Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. března 2023 16:23
Čas čtení 1:21

Konec aut se spalovacími motory, schválily to státy EU. Kdo bude mít výjimku?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Konec aut se spalovacími motory, schválily to státy EU. Kdo bude mít výjimku?
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Proti návrhu bylo jen Polsko. Zdržela se Itálie, Rumunsko a Bulharsko.

Členské státy Evropské unie (EU) v úterý definitivně schválily přelomový zákon o ukončení prodeje nových aut, která produkují emise oxidu uhličitého (CO2), v roce 2035. Stalo se tak poté, co Německo v rámci dohody s Evropskou komisí dostalo výjimku pro auta poháněná syntetickými palivy.

27. března 2023 13:43 Čas čtení 0:56 FOTO: Minidomek pro každého. Podívej se, jak chce Kalifornie bojovat s krizí bezdomovectví FOTO: Minidomek pro každého. Podívej se, jak chce Kalifornie bojovat s krizí bezdomovectví

Německo si vyjednalo výjimku pro e-paliva

Ministři energetiky EU v úterý odsouhlasili legislativu, v rámci které bude od roku 2035 možné v evropském bloku zaregistrovat jen nová auta a dodávky poháněné klimaticky neutrálními palivy. Podle agentury TASR to oznámila švédská ministryně energetiky Ebba Busch. Nařízení už v únoru schválili europoslanci a může vstoupit v platnost. 

Podle nového zákona budou muset mít všechna nová prodávaná auta od roku 2035 nulové emise oxidu uhličitého. A od roku 2030 o padesát pět procent nižší emise oxidu uhličitého ve srovnání s úrovněmi z roku 2021. Proti návrhu bylo jen Polsko. Itálie, Bulharsko a Rumunsko se zdržely hlasování. Polsko označilo zákon za nereálný a uvedlo, že hrozí zdražení aut. Itálie chce, aby i auta na biopaliva dostala po roce 2035 výjimku.

Hlasování ministrů bylo odloženo o několik týdnů, protože Německo na poslední chvíli požádalo o výjimku pro takzvaná e-paliva. Brusel a Berlín nakonec o víkendu dosáhly kompromisu. Evropská komise se zavázala, že vytvoří legální cestu pro prodej nových aut se spalovacími motory, která budou jezdit na klimaticky neutrální paliva.

15. března 2023 7:32 Čas čtení 0:55 Velikonoce 2023: Taková je otvírací doba obchodů přes svátky Velikonoce 2023: Taková je otvírací doba obchodů přes svátky

E-paliva se vyrábějí syntézou zachycených emisí oxidu uhličitého a vodíku vyrobeného pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů. Jsou považována za uhlíkově neutrální, protože CO2 uvolněné při spalování paliva je vyváženo CO2 odstraněným z atmosféry při výrobě paliva.

Využití e-paliv je však velmi kontroverzní, jelikož jejich cena bude podle expertů vysoká. Výjimka pro e-paliva tak pomůže zejména producentům drahých sportovních vozů Porsche a Ferrari, kteří patří k jejich zastáncům, protože syntetická paliva pro ně představují způsob, jak se vyhnout těžkým bateriím.

Domů
Sdílet
Diskuse