Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2023 14:00
Čas čtení 1:45
Tereza Šnajdrová

Rita Ora vs. Kim Dracula: Šílený vědecký pokus i šílená nuda – kdo má top desku a kdo propadák týdne?

Rita Ora vs. Kim Dracula: Šílený vědecký pokus i šílená nuda – kdo má top desku a kdo propadák týdne?
Zdroj: Flickr/The Celebs Fact/Columbia Records/volně k použití
HUDBA HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Tento týden nás zaujaly hned dvě desky, a to z prostého důvodu – jedna je tak skvělá, že ji budeš chtít poslouchat na repeat, a druhá radši neměla vyjít.

Ačkoli je festivalová sezóna v plném proudu, umělci a umělkyně nezahálí. I tento týden vyšla spousta skvělých desek, ale nás zaujaly především dvě. Britská zpěvačka Rita Ora vypustila do světa nové album You & I a o slovo se hlásí také australský umělec Kim Dracula s albem A Gradual Decline In Morale. Která z těchto novinek nás baví a která je naopak propadák?

Doporučeno
Je synem slavného bubeníka, nazpíval milionový hit a chodí s Charli D'Amelio. Kdo je Landon Barker? Je synem slavného bubeníka, nazpíval milionový hit a chodí s Charli D'Amelio. Kdo je Landon Barker? 12. července 2023 11:00

Plytká sázka na jistotu

Britská populární zpěvačka Rita Ora vydala po pěti letech nové album, které nese název You & I. To sestává ze 12 písní, které ti budou do uší hrát 34 minut. Bohužel však musíme říct, že tohle je tak trochu nuda (až na pár světlých výjimek). Zpěvačka vsadila na jistotu, svým fanouškům a fanynkám naservírovala klasické popové songy, texty o lásce, sebenalezení i uzamčeném srdci. Jenže není právě tohle něco, co jsme slyšeli již stokrát?

Jasně, You & I pravděpodobně má potenciál k tomu, aby se dobře prodávala, dost možná si na ni i během léta zatančíš někde v klubu, ale tím to hasne. Není ničím výjimečná, je plytká a nebaví.

Jako noční můra, která tě zahřeje u srdíčka

Přesným opakem je deska A Gradual Decline In Morale od australského umělce, který si říká Kim Dracula. Ten se proslavil především v roce 2020, když vydal cover písně Paparazzi od Lady Gagy, který se stal virálním na TikToku. Kim Dracula si dlouhé měsíce užíval slávu, ale pak ze scény zmizel jako pára nad hrncem. Vydal pár singlů, ale nic kompletního. Nyní už však víme, co talentovaný muzikant dělal. Pracoval na svém debutu, který vyšel právě dnes!

Na A Gradual Decline In Morale najdeš dvacet písní (včetně tří instrumentálek a coveru songu Iris od The Goo Goo Dolls), jejichž poslech ti zabere téměř 50 minut, což je na první desku poměrně dost. Jedno se ale této novince musí nechat – nudit tě rozhodně nebude. Kim Dracula je jako takový šílený vědec, který na svém debutu kombinuje nemožné, až se to stává možným. Varhanní píšťaly, krvelačné výkřiky, funk, jazz, rap, EDM beaty, tvrdé kytarové riffy… před talentovaným umělcem není žádný žánr v bezpečí.

Doporučeno
Je synem slavného bubeníka, nazpíval milionový hit a chodí s Charli D'Amelio. Kdo je Landon Barker? Je synem slavného bubeníka, nazpíval milionový hit a chodí s Charli D'Amelio. Kdo je Landon Barker? 12. července 2023 11:00

V textech pak můžeš narazit na satiru, chaos i humor. „Ne všechno, co je na tomto albu zmíněno, je názor samotného Kima Draculy. Spousta věcí, které se na albu zpívají nebo říkají, je z pohledu jiných lidí. Kim Dracula neschvaluje žádný ze zmíněných činů, které by někdo mohl považovat za nemorální,“ zní reklamní sdělení uprostřed písně My Confession. A o jakých nemorálních výrocích zpěvák mluví? Na to už přijdeš sám*sama. Napovíme ti ale, že to zjistíš třeba v písních Drown nebo Luck Is A Fine Thing (Give It A Chance), které rozhodně stojí za poslech.

Anketa:
Která deska se ti líbí víc?
Ta od Rity Ory. 
Kimova, nic takového jsem ještě neslyšel*a.
Ta od Rity Ory. 
7 %
Kimova, nic takového jsem ještě neslyšel*a.
93 %
 
Domů
Sdílet
Diskuse