Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2023 11:00
Čas čtení 7:22
Tereza Šnajdrová

Češka žije a studuje v New Yorku. „Škola je tu mnohem přísnější než v Česku, nemáme povolené žádné absence,“ říká Nina

Češka žije a studuje v New Yorku. „Škola je tu mnohem přísnější než v Česku, nemáme povolené žádné absence,“ říká Nina
Zdroj: se souhlasem Niny Schwarzové
REFRESHER CESTOVÁNÍ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Nina Schwarzová nikdy ani nesnila o tom, že by se odstěhovala do zahraničí. Pak ale propadla muzikálu, a protože Česko ve studiu tohoto oboru nenabízí tolik možností, rozhodla se zkusit štěstí ve Spojených státech.

A vyšlo to. Byla přijata na AMDA College v New Yorku, kde nyní studuje. Refresheru se svěřila s tím, jaký je život za velkou louží, jaké největší rozdíly vidí mezi mentalitou a školským systémem v USA, ale také s tím, jaké jsou její plány do budoucna. 

Ninin život v USA můžeš sledovat na jejím Instagramu či TikToku.
Doporučeno
Čech Antonín žije šest let ve Francii. „Francouzi jsou více otevření, nejsou zkažení socialismem a komunismem,“ říká (Rozhovor) Čech Antonín žije šest let ve Francii. „Francouzi jsou více otevření, nejsou zkažení socialismem a komunismem,“ říká (Rozhovor) 16. dubna 2023 6:00

Jak dlouho žiješ v USA a kde konkrétně?

Od října 2022 žiju v New Yorku, ve školním campusu přímo na Manhattanu, takže to mám všude kousek.

V Americe je umění více podporované a je tu samozřejmě i více příležitostí a možností.


Proč sis k životu vybrala právě New York?Pocházím z malého města a musím přiznat, že už jen stěhování do Prahy, kde jsem studovala Pražskou konzervatoř, pro mě bylo náročné. Měla jsem problémy zorientovat se i v metru a představa toho, že bych se odstěhovala do Ameriky, pro mě byla úplně scestná. Nejprve jsem tedy plánovala studovat vysokou školu v Česku, ale poté, co se můj přítel dostal na školu Berklee College of Music v Bostonu, jsem také začala pokukovat po studiu v zahraničí.

Řekla bych, že mě k mému rozhodnutí namotivovalo zejména prostředí, do kterého jsem měla možnost nahlédnout a ve kterém se můj přítel každý den pohyboval. Navíc jsem začala pociťovat jakousi frustraci z vlastního studia v Praze. V páťáku jsme totiž začali dělat muzikál, který mě opravdu baví a naplňuje, ale odhodlání a přístup ostatních k práci/studiu byl velmi neprofesionální. Hlavně v Česku v podstatě neexistuje možnost, kde muzikál studovat na profesionální úrovni. 

Doporučeno
Ukaž prsa a dostaneš slevu – dokud jsi mladá. Nikol Moravcová se v nové kampani vydala za hranice devadesátkového cringe Ukaž prsa a dostaneš slevu – dokud jsi mladá. Nikol Moravcová se v nové kampani vydala za hranice devadesátkového cringe 17. května 2023 15:00

V Americe je umění více podporované a je tu samozřejmě i více příležitostí a možností. Newyorská Broadway, proslulá svou divadelní scénou, má jméno po celém světě. Proto jsem se rozhodla, že se zkusím přihlásit ke studiu právě tady. Šla jsem do toho, i když moje angličtina nebyla na bůhvíjakém levelu. Na AMDA College (The American Musical and Dramatic Academy), kde studuji, se hlásilo přibližně 8 000 lidí, brali jen zlomek z nich, ale zvládla jsem to. Vzali mě a já odjela do USA, aniž bych to vůbec někdy plánovala.

Nina Schwarzová
Zdroj: se souhlasem Niny Schwarzové

Jak na takhle velký krok reagovala tvoje rodina?Moje rodina je velmi podporující. Podporovala mě v každém kroku, který jsem kdy chtěla udělat, takže mi i v tomto fandila a na srdce mi kladla, ať využiji této příležitosti a prostě to zkusím. Ale když jsem pak na AMDA College odjela, tak hlavně moje mamka byla trochu smutná. Smutná z toho, že budu tak daleko a sama. Ale často si s rodinou voláme, popisuju jim, jak to tady vypadá, jak tady ten svět funguje… Ale byla to velká výzva, už třeba jenom proto, že jsem před cestou do USA nikdy sama letadlem neletěla a v podstatě jsme ani jindy běžně letadlem necestovali.

Doporučeno
Češka Betty žije již dva roky v Saúdské Arábii. „Místní žijí hlavně v noci, důvodem jsou vysoké teploty,“ říká (Rozhovor) Češka Betty žije již dva roky v Saúdské Arábii. „Místní žijí hlavně v noci, důvodem jsou vysoké teploty,“ říká (Rozhovor) 27. března 2023 6:00

Jak probíhalo přijímací řízení?Bylo to velmi náročné. Moje škola je v New Yorku a v Los Angeles a přijímací řízení probíhá tak, že kvůli mezinárodním studentům jezdí zástupci zkušební komise po Evropě a pořádají přijímačky ve velkých městech. Vybrala jsem si tedy, že je budu skládat v Berlíně, jenže pak přišel covid a žádná evropská kola se nekonala. Přijímačky se nakonec konaly přes Zoom.

Zároveň jsem si totiž uvědomovala, jak moc jsou školy v USA drahé. Je to ohromný rozdíl oproti Česku.

Komisi jsem se musela uvést, zazpívat dvě muzikálové písně, prezentovala jsem monolog v angličtině a pak následoval taneční workshop, kdy jsem kvůli časovému posunu tančila v pět ráno doma ve svém pokoji. Bylo to zvláštní, virtuálně takhle vyjádřit emoce, pocity, energii a přesvědčit komisi, kterou ani pořádně nevidíte, že zrovna já jsem ten vhodný uchazeč. 

Doporučeno
„Satanisté a narkomani, kteří ničí mládež.“ $uicideboy$ svými temnými texty pomáhají a přepisují historii rapu „Satanisté a narkomani, kteří ničí mládež.“ $uicideboy$ svými temnými texty pomáhají a přepisují historii rapu 18. března 2023 12:00

Musím říct, že nejnáročnější na tom všem ale nebylo samotné výběrové řízení, nýbrž zpracování všech potřebných dokumentů. Musela jsem mít anglický certifikát, psala jsem asi deset esejí, přikládala doporučení od svých profesorů v Česku, dokládala lékařskou prohlídku, a to vše v anglickém jazyce. Později mě samozřejmě také čekalo vyplňování a zařizování studentského víza na ambasádě a zařizování letenek.


Získala jsi nějaké stipendium, nebo vše financuješ „z vlastní kapsy“?

Musím říct, že doteď vzpomínám na ten okamžik, kdy mi přišel e-mail s tím, že mě přijali. Zároveň jsem si totiž uvědomovala, jak moc jsou školy v USA drahé. Je to ohromný rozdíl oproti Česku. Naštěstí jsem na základě přijímacích zkoušek obdržela i nejvyšší možné stipendium, což je pro mě i nadále obrovskou motivací. Kdybych ho nedostala, tak tu nejspíš ani nejsem.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 137486 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Kolik stojí ubytování v New Yorku.
  • Co všechno se dá ze stipendia pokrýt a za jaké prohřešky se dá o stipendium přijít.
  • Jaký je největší rozdíl mezi New Yorkem a Českem.
  • Zda se Nina cítí v USA bezpečně.
  • Jakou má pro tebe radu, jestli toužíš po studiu v USA.
Domů
Sdílet
Diskuse