Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
„Erekce je plně viditelná, nehýbejte se.“ V roce 1994 měl pár sex v MRI přístroji, výsledný snímek přinesl revoluční zjištění

Penis ve tvaru bumerangu

Když vyšli ven, byli nazí, zpocení a podle vlastních slov se cítili jako „buchty vytažené z horké pece“. Snímky vyšly podle slov ženské účastnice „nádherně“ a „ukazovaly tolik detailů, že až ztratila řeč“. Juppův penis byl zakřivený do tvaru bumerangu a svíral úhel asi 120 stupňů. To bylo zcela v rozporu s da Vinciho skicami. Pek tehdy podle portálu Vice vytvořil víc než jen umělecké dílo – přepsal přibližně 500 let staré anatomické předpoklady.

penis
Zdroj: The BMJ

Pek zaslal skeny do časopisu Nature, přičemž Ida byla jejich spoluautorkou, ale časopis je bez vysvětlení odmítl. O kontroverzním výzkumu se dozvěděl i holandský bulvár, který psal, že „nemocní lidé museli čekat na snímky, zatímco Pek mrhal přístrojem na frivolní úlety“. Nebyla to pravda, protože laboratoř využívali mimo ordinační hodiny. Nemocnice v Groningenu se však stáhla a odepřela Pekovi možnost experiment zopakovat, a tedy provést důkladnější výzkum.

Doporučeno
Na párty a na festivalu jsme vyzkoušeli pilulku na odbourání alkoholu. Pomohla nám proti kocovině? Na párty a na festivalu jsme vyzkoušeli pilulku na odbourání alkoholu. Pomohla nám proti kocovině? 24. srpna 2024 v 7:00

Vedoucí oddělení ženské medicíny i vedoucí radiologie nemocnice nakonec dali nápadu zelenou pod podmínkou, že výzkum bude dokončen v tajnosti a nikdo jeho výsledky nezveřejní. V letech 1991 až 1999 mělo sex v MRI přístroji osm párů a tři svobodné ženy, a to celkem třináctkrát.

Tento „experiment“ uskutečnili všichni dobrovolníci v misionářské poloze s možností kdykoli skončit. Nikdo to neudělal, ale Ida, která je dnes profesorkou antropologie na amsterodamské univerzitě Vrije Universiteit Amsterdam, podotkla, že žádný muž nebyl později schopen dokončit test bez viagry. 

Vánoční zázrak

Výzkum se autorům podařilo uveřejnit až po osmi letech a třech neúspěších. Jejich článek uveřejnil až British Medical Journal na Vánoce, 24. prosince 1999, s názvem Magnetická rezonance mužských a ženských pohlavních orgánů během soulože a sexuálního vzrušení žen. Ida a Pek dodnes tvrdí, že je to vědecká práce, za kterou oba získali nejvíce citací.

penis
Zdroj: The BMJ

Poznatek o zakřiveném penisu během sexu ovšem nebyl jediný „objev“, který MRI výzkum přinesl. Vědci zpozorovali také vliv pohlavního styku na ženský močový měchýř. Všem 13 účastnicím se po vaginálním sexu naplnil.

„Při každém závěrečném skenování jsme viděli velký, plný močový měchýř, přestože většina žen šla před experimentem na toaletu. Myslíme si, že by to mohl být v rámci evoluce způsob, jak přimět ženy, aby se po sexu vymočily. Možná se u našich předků vyvinula tato funkce, aby se vyhnuli infekcím močových cest, ale to je jen hypotéza,“ tvrdí vědci, kteří si dodnes nejsou jisti, proč se to děje.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse