Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. července 2023 11:00
Čas čtení 4:58
Ondřej Jarůšek

10 nejlepších her pro dva. U těchto her se budeš s kámošstvem královsky bavit

10 nejlepších her pro dva. U těchto her se budeš s kámošstvem královsky bavit
Zdroj: Hazelight Studio/EA
TECH GAMING NEJLEPŠÍ HRY TIP NA HRY
Uložit Uložené

Střílečky, plošinovky, adventury, RPG řežby. Ať už máš v oblibě jakýkoliv žánr, máme pro tebe super tipy. Jejich společným jmenovatelem je hraní ve dvou či více lidech společně u jedné televize.

Vítej u našeho nového herního výběru. Tentokrát jsme se zaměřili na multiplayerové hry, které si můžeme užít ve dvou (nebo více) hráčích či hráčkách společně na gauči. Právě tak totiž bývá hraní často ještě zábavnější. Nezáleží přitom na tom, jakému žánru holduješ. Máme tipy pro všechny. V samotném závěru pak na tebe čeká anketa, kde můžeš dát hlas svému favoritovi, který je podle tebe tou nejlepší hrou pro dva. Nejedná se o žebříček, ale seznam, následující pořadí je proto náhodné.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš legendární Mafii? Otestuj své znalosti o kultovní české hře KVÍZ: Jak dobře znáš legendární Mafii? Otestuj své znalosti o kultovní české hře 13. července 2023 8:30

It takes Two

It Takes Two
Zdroj: Hazelight Studio/propagační materiál

Studio Hazelight Studios nejenže u titulu It takes Two potvrdilo své kvality, ale dokonce ještě předčilo očekávání. Jejich hra z roku 2021 je dějově zaměřená na rozpadající se rodinu. Rodiče se rozvádí a malá dcerka se utápí ve smutku. Jednoho dne se však její rodiče ocitnou uvězněni v těle loutek, společnými silami tak musí překonávat jednu překážku za druhou a snad se i pokusit zachránit manželství. Hra se pyšní jak povedenou zápletkou, tak i skvělou hratelností a designem úrovní. Každý z hráčů má svou roli a oba si musí vzájemně vypomáhat. It takes Two bylo v roce 2021 na prestižních The Game Awards vyhlášeno nejlepším titulem roku, a pokud ve tvé herní knihovně stále chybí, doporučujeme to napravit.

Overcooked! 2

overcooked
Zdroj: Team17/propagační materiál

Chceš si vyzkoušet, jaké by to bylo pracovat v restauraci? Ve hře od tvůrců z Team17 a Ghost Town Games máš tu možnost. Jen se připrav na to, že to bude pořádně šílené. Ve hře Overcooked! 2 tvým úkolem bude připravovat zákazníkům a zákaznicím jejich objednané pokrmy. Že to nezní tak náročně? Teď si představ, že se ti kupí jedna objednávka za druhou, běháš z místa na místo, musíš sekat, krájet, vařit, mýt nádobí a to vše pod přísným časovým limitem. A hlavně nic nepoplést a nespálit! Naštěstí na to nebudeme sami. Overcooked! 2 nabízí kooperaci až pro čtyři hráče či hráčky, se kterými si můžete dělit úkoly, abyste náročné zákazníky a zákaznice uspokojili. Vaření jídla nikdy nebyla větší zábava. Nevěříš? Vyzkoušej a přesvědč se na vlastní kůži.

A Way Out

a way out
Zdroj: Hazelight/propagační materiál

Ještě předtím, než studio Hazelight Studios oslnilo svět svým originálním titulem It takes Two, se blýsklo i při svém debutu A Way Out (režisér hry Josef Fares předtím vedl i vývoj povedené adventury Brothers: A Tale of Two Sons). A Way Out zavede hráče a hráčky za mříže věznice. Tam se společně s dalším hráčem či hráčkou chopíme role dvojice trestanců Lea a Vincenta, kteří spřádají plány na útěk. Napínavé, zábavné a emotivní dobrodružství s překvapivým vyústěním je možné hrát online, ale nejvíce zábavy si užiješ s někým blízkým vedle sebe na gauči. Tak jako tak by tě ale tento kousek neměl minout. Hra nezabere více než 10 hodin, takže ji můžete dohrát i během jednoho víkendu.

Diablo 4

diablo iv
Zdroj: Blizzard Entertainment/propagační materiál

Co je zábavnější než vraždit monstra vyvržená peklem, sbírat loot, levelovat postavu a plenit dungeony? No přece dělat to ve dvou. Legendární sérii Diablo zřejmě není třeba nikomu představovat. Hack and slash RPG od Blizzardu je průkopníkem tohoto žánru a po celém světě tomuto fenoménu propadly miliony hráčů. Ti se po dlouhých letech letos v létě dočkali očekávaného čtvrtého dílu, který se těšil vysoce kladnému přijetí. Hra stejně jako minulý díl nabízí hraní v lokální kooperaci, a ačkoliv by tomuto režimu slušelo zbavit se několika much, které by zážitek ještě vylepšily, pořád se jedná o parádní volbu pro hraní ve dvou. Pokud máš někoho, s kým by ses pustil*a společně do řežby, jen do toho. Nebudete litovat.

Cuphead

cuphead
Zdroj: Studio MDHR/propagační materiál

Milovníci extrémně náročných her rovněž mohou sdílet své zážitky s dalším hráčem či hráčkou na gauči. Na první pohled možná Cuphead vypadá jako hra pro děti, nenech se ale zmást. Napříč levely na tebe čeká plejáda bossů a nepřátel, kteří trestají chyby hráče či hráčky rychlou smrtí. Celou hru můžeš dohrát sólo i v co-op režimu, ve kterém se vyžaduje vzájemná souhra, pohotovost i rychlé reflexy. A pokud se dokážete prokousat všemi levely, na konci hry se střetnete se samotným ďáblem. Hra je nesmírně zábavná, ale obrnit se musíte pořádnou dávkou trpělivosti. Budete totiž umírat. A hodně. Když se ale rozhodnete nevzdávat, odměnou vám bude sladké zadostiučinění a nefalšovaná euforie z vydřeného vítězství.

Don't Starve Together

dont starve
Zdroj: Klei Entertainment/propagační materiál

Jak dlouho bys přežil*a na vlastní pěst v divočině? Nevydávej se to vyzkoušet nikam do lesa, radši si přizvi kamaráda či kamarádku a zapněte si Don't Starve Together, kde své schopnosti přežití budete moct otestovat. Jak název napovídá, jedná se o standalone rozšíření úspěšného titulu Don't Starve, v němž těžké dny a noci v přírodě přežíváme ve spolupráci s dalším hráčem. Musíte nakácet dříví, rozdělat a udržovat oheň, zajistit si obživu a chránit se před hrozbami, které ve zdejší přírodě číhají. Hrozby se v noci navíc ještě stupňují. Ze tmy totiž vylézají monstra, a pokud nezůstaneš v bezpečné blízkosti ohniště, bude zle. Osvojit si všechny principy hry a co nejvíce zefektivnit sbírání surovin není vůbec jednoduché, je to ale zábava, která se vás bude držet na opravdu dlouhou dobu.

Unravel Two

unravel two
Zdroj: Electronic Arts/propagační materiál

Malé švédské studio Coldwood Interactive na sebe v roce 2016 upozornilo senzační puzzle plošinovkou Unravel s roztomilou hlavní postavou utvořenou z klubka příze, se kterou jsme překonávali překážky na souši i na vodě. Pokračování Unravel Two kouzelný svět ještě rozšířilo a přidalo novou postavu pro dalšího hráče či hráčku. Hru je sice stejně jako jedničku možné dohrát sólo, ale vřele doporučujeme vyzkoušet multiplayer. Druhý hráč či hráčka ti přijde vhod i ve chvíli, kdy si sám*sama nebudeš vědět rady, jak dál, ale společně na správné řešení nakonec přijdete. Pokud máš rád*a menší hry s malebnou grafikou a chceš potrápit své mozkové závity při řešení hádanek, Unravel Two je hrou pro tebe.

Mario Kart 8 Deluxe

mario kart
Zdroj: Nintendo/propagační materiál

Nezapomněli jsme ani na majitele konzole od Nintenda. Série Mario Kart je naprostou legendou, která je tu s námi už od roku 1992. A asi si jen těžko představíme hru, která by byla vhodnější na hraní se sourozenci nebo kámoši či kámoškami na návštěvě, než je právě tato klasika. Zběsilá jízda, bláznivé dráhy, oblíbené postavy z Mario her a power-upy, díky kterým můžeš snadno změnit vývoj závodu. Nic z toho v Mario Kart hře nesmí chybět. Osmý díl vydaný v roce 2014 (následně vyšla Deluxe verze v roce 2018) dovedl všechny aspekty hry takřka k dokonalosti, a na hráče tak čeká přímo královská zábava.

Borderlands 3

borderlands 3
Zdroj: Gearbox Software/propagační materiál

Americká firma Gearbox Software patří k mistrům svého řemesla a její série Borderlands je toho důkazem. Ztřeštěná, dynamická akce v tomto ujetém vesmíru asi na herní scéně nemá moc velkého srovnání. Série Borderlands je v mnoha směrech jedinečná. Mnozí si jistě vzpomenou, že druhý díl platil za jednu z nejlepších kooperativních stříleček všech dob, ovšem ani třetí díl neudělal ostudu. Právě naopak. Ať už budeš plnit hlavní questy, nebo vedlejší mise, v týmu s dalším parťákem či parťačkou je řádění ještě o poznání zábavnější a s bohatým arzenálem bizarních zbraní po ruce je ulítlá akce ještě ulítlejší. Za nás zkrátka povinnost pro fanoušky žánru.

Sackboy: A Big Adventure

sackboy
Zdroj: Sony/propagační materiál

Výběr her završíme Sackboyem, spin-offem známé série LittleBigPlanet. Zatímco 2,5D hry série LittleBigPlanet kladly důraz na vytváření úrovní a vlastního obsahu, Sackboy: A Big Adventure je 3D plošinovkou klasického střihu. S malým roztomilým protagonistou zavítáme do desítek levelů, napříč kterými si fanoušci LittleBigPlanet jistojistě všimnou celé řady pomrknutí po předchozích hrách. Ačkoliv se Sackboy z hlediska hratelnosti od původních LittleBigPlanet her v lecčem odchýlil, pořád se jedná o skvělou pouť, kterou je nejlepší prožít ve dvou (či více hráčích) v kooperaci. Tvůrci do hry vměstnali hromadu skvělých nápadů a zaobalili je líbivým kabátem. Naprosto vynikající počin.

Anketa:
Která z her je podle tebe nejlepší?
It takes Two
Overcooked! 2
A Way Out
Diablo 4
Cuphead
Don't Starve Together
Unravel Two
Mario Kart 8 Deluxe
Borderlands 3
Sackboy: A Big Adventure
It takes Two
44 %
540 Hlasů
Overcooked! 2
8 %
105 Hlasů
A Way Out
15 %
188 Hlasů
Diablo 4
9 %
114 Hlasů
Cuphead
4 %
48 Hlasů
Don't Starve Together
4 %
53 Hlasů
Unravel Two
2 %
27 Hlasů
Mario Kart 8 Deluxe
3 %
34 Hlasů
Borderlands 3
8 %
96 Hlasů
Sackboy: A Big Adventure
3 %
33 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse