Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. května 2023 v 10:00
Čas čtení 6:44
Denisa Šútorová

Met Gala v číslech: Kolik vážily nejtěžší šaty, stály nejdražší šperky a co je na Met Gala zakázáno?

Met Gala v číslech: Kolik vážily nejtěžší šaty, stály nejdražší šperky a co je na Met Gala zakázáno?
Zdroj: Kevin Mazur/MG22/Getty Images for The Met Museum/Vogue
MÓDA
Uložit Uložené

Přestože se akce koná již od roku 1948 (tehdy ji založila americká publicistka Eleanor Lambert), v posledních letech se stala pro veřejnost ještě populárnější a zajímavější. Nyní se můžeš navnadit těmi nejžhavějšími momenty z posledních ročníků.

Věrným fanouškům módy snad ani není třeba připomínat, že první květnové pondělí již každoročně patří jedné z nejprestižnějších módních událostí světa Met Gala, známé také jako Met Ball. Již tradičně se koná v prostorách Metropolitního muzea v New Yorku, a to u příležitosti finanční sbírky pro Kostýmní institut muzea. S jistotou můžeme říci, že tato akce má pravděpodobně ten nejsledovanější červený koberec světa. Celebrity z oblasti módy, filmu, hudby, kultury či umění na něm ukazují, jak se popasovaly s excentrickým tématem pro daný rok.

Právě zvolené téma určuje nejen dress code, výzdobu a atmosféru daného večera, ale i doprovodnou výstavu. Zatímco tématem minulého roku byl Gilded Glamour, letošní Met Gala, které se uskutečnilo již 1. května v 0:30 našeho času, vzdalo hold zesnulé módní ikoně Karlu Lagerfeldovi.

metgala
Zdroj: Getty Images/Kevin Mazur/MG19

Zúčastnění se tak při výběru svého looku mohli inspirovat Lagerfeldovým šatníkem, jeho stejnojmennou značkou nebo prací pro Chanel, Chloé, Fendi či Balmain. Téma Karl Lagerfeld: A Line of Beauty doplnila i stejnojmenná výstava se 150 ikonickými modely, které módní návrhář během své kariéry vytvořil.

Jelikož spoluorganizátorem večera byl magazín Vogue, v čele hostitelů již tradičně stanula jeho šéfredaktorka Anna Wintour. Rolí spolupředsedů, kteří jí pomohli rozhodnout o výzdobě, menu i guest listu, se ujali Dua Lipa, Penélope Cruz, Roger Federer či Michaela Coel. Celý guest list bylo možné spatřit až během samotné akce. S jistotou tak už víme, že na akci nechyběla ani Kim Kardashian. Jak to vypadalo na Met Gala před několika lety, si můžeš přečíst v následujícím článku, kde se vše točí okolo čísel.

V Refresheru ti pravidelně přinášíme přehledy z největších módních eventů a prestižních událostí, jako je například Londýnský týden módy, kterého jsme se zúčastnili v únoru. Tvorbu dalších kvalitních příspěvků podpoříš, pokud se staneš členem klubu REFRESHER+.

2 tisíce za manikúru, 12 milionů za diamanty

To, že je Met Gala především o detailech, ví i modelka Gigi Hadid, která se na náš seznam dostává díky promyšlené chromované manikúře. Zdobená byla kamínkem na spodní straně každého nehtu a perfektně ladila s jejími tematickými šaty od Tommyho Hilfigera i s atmosférou Manus x Machina. Přední nehtová umělkyně Mar y Sol si za Giginu „mani“ naúčtovala 2000 dolarů.

Modelka však nenechala nic náhodě a před dvěma lety ke svým bílým šatům značky Prada zvolila náhrdelník od Jacob & Co jewels v hodnotě 12 milionů. Na jejím dekoltu tak zazářilo několik kulatých diamantů v platinovém osazení, přičemž nejvíce pozornosti poutal ten největší o hmotnosti 54 karátů. A co myslíte, překonal letos Gigi někdo?

metgala
Zdroj: Getty Images/Dimitrios Kambouris/MG18

Met Gala se zúčastní 600 hostů, lístek stojí 50 tisíc dolarů

Zatímco v začátcích Met Gala si zúčastnění mohli pořídit svůj lístek za „směšných“ 50 dolarů, z cen z posledních let se jednomu doslova točí hlava (ještěže je to na charitu). V roce 2019 byla cena za jeden lístek 35 tisíc dolarů, přičemž za rezervaci celého stolu designéři zaplatili i kolem 200 až 300 tisíc dolarů. Podle nejnovějších informací se letos samostatné lístky vyšplhaly až na 50 tisíc dolarů.

Jediná možnost, jak na onu prestižní událost „proklouznout“ zadarmo, je dostat se pod ochranná křídla designéra, který má zajištěný stůl. Na eventu ho pak daná celebrita musí pochopitelně odprezentovat v looku módního domu. Mít prestiž a peníze však neznamená být automaticky pozvaný. Seznam, který sestává ze 600 hostů, důkladně schvaluje hostitelka večeře Anna Wintour (v minulých letech se čísla pohybovala kolem 500 až 800 hostů).

Kanye West, Met Gala 2016
Zdroj: John Shearer/Getty Images

Nejdražší šaty za 5 milionů dolarů si oblékla Kim

Asi není žádným velkým překvapením, že celebritou, která si na svých loocích dává opravdu záležet, je Kim Kardashian. Poté, co se od hlavy k patě zahalila do černých šatů od Balenciaga, si v roce 2022 oblékla tu nejdražší róbu v historii Met Gala v hodnotě téměř 5 milionů dolarů. Hollywoodská hvězda se totiž ukázala v šatech, které kdysi patřily samotné Marilyn Monroe. Měly jednoduchý střih na ramínka, tělovou barvu a 2500 kamínků.

Kim Kardashian
Zdroj: Getty Images/Gotham


Slavná herečka v nich v roce 1965 zazpívala píseň Happy Birthday, Mr. President prezidentu Johnu F. Kennedymu, přičemž za ně v té době zaplatila jen 1440 dolarů. V roce 2016 je na Julien's Auctions v LA vydražili za zmíněných necelých pět milionů. Podle Guinnessovy knihy rekordů tak jde o historicky nejdražší šaty, jaké se kdy vůbec na aukci prodaly. Přestože Kardashian tímto chtěla vzdát hold slavné herečce, její módní počin se setkal s obrovskou kritikou. Hvězda dokonce čelila obvinění, že šaty natrhla a znehodnotila.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse