Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. dubna 2023 10:30
Čas čtení 3:22
Tímea Krauszová

Transgender Slovenka Charlotte čeká coby občanka na nový život: Netroufám si ani cestovat, protože vypadám jinak než v dokladech

ZAHRANIČÍ SLOVENSKO
Uložit Uložené

Právní tranzice je pro transgender lidi nezbytná.

Jen půl roku po teroristickém útoku před podnikem Tepláreň na Slovensku, při kterém zemřely dvě queer osoby, jsou práva této komunity znovu v ohrožení. Podle představitelů iniciativy Ide nám o život, zástupců transgender jedinců, ale i rodičů a odborníků, kteří s LGBT+ lidmi pracují, hrozí, že slovenské matriky zcela přestanou vydávat nové doklady trans osobám. Důvodem je nejistá budoucnost pokynů ohledně sjednocení medicínských postupů při vydávání lékařského posudku při změně pohlaví.

Na úterním tiskovém briefingu zaznělo, že je možné, že dočasně pověřený slovenský premiér Eduard Heger zruší platnost těchto pokynů. Tím by se prakticky zrušila i možnost administrativní tranzice: matriky nebudou mít dokument, podle kterého by mohly rozhodnout, komu změní doklady.

Žena s mužským průkazem?

Transgender žena Charlotte Srnčíková na tiskovce uvedla, že její žádost o změnu dokladů nejprve zamítli a druhou žádost ani po uplynutí třicetidenní lhůty nevyřídili. Poprvé její žádost zamítli ve Spišské Nové Vsi kvůli chybějícímu chirurgickému zákroku. Tento zákrok nové standardy již nevyžadují, ale Charlotte podala žádost ještě v období, kdy toto nařízení nenabylo platnosti.

Doporučeno
„V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti 24. dubna 2024 15:30

Novou žádost podala již začátkem března v době, kdy se sterilizace a kastrace od trans osob už nevyžadovaly. Splnila tak všechny požadavky, které jsou na Slovensku značně konzervativnější než v jiných evropských zemích.

 
 
 
Zobrazit tento příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek, který sdílí Luna 🌙 (@charlotte.srncik)

Přesto má Charlotte i nadále občanský průkaz s mužským rodným číslem, fotkou a údaji, které již neodpovídají realitě. Omezuje ji to při běžných aktivitách, v rámci kterých si cisgender lidé ani neuvědomují, že vytahují občanský průkaz. Je tedy zcela závislá na tom, kde na jakého člověka zrovna narazí. „Byla jsem v Luně na párty, tam dávají mužům a ženám rozdílné náramky. Vyhazovač mi s radostí dal ten pánský, a tak jsem si na sobě nechala bundu, aby nebyl náramek vidět. Pak mě to ale přestalo bavit a strhla jsem si ho.“

Negativní zkušenost má Charlotte i z pracovního pohovoru, kde jí ani po žádosti, aby ve spojitostí s ní mluvili v ženském rodě, nevyhověli. Odešla odtamtud dříve, než pohovor skončil. Její máma Alena Srnčíková za sdružení transgender lidí a rodičů dodává, že transgender osoby se běžně setkávají s obviněním, že používají cizí doklady. Jejich vzezření se totiž s fotkou na občance neshoduje.

Doporučeno
Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? 22. března 2024 14:00

Podobně nepříjemné situace dotyčným hrozí například i při standardní policejní kontrole za volantem či na poště při přebírání balíku. Trans lidé v těchto případech mohou čelit posměchu nebo nenávistným projevům, takže se také vůbec nemusí dostat ke své poště.

Jasné není ani to, jak by dotyční dopadli v případě, kdy by vycestovali do zahraničí. Zara Kromková z o. z. Prizma říká, že tyto praktické otázky nejsou vůbec vyřešeny. Možná by transgender jedince s neaktuálním občanským průkazem na některém letišti zadrželi, možná ne. Je zde možnost zkusit se dát vyfotit znovu (bez snahy o změnu rodného čísla a pohlaví v dokladech), ale nedává smysl vyřizovat si občanské průkazy opakovaně. Jak by trans lidé se starými průkazy dopadli při žádosti o víza, také není ze zákonů zcela jasné. Redakce se obrátila s těmito otázkami na policii, do uzávěrky však nedostala odpověď.

Charlotte se tedy zahraničním cestám vyhýbá, jelikož nechce v cizím jazyce vysvětlovat, proč má jako žena na občanském průkazu mužské údaje. Omezuje ji to však nejen ve volném čase: rozbíhá modelingovou kariéru a nemožnost cestovat jí může zasahovat i do práce.

Pro trans osoby jsou nové doklady důležité i proto, aby nemusely dělat coming out v riskantních situacích. V neposlední řadě jde pak o právní závěr jejich tranzice a začátek života v souladu s prožívaným genderem.

„Já jsem transgender žena. Nejsem politická otázka, ale člověk,“ argumentuje Charlotte. A není jediná.

Podle Andreje Kuruce, psychologa z inPoradne, evidují několik případů z menších měst, například z Komárna či Martina, kde žádost o změnu dokladů zamítli navzdory tomu, že lidé splnili podmínky. Některé matriky od pozastavení a následného obnovení nařízení jednoduše nedodržují pokyny nebo tvrdí, že je ministerstvo ještě neschválilo. Matriky v tom podle paní Srnčíkové asi nemají jasno.

Nejistý osud transgender osob

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse