Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2023 17:41
Čas čtení 3:12
Vojtěch Vanda

Nejhorší zápas na MS nakonec dopadl dobře. Česko porazilo Slovinsko 6:2, Kubalík spasil tým hattrickem

Nejhorší zápas na MS nakonec dopadl dobře. Česko porazilo Slovinsko 6:2, Kubalík spasil tým hattrickem
Zdroj: ČTK/Taneček David
SPORT ČESKO HOKEJ MS V HOKEJI 2023 SLOVINSKO
Uložit Uložené

Česká republika se potřebovala vzchopit a asi nebyla lepší možnost než během čtvrtečního zápasu mistrovství světa ve Finsku a Lotyšsku, kde stanula proti Slovinsku. Místo klidu to ale bylo obrovské drama.

Outsider skupiny B nezískal v posledních třech zápasech ani bod a zvládl vstřelit jen dva góly. Jednalo se tedy o klání, v němž byl favorit jasný. Česko ale kapitulovalo jako první, když Verličovu střelu usměrnil za Vejmelku Knot. Navíc druhý gól Slovinska trefil po dvanácti minutách Urbas.

Třetinu hrůzy Česko začalo odčiňovat minutu a půl před koncem druhé, když se v přesilovce konečně prosadil Kubalík. Třetí část se uvedla pro českou stranu výtečně, když Dominik Kubalík v další přesilovce srovnal skóre a úplně jej tečí otočil po dalších 73 sekundách Červenka. Třešničku na dortu poté přidal Michal Kempný a pojistil „povinné“ tři body.

„Spasitel“ Kubalík poté dovršil gólem do prázdné brány a svůj gól si nakonec vstřelil i Jakub Flek. Česko tak vyhrálo 6:2. Další zápas proti Norsku sehrají naši hokejisté v sobotu od 11:20.

Doporučeno
Nervy. Dobře hrající Lotyši Čechy trápili, nakonec Česko porazili 4:3 v prodloužení Nervy. Dobře hrající Lotyši Čechy trápili, nakonec Česko porazili 4:3 v prodloužení 15. května 2023 21:57

Jak si nejlépe spravit chuť? Výhrou. Jedna z očekávaných měla přijít ve čtvrtek, kdy se českému národnímu týmu postavil na mistrovství světa papírově nejjednodušší soupeř – Slovinsko. Po nemastném neslaném výkonu s Lotyši, v němž soupeř zaregistroval historicky první výhru na důležitém turnaji proti Česku, bylo třeba dostat se zpátky na koně kvalitní hrou bez chyb. K té jsou ale potřeba hráči.


Jiří Smejkal, následně Filip Chlapík, Filip Chytil a po Lotyšsku i jeden z nejproduktivnějších hráčů týmu Lukáš Sedlák se potýkali se zraněními. Realizační tým Kariho Jalonena se proto poohlíží po hráčích, kteří se nedostali do původní soupisky na mistrovství světa, a zároveň pracuje na tom, aby Lvi byli v mentální i početní pohodě předtím, než přijdou největší zkoušky v turnaji – zápasy s ambiciózním Švýcarskem a Kanadou. Dobrou zprávou bylo, že se Chlapík do zápasu nakonec dostal ve čtvrté formaci.


Slovinsko navíc, po porážce s Lotyšskem, vidělo příležitost. Hráči outsidera se nechali slyšet, že když Česko klopýtlo s domácím celkem, může i s nimi, a tak se na zápas těšili o to víc. Český tým nicméně do zápasu vytasil dosud skrytou zbraň, brankáře Arizony Karla Vejmelku.

Slovinsko se ujalo dvougólového vedení

Český tým se dostal hned po 40 sekundách k přesilové hře. Bylo vidět, že to soupeře nepříjemně poznamenalo. Gól z ní ale nepadl. Vejmelka si poprvé sáhl na puk až po čtyřech minutách, nicméně taktéž se nejednalo o těžkou situaci. Poté ale přišel zvrat. Česko nemá letos štěstí, což se ukázalo v čase 7:23, kdy Verlič našel Knotovu brusli, od níž se puk dostal za Vejmelkova záda.


Lvi následně zintenzivněli pohyb a dostali se několikrát do stoprocentní šance, se kterou si však Gračnar poradil. Poté šli naši hokejisté poprvé do čtyřech a Urbas zvládl prostřelit Vejmelku podruhé. Šokující skóre úplně otřáslo českým týmem, přičemž Slovinsko nepřestávalo být nepříjemné. A to až do konce první třetiny; žádný pokus českého týmu se neujal, a tak horor trval i na začátku druhé půle. 

Malý comeback

Byla potřeba změna a ta přišla na začátku druhé půle, zejména v trochu lepší organizaci hry ze strany české reprezentace. Hráči se snažili lépe bruslit i lépe střílet, navíc na několik minut zavřeli Slovince v jejich pásmu. To ale skončilo v momentě, kdy přišla další vyloučení. Absenci Chlapíka chtěl využít Verlič, toho však dobře vychytal Vejmelka. Nedisciplinovanost poslala Čechy následně znovu do čtyřech, kde přišla další gólová šance Slovinců.


Ve 33. minutě zase ujel obráncům Drozg a nechybělo málo, aby nepřekonal Vejmelku. Češi zbytečně kombinovali, nehráli jednoduše, a proto na slovinského brankáře nešel dostatek střel. Až v čase 38:19 se Češi konečně prosadili, když v přesilovce překonal Gračnara nejproduktivnější hráč týmu Dominik Kubalík.

Obrat

Čeští hokejisté začali po vzpruze Kubalíkova gólu třetí třetinu nejlépe a už začali připomínat houževnatý tým, který hrál proti Slovensku. A také z toho těžil – hned na začátku třetiny dostali Češi další možnost přesilové hry a Kubalík svou druhou trefou srovnal skóre. Momenta poté využil ještě Voženílek, jehož přihrávku po minutě tečoval za Gračnarova záda Červenka.


To ale nebylo všechno. Čtvrtý gól přidal v druhé polovině poslední třetiny Michal Kempný. Slovinci se poté ještě pokusili o odpor a snížení skóre, Sabolič svou tvrdou střelou ale Vejmelku nepřekvapil. Na druhé straně se však znovu prosadil Kubalík, který tak završil hattrick a byl bez debat mužem zápasu. Po něm se ještě prosadil Jakub Flek a Česko nakonec zvítězilo 6:2. Reprezentaci nyní ve skupině zbývají tři zápasy – s Norskem, Švýcarskem a Kanadou.

Domů
Sdílet
Diskuse