Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
24. dubna 2023 9:00
Čas čtení 3:22
Anna Koucká

Žít udržitelně je hot. Přinášíme ti tipy na pražské bezobalové obchody, kde nakoupíš bez zbytečných plastů

Žít udržitelně je hot. Přinášíme ti tipy na pražské bezobalové obchody, kde nakoupíš bez zbytečných plastů
Zdroj: Bezobalu
ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE
Uložit Uložené

Skvělé domácí tahini, netoxický prací prášek, čerstvá zelenina, ale i těstoviny bez zbytečného plastového obalu. Přinášíme ti tipy, kde toto všechno v Praze koupíš a díky kterým budeš víc eko.

Klimatická změna je jedním z největších strašáků mladé generace. I proto se mnoho lidí snaží minimalizovat svůj dopad na životní prostředí a omezovat spotřebu plastů. V posledních letech naštěstí přibývá prodejen, kde můžeš nakoupit kosmetiku, potraviny nebo drogerii do vlastních znovupoužitelných obalů a snížit tak počet vyprodukovaných plastů.

Bezobalové obchody v Česku měly v posledních letech krizi. Kvůli covidové pandemii a zvedajícím se cenám energií se některé prodejny dostaly do potíží.  

Bezobalové prodejny jsou populární především mezi lidmi, kteří vyznávají životní styl zvaný „zero waste“, tedy cestu vytváření nulového odpadu. Jedná se o způsob života, jehož zastánci se snaží minimalizovat tvorbu odpadu, který nejde nijak dál zpracovat, recyklovat nebo kompostovat. Maximálně pak redukují použití jednorázových potřeb a plýtvání, a to od jídla přes hygienické potřeby až po oblečení nebo nábytek.

„V průběhu druhé poloviny roku 2022 a i letos ještě zavřelo několik dalších obchodů, ale bohužel to není snadné monitorovat, takže statistika v tuto chvíli neexistuje a dá se pouze odhadovat,“ uvedl pro Refresher Jiří Sedlák ze Spolku bezobalových prodejen.


Bezobalovým obchodům se ale obecně daří. Podle statistiky z poloviny loňského roku, kterou pro Refresher Sedlák poskytl, je jich v Česku přes sto, v roce 2014 přitom existovala pouze jedna. „Česká republika je v tomto ohledu velmi silným hráčem v Evropě, jen bohužel na nás dopadla situace spojená s pandemií a válkou velmi tvrdě,“ říká Sedlák. 

Kam zajít? 

Největší koncentrace zero waste a bezobalových prodejen u nás je v hlavním městě. Přinášíme ti proto tipy na obchody v Praze, kde můžeš ekologicky nakupovat a žít zase o něco více udržitelněji. 

Bout

Prvním z tipů je bezobalový obchod Bout na pražských Vinohradech, který sídlí na adrese Nitranská 918/14. Jeho zakladatelka Tereza přišla s nápadem poté, co si uvědomila, že by chtěla něco začít dělat se stavem naší planety. „Nejsem dobrodruh, abych jela čistit oceány, ani nejsem technolog, který by vymyslel převratné řešení, jak se s odpady vypořádat. Nejprve jsem začínala sběrem odpadků, ale pak jsem si uvědomila, že je potřeba být o krok napřed. Je potřeba předcházet vzniku odpadu a nenosit si ho domů,“ píše na stránkách Tereza, jejíž jméno je i součástí samotného názvu. Zkratka Bout v sobě totiž skrývá „Bez Obalu U Terky“.

V obchodě jsou k dostání v bezobalové podobě potraviny, drogerie či kosmetika, ale také různé ekologické nádobí, pytlíky, které pomáhají s domácí přípravou rostlinného mléka, nebo ekologické náhrady za potravinářskou folii. Obchod má otevřeno každý všední den od deseti do sedmi a v sobotu pak od deseti do dvou. 

Bezobalové prodejny Bezobalu.Bezobalové prodejny Bezobalu.Bezobalové prodejny Bezobalu.
Zobrazit galerii
(3)

Bezobalový koloniál Jelen

Bezobalově si v Praze nakoupíte i v Nuslích. Na adrese Mečislavova 225/10 nedaleko od náměstí Bratří Synků se nachází koloniál Jelen. I v tomto případě v sobě název skrývá zkratku a Jelen tak zaujímá „JEn Lehce Ekologický Návyk“. Nakoupit si tu můžeš potraviny, jako jsou těstoviny, mouky, džemy, nebo zeleninu od českých dodavatelů. K dostání je ale i kosmetika, drogerie do domácnosti nebo různé doplňky, jako jsou například nerezová brčka, případně i granule a kosmetika pro zvířata. Otvírací doba ve všedních dnech je od deseti do sedmi a v neděli od tří do sedmi. 

Bezobalu
Bezobalové prodejny Bezobalu. Zdroj: Bezobalu


Nebaleno

Jelen ale není jediný bezobalový obchod, který najdeš v Nuslích. Na adrese Jaromírova 15 a 16 najdeš prodejny obchodu Nebaleno, kde se jedna provozovna specializuje na kosmetiku a drogerii a druhá nabízí i potraviny. Nebaleno později rozšířilo pole působnosti i na Vinohrady, kde vznikla třetí pražská pobočka poblíž náměstí Jiřího z Poděbrad na adrese Slavíkova 4. Nebaleno navíc nabízí i rozvozy po Praze, případně je možné objednat si zboží i do dalších koutů republiky. Otvírací doby prodejen se liší, ale ve všední den mají všechny otevřeno od deseti minimálně do pěti, v některé dny až do sedmi hodin. 


Naber si

Svůj bezobalový obchod s názvem Naber si má i Veronika, která sídlí v ulici Dukelských hrdinů 909/50 v Praze 7. „Celé to začalo pomalinku klíčit několik let zpátky v roce 2018, kdy korporátní naplnění z odvedené práce postrádalo ten skutečný životní smysl. Tedy opravdu vědět, co dělám, proč to dělám, pro koho to dělám a s jakou přidanou hodnotou,“ uvádí na svých stránkách Veronika.

Prodejna u nabízeného sortimentu dbá na lokálnost, kvalitu a zodpovědnost, a v nabídce tak najdeš třeba kávy, čaje, různé druhy semen a ořechů, oleje, mouky, ale i drogistické zboží, jako jsou ekologické přípravky na praní a úklid. Prodejnu můžeš navštívit od pondělí do čtvrtka od jedenácti do sedmi a v pátek od jedenácti do šesti. 


Bezobalu

Tři prodejny bezobalových obchodů provozuje v Praze i Bezobalu. Jedna sídlí na adrese Pod Kaštany 5 v Dejvicích, druhá na adrese Radhošťská 2278/1 na Vinohradech a třetí v Karlíně na Sokolovské 351/25. Všechny mají otevřeno ve všední dny od osmi do osmi a v sobotu od deseti do šesti. Bezobalu nabízí trvanlivé potraviny, bio ovoce a zeleninu od českých farmářů, pečivo, šetrnou eko drogerii a netoxickou přírodní kosmetiku. 

Bezobalu
Bezobalové prodejny Bezobalu. Zdroj: Bezobalu


Bonusy

Kromě malých specializovaných obchodů zavedly bezobalový prodej i některé pobočky společnosti Countrylife. V letošním roce se navíc k bezobalovému prodeji přidal i první supermarket. Od února 2023 už tak seženeš v prodejnách Albert na Chodově a v Butovicích více než 80 různých položek bez obalu. 

Anketa:
Zkoušel*a jsi někdy nakupovat v bezobalovém obchodě?
Ano.
Ne.
Ano.
75 %
Ne.
25 %
Domů
Sdílet
Diskuse