Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2023 6:00
Čas čtení 1:49
Radim Šlechta

Kamerou umístěnou ve vagině fotografuje své milence. Podívej se na unikátní sérii intimních momentů

Kamerou umístěnou ve vagině fotografuje své milence. Podívej se na unikátní sérii intimních momentů
Zdroj: Dani Lessnau/extimité
ZAJÍMAVOSTI FOTOGRAFOVÁNÍ SEXUALITA UMĚNÍ VZTAHY
Uložit Uložené

Fascinující snímky fotografky Dani Lessnau mají rozbořit hranici mezi hmotným a nehmotným světem.

Fotografka Dani Lessnau zachytila unikátní sérii intimních momentů se svými milenci. Vyfotila je totiž miniaturní kamerou, umístěnou ve své vagině. Podle slov autorky zkoumají snímky „unikátní schopnost těla být zároveň známé a neznámé, erotické i fyziologické“. Kromě toho je neotřelý vznik fotografií způsobem, jak erotiku a tělo zobrazit v „podivném prostoru mezi dohledem a intimitou“.

Doporučeno
Small Dick Energy aneb Jak se malé penisy staly stigmatem Small Dick Energy aneb Jak se malé penisy staly stigmatem 24. března 2023 7:00

Série s názvem extimité skrz perspektivu Daniina těla zachycuje těla jejích současných milenců i sexuálních partnerů, které fotografka měla v minulosti. V galerii níže najdeš výběr několika snímků z celého díla. V celé podobě je najdeš na oficiálních stránkách Dani Lessnau.

Fotografka Dani Lessnau zachytila své milence pomocí minikamery umístěné ve vagině.Fotografka Dani Lessnau zachytila své milence pomocí minikamery umístěné ve vagině.Fotografka Dani Lessnau zachytila své milence pomocí minikamery umístěné ve vagině.Fotografka Dani Lessnau zachytila své milence pomocí minikamery umístěné ve vagině.
Zobrazit galerii
(12)

„Interakci dvou lidí, která se odehrává v soukromém prostoru, zachycuji pomocí zasunutí dírkové kamery, již jsem umístila do své vaginy a namířila ji směrem ven. Použitím dlouhé expozice jsem film vystavila i pohybu dechu a vnitřností. Perspektiva filmu jako materiálu je v přímém rozhovoru s polohou kamery,“ komentuje autorka dílo na svých stránkách.

Podle jejího popisu fotografie zachycují proces spolupráce, kdy se člověk „stává zranitelným a vzdává se kontroly“. Na fotografiích si můžeš všimnout, jak se světlo odráží od těla muže a dostává se do těla umělkyně. „Výsledný obraz je zkoumáním vzájemného prolnutí vnitřku a vnějšku, a to jak z hlediska fyzické energie, tak i formy a psychologického vztahu,“ popisuje Dani.

Doporučeno
Pedro Pascal mění pravidla maskulinity aneb Proč ho všichni tak milují? Pedro Pascal mění pravidla maskulinity aneb Proč ho všichni tak milují? 9. března 2023 11:00

Upozorňuje ale, že nejde jenom o inverzi pojmů vnější a vnitřní. Snaží se zobrazit rozpad pevných definic obou slov s tím, že na fotkách splývá jedno s druhým a jejich významy se neustále vyvíjí. Fotografie tak podle ní nezůstávají jenom ve vizuálním prostoru, případně prostoru těla, ale vytváří mezi nimi již neoddělitelnou dynamiku.

Inspiraci na sérii prý Dani získala od jiné fotografky Ann Hamilton, která snímky pořizovala skrz ústa. Zařízení, které si umístila do vaginy, si Dani vyrobila sama z minikamery a prázdného obalu od filmu. Muži, které na tuto kameru zachycovala, prý o focení věděli a souhlasili s ním.

Tělo jako médium

Dani Lessnau je umělkyně, která se ve svých dílech snaží o zachycení své vlastní „hypersenzibilizační praxe“. Svoje tělo vnímá jako médium v neustálém vztahu. V Daniiných dílech často najdeš somatické hry a určitou „kooperaci“ mezi hmotným a nehmotným, případně viditelným a neviditelným. Kromě extimité stojí například za plastickým dílem Shadowshemen, které ukazuje „vláknité obry“ – těla obchodující s léčivými kouzly. Ukázku najdeš na tomto odkaze.

Doporučeno
Iveta: Dva ohromující talenty své generace se spojily a Fialová opět exceluje. Ubrat na sentimentu by ale neškodilo Iveta: Dva ohromující talenty své generace se spojily a Fialová opět exceluje. Ubrat na sentimentu by ale neškodilo 6. května 2023 20:35

„Lessnau se zajímá o komplikování zvyklostí konvenčního vnímání obklopujícího potěšení, léčení a tvořivost a opírá se do prostorů, kde se zdánlivě paradoxy vzájemně obklopují a přetvářejí. Cizí a známé, něžné a erotické, specifické a abstraktní, silné a zranitelné, to vše se překládá a mutuje,“ píše o sobě na svém webu.

V současnosti žije Dani v Brooklynu. Vystudovala International Center of Photography na Bar Collage, kde získala titul MFA, a nyní pokračuje magisterským studiem akupunktury a čínské bylinné medicíny na Pacific College of Health and Science.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Brad Pitt je Beruška na HBO, třísetkilový Brendan Fraser pláče na KVIFFTV a česká legenda září na Netflixu Co si pustit o víkendu: Brad Pitt je Beruška na HBO, třísetkilový Brendan Fraser pláče na KVIFFTV a česká legenda září na Netflixu 12. května 2023 16:00
Domů
Sdílet
Diskuse