Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
8. května 2023 10:00
Čas čtení 1:55
Dominik Vetrák

SISU je finský John Wick (Recenze)

SISU je finský John Wick (Recenze)
Zdroj: Sony Pictures/Itafilm
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Po Johnu Wickovi přišel do kin další nerealistický akční film, který tě pobaví.

Aatami Korpi je válečný veterán z Finska, který se živí jako zlatokop. Když mu nacisté v roce 1944 ukradnou zlato, odmítne se podvolit a nechat zabít. Chladnokrevně zlikviduje jednu jednotku, čímž na sebe přiláká pozornost větší skupiny nacistů s tankem a celou četou ozbrojenců.

Ti ho pronásledují, střílejí po něm rotačním kulometem, obklopí ho minami a hledají ho s vycvičenými psy. Jenže pro Aatamiho to nepředstavuje takovou hrozbu, jak se na první pohled zdá.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Dědula Sylvester Stallone tě rozesměje na SkyShowtime, klasik Stephen King vyděsí na Netflixu Co si pustit o víkendu: Dědula Sylvester Stallone tě rozesměje na SkyShowtime, klasik Stephen King vyděsí na Netflixu 28. dubna 2023 16:00

Finský John Wick

Aatami je jako „finský John Wick“ během druhé světové války. Na nacisty hází miny, lehce je odzbrojuje a vniká jim do lebek nožem, využívá je jako neprůstřelné vesty a nemilosrdně je zabíjí i pod vodou. Aatami v tomto filmu přežije několik smrtelných zranění včetně přestřeleného finále, během kterého se divák už může jen smát, protože Aatami přežije i to, o čem by se Johnu Wickovi mohlo jen zdát.

V rámci filmu a nastolené atmosféry to ale funguje dobře a není to příliš rušivé. SISU je drsný akční válečný film, ale diváka obdaří i několika povedenými a vkusnými humornými scénami, které jsou režijně a scenáristicky zvládnuté na jedničku.

SISU
Zdroj: Lionsgate

Skvělé akční scény doplňuje povedený humor

Právě díky nim jsme několikrát během sledování snímku přemýšleli nad tím, jak by mohla vypadat klasická akční komedie od stejných tvůrců. Styl humoru nám totiž místy připomněl filmografii Tommyho Wirkoly (Dead Snow, The Trip).

Film natočil Jalmari Helander (Big Game se Samuelem L. Jacksonem) a hráli v něm převážně neznámí herci. Nejznámější je asi Aksel Hennie, kterého můžeš znát z filmů, jako jsou Martian, Headhunters, Cloverfield Paradox či skvělý komediální akční film The Trip. Ten ztvárnil sympatického záporáka –⁠ velitele nacistů.

Herci zde však obecně hrají jen vedlejší housle. Nejdůležitější je režie akčních scén a jejich nápaditost. Těm není co vytknout, obzvláště když natočení snímku stálo směšných 6 milionů dolarů (pro srovnání: natočení prvního Johna Wicka stálo 30 milionů dolarů).

Diváci na filmu ocení i jeho skromnou, 90minutovou délku. I z této stopáže se ale dalo výrazněji sestříhat úvodních 10 minut, kdy v podstatě sledujeme jen to, jak se hlavní postava dostala ke zlatu.

Sisu
Zdroj: Nordisk Film

Pokud se správně navnadíš na nerealistické akční scény, vyruší tě už jen scéna, ve které se vysvobodí ženské otrokyně. Nejprve nacisty brutálně rozstřílejí, čímž dostatečně ukáží svou odvahu či „frajerství“, ale následuje zbytečná pomalá scéna, ve které všechny ženy kráčejí k hlavnímu nacistickému otrokáři se vztyčenou hlavou, což působí dost nevkusně a nadbytečně.

Je to jen maličkost, ale zanechá to zbytečný a nepříjemný dojem na jinak skvělém akčním filmu. SISU je pro každého, kdo má v oblibě zábavné a nápadité akční filmy s úžasným tempem. Tvůrci filmu se nesnaží o žádnou hlubokou charakterizaci postav a místo toho jdou od jedné akční scény k druhé. Za to, že nás v kině několikrát rozesmáli, se přikláníme k hodnocení osmi bodů z deseti.

Režie: Jalmari Helander
Scénář: Jalmari Helander
Žánr: akční, válečný film
Délka: 91 minut
Hrají: Jorma Tommila, Aksel Hennie
Kde můžeš film vidět: kino
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse