Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
26. června 2023 v 19:04
Čas čtení 0:42
Tereza Patočková

AI může nově pomáhat s léčbou slepoty. Algoritmus odhalí už v optice ty, kteří mohou mít časem problémy

AI může nově pomáhat s léčbou slepoty. Algoritmus odhalí už v optice ty, kteří mohou mít časem problémy
Zdroj: Unsplash/Kalea Jerielle
ZAJÍMAVOSTI UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Umělá inteligence by zvládla už v optikách vyhodnocovat snímky z očních skenerů, čímž by ulehčila nemocnicím, kde je vyhodnocují lidé.

Nedávná studie v časopise British Journal of Ophthalmology odhaduje, že 25,3 % lidí v Evropě, kteří jsou starší 60 let, mají počáteční příznaky nejčastější příčiny slepoty – makulární degenerace. Umělá inteligence může nově tyto problémy pomoci zmírnit. Informoval o tom server Wired

Každá ordinace a často i optiky jsou dnes už vybaveny očními skenery, které dokáží neinvazivním způsobem pořídit snímky sítnice s opravdu vysokým rozlišením. Praktičtí optometristé či lidé v optikách ale nemají vždy ty nejodbornější znalosti k analýze OCT skenů, takže v současné době nadměrně odkazují pacienty do očních nemocnic, což přispívá k jejich zátěži.

Doporučeno
Týden jsem se zkoušel stravovat podle jídelníčku, který mi vytvořila AI Týden jsem se zkoušel stravovat podle jídelníčku, který mi vytvořila AI 26. června 2023 v 6:00

Systém umělé inteligence dokáže analyzovat OCT skeny a vyhodnotit je u více než 50 onemocnění sítnice, a to na stejné úrovni jako odborní oftalmologové. Systém je nyní trénován na rozmanitém souboru dat, který zajistí, že bude fungovat u každého pacienta*pacientky bez ohledu na etnickou příslušnost či klinické prostředí.

Jakmile bude algoritmus dostatečně „naučen“, bude možné systém umělé inteligence nasadit ve velkém měřítku a bude schopen identifikovat a upřednostnit osoby s nejhorší prognózou v místních ordinacích, aby je mohli v nemocnicích léčit jako první. 

Domů
Sdílet
Diskuse