian vynalezl elektrickou zásuvku, do které se trefíš bez ohledu na to, v jakém úhlu máš zástrčku.

Zlin Design Week je týdenní festival propojující designéry, firmy a milovníky designu. Jeho 9. ročník proběhne od 3. do 10. května 2023 na několika místech města Zlín. Součástí akce je odborná konference, výstavy, módní show, venkovní instalace, workshopy a mezinárodní soutěž pro designéry do 30 let „Best in Design“.

Tématem letošního roku se stal „Design pro všechny“ a tato myšlenka se bude prolínat celým festivalovým týdnem. Zaměří se na ni řečníci z řad úspěšných osobností, mezi nimi i významný průmyslový designér Nima Shahinian.

Konference ZDW proběhne 9. května v prostorách zlínského Impact Hubu v hybridní podobě – na místě i online. Prostřednictvím přednášek, panelových diskusí i workshopů nabídne pohled na téma inkluzivního designu z různých úhlů. Panelové diskuse budou moderovat zakladatelka platformy #HolkyzMarketingu Pavlína Louženská a Mariana Chytilová, konzultantka přístupnosti. 

nakupuj vstupenky na zdw
Zlin Design Week
Zdroj: Zlin Design Week

Promluví designér a astronaut v jedné osobě

Pozvaní hosté se ve svých prezentacích podělí o inspirativní postřehy, případové studie a zkušenosti ze svých projektů. Jeden z hlavních řečníků přitom míří doslova ke hvězdám. Je jím průmyslový designér Nima Shahinian, jediný norský kandidát na astronauta, který se vydá do vesmíru s lidmi s pohybovým omezením.

Téma univerzálního designu je mu blízké ve všech ohledech. Už ve své diplomové práci navrhl novou elektrickou zásuvku, jejíž spirálovitý tvar umožňuje trefit se bez ohledu na způsob zasunutí zástrčky. Je vhodná zejména pro lidi se zhoršenou jemnou motorikou nebo špatným zrakem. Designér navrhl také nejrychlejší gravitační vozidlo na světě a je součástí experimentálního programu NASA pro výzkum prostředí vesmírných stanic a posouvání hranic cestování do vesmíru.

„Cokoliv okolo vesmíru lidi odjakživa fascinovalo a přirozeně přitahovalo jejich pozornost. Rád bych však mluvil nejen o tom, jaké to je být designérem astronautem, ale především o univerzálním designu jako způsobu myšlení, který bychom si měli všichni osvojit, a o tom, jak posouvání hranic ve vesmíru může přinést nové poznatky i technologie a ovlivnit každodenní život zde na Zemi. Skrze poznávání extrémních situací s lidmi, kteří již nějaké omezení zažívají, se totiž můžeme naučit hodně o tom, jak přenášet tyto funkční principy na produkty a služby, které denně využíváme,“ říká designér.

Zároveň dodává: „Astronaut není kariéra sama o sobě. Aby se člověk mohl stát astronautem, musí splnit řadu předpokladů, které odpovídají požadavkům konkrétní mise. V této době je zřejmě dobrý čas na dovednosti spojené s designem a kreativním přístupem k řešení problémů. Proto je pro mě jako pro designéra představa vést design výzkum ve vesmíru ohromně lákavá a obohacující.“

Zlin Design Week, Nima Shahinian
Zdroj: Zlin Design Week

Design se propojí také s tématem genderu

O své zkušenosti s přístupným designem se na konferenci dále podělí Raquel Marcos, architektka, umělkyně a členka španělské skupiny Equal Saree. Zabývá se tématem genderu a diverzity v urbanismu a jejím záměrem je navrhovat veřejné prostory tak, aby fungovaly pro různé věkové, kulturní i genderové skupiny.

Na konferenci vystoupí také průmyslová designérka Anna Correia de Barros z Portugalska. Ve své práci se snaží propojit inkluzivní design, stárnutí, chronická onemocnění, zdravotní postižení i design a emoce. V současné době navrhuje aplikaci o sexuálním zdraví.

Zlin Design Week
Zdroj: Zlin Design Week

Bohatý doprovodný program

Festival Zlin Design Week nabídne vedle konference také doprovodné akce. Výstava „Design pro všechny“ o zapojení univerzálního designu do našich životů zprostředkuje příklady konkrétních řešení, jejich důležitost a dopady na veřejný sektor. Budou představeni finalisté 14. ročníku mezinárodní soutěže „Best in Design“ a zároveň proběhne módní show, která odprezentuje tvorbu finalistů a vítězů napříč uplynulými ročníky této soutěže.

Během celého týdne se budou konat komentované prohlídky, zájemci se mohou zúčastnit různých kreativních workshopů a dílen. Nebude chybět ani pop-up shop českých a slovenských značek, několik diskusních akcí pořádaných v rámci platformy „Design Kantýna“ a speciální instalace ve veřejném prostoru po celém Zlíně ve spolupráci s partnery festivalu nebo dalšími designéry.

Zlin Design Week
Zdroj: Zlin Design Week
Domů
Sdílet
Diskuse