Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2023 15:00
Čas čtení 11:12
Martin Adam Pavlík

Malířka Katarína: Když si Separ koupil můj obraz a označil mě, lidé mě popichovali, že jsem to udělala za reklamu

Malířka Katarína: Když si Separ koupil můj obraz a označil mě, lidé mě popichovali, že jsem to udělala za reklamu
Zdroj: Archív Kataríny Prídavkovej
ZAJÍMAVOSTI UMĚNÍ
Uložit Uložené

Mluvili jsme se slovenskou umělkyní, která vystavovala ve Španělsku, Itálii, Indonésii či Polsku. Rozhovor vyšel původně na webu Refresher.sk.

Léta žila v zahraničí, kde byla podle vlastních slov nejproduktivnější. Později se vrátila na Slovensko, kde si otevřela soukromý ateliér a jistou dobu vyučovala malbu. Dnes tvoří obrazy a 3D miniatury, přičemž její díla kupují i lidé z Austrálie, Anglie či Chorvatska. Pár jich má doma i raper Separ.

Doporučeno
Od ženské hokejové reprezentace ke „čmárání“. Jsem umělkyně v popartovém nádechu a freestylovém výdechu, tvrdí Katka Kaplanová Od ženské hokejové reprezentace ke „čmárání“. Jsem umělkyně v popartovém nádechu a freestylovém výdechu, tvrdí Katka Kaplanová 14. dubna 2023 9:00

Malířka Katarína Prídavková kombinuje surrealismus s prvky street artu, přičemž do svých děl vkládá osobní symboliku. Její díla okamžitě uchvátí svojí barevností, atmosférou i precizností. Pro Refresher přiblížila, jak se dostala k umění, jak tvůrčí proces ovlivnilo narození její dcery i kdo si nejčastěji pořizuje její obrazy.

Katarína Prídavková umenie maľba
Zdroj: Archív Kataríny Prídavkovej

Vedli tě rodiče k umění a malbě?

Jsem vděčná, že mě naši nechali objevovat mou kreativitu už odmalička. Takže to šlo všechno přirozeně. Táta rád pracuje se dřevem, je technicky velmi zdatný a maminka má také citlivé a chytré ruce. Hodně jsem od nich okoukala i z běžných činností.

Když jsem byla malá, protože pocházím z vesnice, konkrétně z Nové Bystrice, často jsem pracovala v dílničce s dřívky, pilkou, hřebíčky a podobně. Také jsem stříhala a sešívala různé staré kusy oblečení a vytvářela nové „variace“.

Doporučeno
Exkluzivně: Slavní Češi a Češky vytvořili obrazy na podporu trpících kuřat z velkochovů. Podívej se, jaké dílo si můžeš vydražit Exkluzivně: Slavní Češi a Češky vytvořili obrazy na podporu trpících kuřat z velkochovů. Podívej se, jaké dílo si můžeš vydražit 16. května 2023 14:14

Vedle objevování fantazie přišlo postupně kreslení a práce s barvou. Jistý čas jsem chtěla navštěvovat i ZUŠ, ale vzhledem k dojíždění a financím zůstalo pouze při domácí tvorbě. Neskončilo to, právě naopak. Dodnes si pamatuji moment, kdy jsem cestovala poprvé na talentové zkoušky. Při výběru střední školy se táta pousmál, ale v očích jsem mu viděla kus důvěry ve mě. Byla jsem si stoprocentně jistá, že to je to, čemu se chci denně plně věnovat, a šla jsem za tím.

Katarína Prídavková umenie maľba
Zdroj: Archív Kataríny Prídavkovej

Pamatuješ si, kdy tě poprvé zaujal nějaký obraz?Úplně první kontakt s uměním byl u nás doma, kde jsme měli na stěnách pár obrazů. Byly to krajinomalby a pár portrétů v rámečcích, které mě vizuálně fascinovaly. Vyvolávaly ve mně příjemné pocity. Měly zajímavou a osobitou náladu.

Studovala jsi nejprve v Ružomberku užitkové výtvarnictví, později malbu na akademii. Potřebuje podle tebe člověk k umění i vysokou školu, nebo závisí úspěch zejména na jeho šikovnosti?

Je to velice individuální, ale studium umění dá člověku potřebný rozhled, který autora umí navést na vlastní tvorbu, ať už z vizuální, nebo myšlenkové stránky. Je jasné, že člověk si dokáže vybudovat rukopis či jméno i bez toho, aby umění studoval.

Doporučeno
Kamerou umístěnou ve vagině fotografuje své milence. Podívej se na unikátní sérii intimních momentů Kamerou umístěnou ve vagině fotografuje své milence. Podívej se na unikátní sérii intimních momentů 12. května 2023 6:00

Zde však přichází o řadu klíčových podnětů, situací spojených s vývojem tvorby a většího sebepoznání. Osobně jsem studium brala i jako skvělý „časoprostor“ k realizaci. Dal mi silné pracovní základy hlavně v začátcích tvorby, když jsem nebyla ještě úplně nezávislá.

Katarína Prídavková umenie maľba
Zdroj: Archív Kataríny Prídavkovej

V dnešní době se může člověk díky internetu snadno dostat k informacím a dostudovat si vše potřebné, co ho zajímá. Samostudia není nikdy dost, což platí v každém pracovním odvětví. Je to na jedné straně jednodušší, ale vizuálního obsahu je o to víc. Když jsem začínala, webů a e-shopů v tomto směru bylo jen málo. Dnes jsou různé platformy, sociální sítě jako Instagram nebo TikTok, kde lze tvorbu sdílet a tak oslovit širší veřejnost.

Pro mě osobně úspěšnost autora začíná v jeho nitru, když je ztotožněný se svou tvorbou a dává mu potřebný pocit naplnění. Potom dokáže tento pocit a důvěru přenést i na jiné lidi. A ano, určitě je to i o šikovnosti, trpělivosti a v neposlední řadě o vytrvalosti.

Doporučeno
S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová 8. března 2023 6:00

Nemají to samoukové těžší v rámci kontaktů i v jednotlivých galeriích, kde vystavují?

Mají. Už jen v tom, že umělecká škola zčásti připravuje studentstvo na jistou formu prezentace svého projevu a tvorby. Umožňuje autorstvu vystavovat práce, i když většinou kolektivně. Sama si pamatuji, jak jsem si od 15 let musela před odbornou komisí a žáky slovně obhájit každý projekt, a tak jsme to měli i během studia na vysoké škole každého půl roku.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 137229 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Zda se dokáže malováním naplno uživit.
  • Jak se změnil její tvůrčí proces, když se stala matkou.
  • Zda vnímá jako umění i banán nalepený na zeď páskou.
  • Co jí psali lidé poté, co Separ na Instagramu sdílel její obraz.
  • Zda má k některým obrazům tak specifický citový vztah, že by je nikdy neprodala.
Domů
Sdílet
Diskuse