Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2023 13:00
Čas čtení 3:26
Tereza Patočková

Influencer utratil tisíce dolarů, aby se stal nejprve Korejcem, pak ženou, a nakonec skončil jako hlas ultrakonzervativních hnutí

Influencer utratil tisíce dolarů, aby se stal nejprve Korejcem, pak ženou, a nakonec skončil jako hlas ultrakonzervativních hnutí
Zdroj: Oli London
ZAJÍMAVOSTI INFLUENCEŘI SOCIÁLNÍ SÍTĚ
Uložit Uložené

Influencer se proslavil jako karikatura slavného k-popového zpěváka Jimina. Chtěl změnit svou rasu i gender. Tolerance, kterou od všech po celou dobu žádal, jej nakonec opustila ve chvíli, kdy se stal hlásnou troubou ultrakonzervativních hnutí.

V Americe nenávist vůči trans lidem neustále stoupá. Stále více států přijímá zákony, které znesnadňují trans lidem jejich existenci. Arkansas se například stal prvním státem, který přijal zákon zakazující nezletilým léčbu pro změnu pohlaví. Mississippi přijalo zákon zakazující trans dívkám a ženám soutěžit ve školních sportovních týmech, které odpovídají jejich pohlavní identitě, a Tennessee přijalo zákon, podle něhož musí podniky ve svých prostorách umístit ceduli s informací, zda umožňují trans lidem používat toalety odpovídající jejich pohlavní identitě. 

Doporučeno
Trans lidé nebudou muset na kastrace. Jsou však nuceni zůstat ve střehu Trans lidé nebudou muset na kastrace. Jsou však nuceni zůstat ve střehu 5. dubna 2023 6:00

Všechny tyto legislativní kroky jdou ruku v ruce s náladou ve společnosti, kterou rozdmýchávají různé lobbistické skupiny, média, ale i jednotlivé osobnosti z řad influencerů. Jedním z nich je také influencer Oli London, jehož aktivity v současnosti získávají stále větší dosah a prostor v antitrans médiích. Jeho pozoruhodný příběh začal téměř jako vtip, v posledním roce se však překlopil do hrozby. 

Oli London
Zdroj: horriblemusic.miraheze.org/Cocoplusbracket46bracket40


Oli London se narodil v roce 1990 ve Spojeném království a vyrůstal v malém městečku na anglickém venkově. Své dětství měl podle svých slov těžké a osamělé, často se stával terčem šikany. Jako teenager se London začal zajímat o korejskou kulturu a hudbu, což mu pomáhalo vyrovnat se s pocity izolace a vyloučení. Ze svého zájmu začal studovat korejský jazyk a stal se věrným fanouškem k-popu.

Doporučeno
Za jeden rok ženou i milionářkou. Jak se z Dylan Mulvaney stala za 365 dní jedna z nejznámějších trans žen světa Za jeden rok ženou i milionářkou. Jak se z Dylan Mulvaney stala za 365 dní jedna z nejznámějších trans žen světa 14. března 2023 16:30

„Transracial“ influencer

To by nebylo nic neobvyklého. V roce 2018 však Oli celý svět šokoval, a to po vyjádřeních, že se začal identifikovat jako Korejec. Jeho videa se stala okamžitě virálními a z Londona se stala „pseudocelebrita“, ze které si jedna skupina lidí utahovala a druhou svým rozhodnutím pobuřovala. Jeho novou „transracial“ identitu zkrátka nepřijímal nikdo. 


Podobný zvrácený coming out udělala tři roky před ním v roce 2015 Rachel Dolezal. Bílá žena, která léta předstírala, že je černoška, potom se však na její podvod přišlo, a ona se tak veřejně začala identifikovat jako transracial. Jak identita Dolezal, tak ta Oliho Londona byla společností velmi odmítána. 

oli london, transgender
Zdroj: This Morning


Na rozdíl od pohlaví, které je nám přiděleno při narození, je totiž rasa nebo etnická příslušnost zakořeněna v našem původu. Pohlaví zdědit nemůžeme, rasu a etnikum ano. Příslušenství k určité rase a etniku s sebou nese mnoho břemen a diskriminace, se kterými se jejich příslušníci potýkají a které jsou nepřenositelné. Vybírat si rasovou identitu a to, co z břemen na sebe vezmu a co už ne, je ukázkou toho nejproblematičtějšího privilegia bílých lidí. 

Doporučeno
„Byl to výslech. Musela jsem dokázat, že jsem dostatečně trans.“ Transgender lidé popisují své zkušenosti se sexuologem Weissem „Byl to výslech. Musela jsem dokázat, že jsem dostatečně trans.“ Transgender lidé popisují své zkušenosti se sexuologem Weissem 14. dubna 2023 6:00

London tuto kritiku však nebral nijak vážně a dál pokračoval ve svém snu a „tranzici“ v Korejce. Konkrétně chtěl vypadat co nejvíce jako Jimin, k-popový zpěvák z BTS. Za operace, které jej měly k jeho snu přiblížit, utratil tisíce dolarů a na etiku svého chování se nijak neohlížel. Dokonce si nechal přeoperovat oči tak, aby vypadaly jako oči Korejců. 


„Opravdu se považuji za ‚transracial‘ člověka a cítím se být Korejcem,“ uvedl London před třemi lety pro Newsweek. „Jaký je rozdíl mezi tím, když se takto identifikuji, a někým, kdo je transgender, nebo někým, kdo se identifikuje jako jakékoliv genderově neutrální pohlaví? To všechno respektuji. Myslím, že by nám všem mělo být dovoleno být tím, kým chceme,“ pokračoval tehdy. 

Doporučeno
„Herecká osobnost“ místo herec či herečka. Jak nebinární identity proměňují češtinu „Herecká osobnost“ místo herec či herečka. Jak nebinární identity proměňují češtinu 4. dubna 2023 11:00

Tranzice v korejskou ženu

Před rokem přišla v Oliho životě další změna. Všem oznámil, že na svém rozhodnutí identifikovat se jako Korejec nic nemění, avšak nyní už nechce být Jiminem, nýbrž korejskou ženou, a že chce vypadat jako zpěvačka Rosé z korejské skupiny Blackpink. „Konečně cítím, že jsem se stala tím, kým jsem se narodila,“ uvedla před rokem Oli. 

Rosé z kapely Blackpink.
Rosé z kapely Blackpink. Zdroj: Wikimedia Commons/Btspurplegalaxy


Po šesti měsících však nastal další zvrat a Oli uvedl, že už se neidentifikuje ani jako žena, ani jako Korejec. Dokonce se omluvil Korejcům i skupině BTS, jejíhož zpěváka tak dlouho imitoval. „Bylo ode mě špatné, že jsem se snažil napodobit Jimina tak obsedantním způsobem,“ řekl London. „Nemůžu být jinou osobou, musím mít rád sám sebe,“ prohlásil.


Tento krok vzala spousta lidí pozitivně a na chvíli se zdálo, že začalo Olimu vše docházet. Tento pocit ale nevydržel dlouho. Kromě toho, že se Oli vzdal své „korejské identity“, opustil také apel na toleranci, která už mu dál nijak nesloužila, a stal se samozvaným odborníkem na gender a hlasem ultrakonzervativních hnutí, jež v Americe každý den brojí proti existenci trans lidí. 

Doporučeno
Nenávistné projevy prokoukneš díky novému sborníku Českého svazu žen. Debata upozornila na spojení dezinfo a antigender scény Nenávistné projevy prokoukneš díky novému sborníku Českého svazu žen. Debata upozornila na spojení dezinfo a antigender scény 1. dubna 2023 12:00

Influencer, který dříve představoval spíše karikaturu svého k-popového idola, se tak v podstatě přes noc stal hlásnou troubou zraňujících předsudků, díky nimž jeho dosah neustále přibývá. 

Hlas ultrakonzervativců a antigender hnutí

Před dvěma měsíci mu dokonce vyšla kniha s názvem Gender Madness. London v knize tvrdí, že současný diskurz o genderové identitě způsobuje společenské škody a potřebuje reformu. Přijímání a podpora trans lidí podle něj vede ke zmatkům, problémům s duševním zdravím a k rozpadu tradičních genderových rolí a společenských norem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Oli London (@londonoli)


V knize se London zasazuje o návrat k tradičním genderovým rolím a společenským normám, navrhuje, aby společnost podporovala binární chápání pohlaví s jasným rozlišením mužských a ženských rolí, a zasazuje se o odstranění genderově neutrálního jazyka a používání genderových zájmen ve všech kontextech.

S knihou i svými názory pravidelně vystupuje v pravicových a antigender médiích, kde svůj bizarní příběh předkládá jako důsledky toho, co může podpora trans lidí způsobovat. Nutno však podotknout, že trans komunita od něj od samého začátku dávala ruce pryč a naopak jej označovala za člověka, který téma svojí „transracial“ činností shazuje.

Domů
Sdílet
Diskuse