Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2023 21:57
Čas čtení 2:51
Vojtěch Vanda

Nervy. Dobře hrající Lotyši Čechy trápili, nakonec Česko porazili 4:3 v prodloužení

Nervy. Dobře hrající Lotyši Čechy trápili, nakonec Česko porazili 4:3 v prodloužení
Zdroj: ČTK/Taneček David
SPORT ČESKO HOKEJ MS V HOKEJI 2023
Uložit Uložené

Tento zápas rozhodně nebyl jednoznačný, jak se původně očekávalo. Domácí hokejový výběr z Lotyšska dal dosud naplno bodujícím Lvům hodně zabrat. Češi nakonec na hokejisty v purpurovém dresu nestačili.

Čeští hokejisté vyzvali v pondělí ve třetím zápasu skupinové fáze na mistrovství světa ve Finsku a Lotyšsku pořadatele turnaje z Lotyšska. Dosud nuloví Lotyši byli od začátku víc agilní, nicméně vedení se ujali Češi gólem Němečka.

Začátek druhé třetiny ale patřil Lotyšům, kteří góly Rihardse Bukartse a Dzierkalse otočili skóre. Po přestání velkého tlaku však vrátil Čechy do hry srovnávacím gólem Kubalík. Poslední třetina začala pro český tým zase špatně a Cibulskis zvýšil se štěstím skóre na 2:3. Tři minuty a dvě sekundy před koncem se ale nakonec podařilo vyrovnat střelou Kempného.

V prodloužení však byli úspěšnější Lotyši a po infarktovém záběru skóroval Batna minutu před koncem.

Doporučeno
VIDEO: Čeští hokejisté porazili Kazachstán 5:1. Podívej se na všechny góly VIDEO: Čeští hokejisté porazili Kazachstán 5:1. Podívej se na všechny góly 14. května 2023 21:45

Česká hokejová reprezentace pokračuje na mistrovství světa ve Finsku a Lotyšsku ve sbírání bodů. Po úvodním dramatu se Slováky Češi zvládli koncovku zápasu s Kazachstánem a po zisku šesti bodů drželi třetí místo. Trenér Kari Jalonen by proto mohl být poměrně spokojen, jenže tyto dílčí úspěchy si vyžádaly poměrně velkou daň.


Po zápase se Slovenskem se dostal na marodku útočník Filip Chlapík, který byl sražen obráncem Kochem. V zápase proti Kazachstánu byla zase zraněna pukem opora týmu Filip Chytil. Jalonen proto musel do zápasu povolat již oba náhradníky, Daniela Voženílka z Třince a Martina Kauta ze San Jose, kteří, ač připraveni, museli zasáhnout do turnaje poměrně brzy. Na Chytilovo místo v první formaci zaskočil velmi produktivní Lukáš Sedlák.


Proti domácím Lotyšům, kterým se na turnaji ještě nepodařilo bodovat, bylo jasné, že Česko nečeká nic lehkého. Domácí, hájící led v Rize, měli totiž v sestavě jak zkušené borce z NHL, tak velké množství hráčů z české extraligy, kteří český styl hokeje velmi dobře znají. Úkolem české reprezentace však bylo nezklamat a získat další potřebné body pro lepší umístění v tabulce.

Začátek pod tlakem vypustil gól

Rozvážný start klání rozčísla první střela Lotyšů, která lehce překvapila startujícího Šimona Hrubce. Rozvážnost Čechů se ale nakonec přenesla v obrovské problémy v rozehrávce, kterou mohl potrestat Daugavins. Po šesti minutách měl velkou šanci Abols, Hrubec nicméně nekapituloval. Navíc se znovu projevilo pravidlo „nedáš, dostaneš“, když z první vážnější situace v čase 8:25 překonal domácího brankáře David Němeček. 


Zbytek třetiny převzali otěže hosté. Během posledních dvou minut měl ještě šanci Tomášek, který trefil pouze oblouk brány. Takže přestože Lotyši přestříleli své soupeře dokonce čtyřikrát, do kabin se šlo za stavu 1:0 pro Česko.

Studená sprcha

Češi nechtěli v druhé třetině znovu začít tak ustrašeně jako na začátku, čemuž přizpůsobili svůj nástup a lotyšský tlak již nebyl tak viditelný. Přesto se situace v čase 22:16 úplně otočila, když Hrubec se zastřeným výhledem, podobně jako Lotyš Silovs v první třetině, pustil za svá záda nahození Rihardse Bukartse. Navíc, o minutu později, přišla studená sprcha, když Dzierkals otočil skóre po chybě Čechů během střídání.


Opaření Češi potřebovali impuls. Hlavně co se týkalo střel, jelikož za 27 minut vystřelili pouze čtyřikrát. Jenže Lotyši dostali možnost přesilovky a tlačili na český tým, co to šlo. Drtivý tlak se naštěstí pro hosty nakonec podařilo prolomit a z protiútoku srovnali skóre kombinací Roman Červenka a Dominik Kubalík. Lvi mohli jít nakonec i do vedení, bohužel akci, na jejímž konci byl Černoch, minutu před koncem brilantně vychytal Silovs.

Další nervy

Bylo evidentní, že v české kabině padla nějaká slova směrem k napadání. Lvi se totiž snažili lépe forčekovat domácí. Stačilo však jedno prohrané buly a Cibulskis zvýšil na 2:3 po odrazu od brusle Jordána. Lotyšsko, nabité svou dosud úspěšnou hrou, dokázalo marnit českou hru natolik, aby z ní nebylo schopné pořádně vystřelit. A čas se krátil.


Kouskovaná hra v druhé polovině třetiny doháněla český tým do úzkých. Navíc si nevytvořil nejen pořádnou šanci, ale ani pořádnou střelu. Když se zdálo všechno ztraceno, zaúřadovala česká první lajna. Červenka našel Michala Kempného a ten srovnal na 3:3. Lotyši proto poté uvolnili obranný blok a snažili se znovu útočit, což hrálo vyhecovanému závěru. Oba týmy do konce zápasu ale neinkasovaly a šlo se do prodloužení.

Prodloužení

První velkou šanci měl Černoch, jehož pokus se jen tak tak nepřevalil přes betony Silovse. Stejně tak se Silovsovi povedlo na čáře vyrazit střelu Tomáška. Z následného brejku zase čaroval Hrubec u střely Indrašice. Jenže nakonec se Lotyšsku povedlo porazit velkého soupeře, když po dorážce Jaksovy střely dorazil puk za Hrubce Batna.


Češi mají nyní tři dny na odpočinek. Ve čtvrtek odpoledne se následně utkají s papírově nejslabším týmem skupiny Slovinskem.

Domů
Sdílet
Diskuse