Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. dubna 2023 15:00
Čas čtení 0:48

Česko poprvé označí Rusko a jednu další zemi za bezpečnostní hrozbu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Česko poprvé označí Rusko a jednu další zemi za bezpečnostní hrozbu
Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Strategické dokumenty tyto státy dříve nekonkretizovaly. S informací přišel server iROZHLAS.cz.

Česká republika poprvé ve svých strategických dokumentech označí Rusko a Čínu za bezpečnostní hrozby. Doposud se v nich objevovaly obecné formulace jako „některé státy“. Serveru iROZHLAS.cz to řekl vrchní ředitel sekce obranné politiky a strategie českého ministerstva obrany Ján Jireš.

8. dubna 2023 13:32 Čas čtení 1:06 Otec nutil svého 10letého syna k sexu s dospělou ženou a natáčel si je na video. Nyní ho čeká 25 let za mřížemi Otec nutil svého 10letého syna k sexu s dospělou ženou a natáčel si je na video. Nyní ho čeká 25 let za mřížemi

Aktuálně platné verze dvou hlavních dokumentů české bezpečnostní a obranné politiky jsou po ruské invazi na Ukrajinu zastaralé – Bezpečnostní strategie pochází z roku 2015 a Obranná strategie z roku 2017. „Oba dokumenty explicitně uvedou původce největších hrozeb. Kromě terorismu tam budou Rusko a Čína,“ řekl Jireš, který má na starost tvorbu dokumentů za resort obrany.


V dokumentech se hovoří nekonkrétně o „některých státech, které usilují o revizi stávajícího mezinárodního uspořádání“, respektive o Ruské federaci, která „na východě Evropy otevřeně realizuje své mocenské ambice, a to i za použití vojenské síly“. Jak píše iROZHLAS, nejde ale o přímé označení Ruska jako bezpečnostní hrozby pro Česko.

8. dubna 2023 10:36 Čas čtení 0:45 „Vrátíme se na Krym.“ Zelenskyj slíbil osvobození poloostrova od ruské okupace „Vrátíme se na Krym.“ Zelenskyj slíbil osvobození poloostrova od ruské okupace

„V českém prostředí to (konkrétní pojmenování, pozn. red.) posun je,“ zhodnotil Jireš. Na druhou stranu podle něj nejde o nic překvapujícího, protože nová strategická koncepce NATO je explicitní ve věci původce hlavních bezpečnostních hrozeb.


„Česko jako členský stát ji už v červnu odsouhlasilo. Teď to pouze překlopíme do národních strategických dokumentů v oblasti obrany a bezpečnosti,“ dodal Jireš.

Domů
Sdílet
Diskuse