Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
23. července 2023 15:00
Čas čtení 5:23
Jakub Paulík

Churchillova nejoblíbenější agentka: Překousla si jazyk a vykašlávala krev, aby se dostala ze zajetí

HISTORIE HISTORIE POLSKO VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

První a nejdéle sloužící britská válečná agentka pocházela z Polska. Po invazi do Polska v roce 1939, na které se podílelo hitlerovské Německo, Sovětský svaz a Slovenský stát, nabídla své služby Britům.

Krystyna Skarbek vyrůstala v rodině aristokratů a zkoušela také kariéru v modelingu. Bavila se však i pašováním cigaret přes Tatry, což později zužitkovala jako špionka, kterou Winston Churchill označil za svoji nejoblíbenější.

Doporučeno
Zabila největšího tyrana revoluce a pod gilotinou nehnula brvou. Od smrti atentátnice Charlotte Corday uplynulo 230 let Zabila největšího tyrana revoluce a pod gilotinou nehnula brvou. Od smrti atentátnice Charlotte Corday uplynulo 230 let 16. července 2023 15:00
Pokud máš zájem o více článků zaměřených na historii, přidej se ke členům klubu Refresher+. Přečteš si například o pražském Petschově paláci, ve kterém byla mučírna gestapa, nebo co se ví a neví o osudech sovětských astronautů a astronautek za studené války.
Skarbek
Zdroj: Wikimedia/Secret Intelligence Service/Imperial War Museum

Krev se jí valila z úst

Potřebovala vymyslet plán úniku. Po dlouhém výslechu příslušníků gestapa, jejichž praktiky mohly být skutečně brutální, se silně zakousla do jazyka. Z úst se jí začala postupně valit načervenalá tekutina. Polka Krystyna Skarbek, která před svými vězniteli vykašlávala krev, zalhala, že má tuberkulózu, díky čemuž se dostala na svobodu. Její život byl během druhé světové války ohrožen nesčetněkrát, ale Skarbek si pokaždé poradila.

Doporučeno
J. Robert Oppenheimer obrazem: Tvůrce atomové bomby a hrdina nového filmu na historických fotografiích J. Robert Oppenheimer obrazem: Tvůrce atomové bomby a hrdina nového filmu na historických fotografiích 21. července 2023 15:24

Po útoku Adolfa Hitlera na Polsko se stala první válečnou agentkou britské tajné služby, která nacistům způsobila řadu škod. Být ženou-špionkou nebylo úplně běžné, ale Skarbek ukázala, že má co nabídnout. Bývalá modelka a aristokratka se v mládí věnovala pašování cigaret přes Tatry a dobře znala tamní přeshraniční trasy.

Doporučeno
KVÍZ: Proč se Řitce říká Řitka? Zjisti víc o bizarních jménech obcí v Česku KVÍZ: Proč se Řitce říká Řitka? Zjisti víc o bizarních jménech obcí v Česku 20. července 2023 17:00

Pro mise mezi dobytým Polskem a Maďarskem byla proto velmi cennou agentkou. Během války neunikla pozornosti britského premiéra Winstona Churchilla, který ji nazval svou „nejoblíbenější špionkou“. Skarbek se podařilo získat informace o plánování útoku nacistů na Sovětský svaz nebo o samotě a bez jakékoli pomoci zachránila další agenty před popravou. Její životní příběh údajně inspiroval Iana Fleminga, autora Jamese Bonda, k vytvoření postavy první Bond girl Vesper Lynd.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 140670 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak se aristokratka a modelka dostala k práci agentky.
  • V čem měly ženy agentky výhodu před svými mužskými kolegy.
  • Za co ji v mládí vyloučili ze školy.
  • Co se stalo na jejích misích v Maďarsku.
  • Proč se říkalo, že je dvojitou agentkou.
  • Jak si chtěl jeden z jejích žárlivých milenců údajně ustřelit genitálie.
  • Proč byla favoritkou Winstona Churchilla.
Domů
Sdílet
Diskuse