Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. srpna 2023 15:30
Čas čtení 6:05
Vojtěch Vanda

Music je moje manželka, říká Udochi. Český producent s nigerijskými kořeny kryje záda Hard Ricovi, dělal i s Milion+

Music je moje manželka, říká Udochi. Český producent s nigerijskými kořeny kryje záda Hard Ricovi, dělal i s Milion+
Zdroj: se svolením Udochiho
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH BEATS RAP
Uložit Uložené

Obvykle tě seznamujeme s beatmakery, kteří se věnují komponování melodií. Dnes to bude trochu jiné. Udochi, jeden z členů producentského týmu Hard Rica, nejprogresivnější skupiny u nás, si i dělá svůj sound.

Může se ti zdát, že se jedná o silná slova, ale v Česku není nikdo, kdo by si v poslední době získal větší fanouškovskou základnu rychleji, cílevědoměji a s respektem. Představování srpnového hosta Fresh Beats proto musíme začít od mikrofonu, jelikož Rico, ostravský balista, střílí své punchliny přesně do hudebního vkusu posluchačů s grácií. Nespekuloval, přečetl situaci a teď z ní těží.

Jenže by nebylo Hard Rica, nebýt úspěšného týmu kolem něj. V minulosti jsme ti představovali dvojici Demo24 a Nemo.wave, kteří se netají svými zahraničními ambicemi, k nimž se přibližují z prostředí Moravskoslezského kraje pomocí internetu. Nemo tehdy uvedl: „Někdy jsou s námi ve studiu další beatmakeři a děláme společně. Shout out Zizla, Udochi a Samo.“ A Udochi je tu dnes i s námi.

Udochi
Zdroj: se svolením Udochiho

„Hudba je moje jediné poslání a podle toho taky vytrvale pracuju,“ povídá zdravě motivovaný Udochi. I když se může zdát, že je jeho nick klasickým trendy vymyšleným pseudonymem, není tomu tak. Není inspirován ničím, jelikož se o pseudonym nejedná. „Jmenuju se Udochi Ahanonu Ajumole, moje rodina je z Nigérie a celý život jsem žil v Ostravě,“ upozorňuje na svou domovinu.

Doporučeno
Kanye West vs. Taylor Swift: Kdo odstartoval známý „beef“, jak skončil a jakou roli v něm sehrála Kim Kardashian? Kanye West vs. Taylor Swift: Kdo odstartoval známý „beef“, jak skončil a jakou roli v něm sehrála Kim Kardashian? 5. května 2024 8:30

„Narodil jsem se v Česku, ale moje rodina je nigerijská. Sice takové věci nepovažuji za zásadní, ale je pro mě určitě důležité, odkud pocházím,“ vysvětluje nám jeden z mála černošských producentů moderního rapu u nás.

Co je na něm zajímavé? Přístup k hudbě. Spíše než že by se jasně vymezil v pozici pouhého komponisty, vydával jeden instrumentál za druhým a o víc se nestaral. Získalo si jej i zvukové inženýrství. Ostatně poslední Hard Ricova deska Secret Eyes by mohla vyprávět.

Kreativní rodina, kreativní potomstvo

Rodinná příslušnost ke kontinentu pod Evropou je pro dítě, jehož rodiče milují hudbu, velkou výhodou. „Můj otec dělal hudbu. U nás doma odjakživa hrálo MTV a už tehdy jsem tušil, že chci být kreativní a tvořit,“ potvrzuje nám naši teorii Udochi. Začalo to vším možným, počítačovými hrami nevyjímaje, které si opatřil na internetu již ve 12 letech. Když se je snažil „zprovoznit“, našel mezi programy také FL Studio.

Trvalo mu dva roky, než se „rozhoupal“ a zjistil, co to je vlastně za program. „Začal jsem se pokoušet dělat beaty, instrumentály byly moje první láska,“ říká nám a popisuje své ambiciózní posuny, „ale netrvalo dlouho, než jsem se pustil do mixu a masteru.“

„Koupil jsem první budget mikrofon, nahrával, koho se dalo. Zkoušel jsem přijít na to, jak co funguje, a zamiloval se do procesu a do grindu. Po škole jsem každý den klikal a to mi vlastně zůstalo až do teď,“ nepopírá.

Doporučeno
Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost 29. dubna 2024 14:00

Věděl totiž, že jej akademická dráha nečeká. Dokud neměl hudbu, byl smutný. „Když jsem byl mladší, cítil jsem se ztracený. Každý den jsem přemýšlel, co ze mě bude a co dokážu. Ve škole se mi nikdy nedařilo a nikdy to pro mě nebyla priorita. V hudbě jsem našel smysl,“ tvrdí. „Netrvalo dlouho a věděl jsem, že nic jiného než hudbu v životě dělat nechci,“ mluví o každodenní rutině od střední školy, v níž mu kreativně pomáhá i kolektiv, jehož je nyní členem. „Music je moje manželka,“ konstatuje.

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka.

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za čtvrt roku přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS.

Ani odhodlání ale nedělá mistra hned od počátku. Pořádný start, který datuje tři roky nazpět, byl tvrdý. „Beat si bohužel nepamatuju, ale vím, že byl lame af,“ rozhodně reaguje na náš dotaz na to, jak vzpomíná na první pokus.

Je to vibe

Muziku, kterou tvoří dneska, nijak neumravňuje ani nešlechtí. Nechává ji, aby se sama projevila v nastaveném rozpoložení. Moderně řečeno, nechává to na vibu. „Nepřemýšlím tolik nad tím, co udělám. Spíš prostě dělám tak, jak umím,“ přiznává celkovou nahodilost své práce. „Má to svůj systém, ale zároveň žádná pravidla,“ odpovídá v jakémsi jinotaji.

Vždy ale začíná otevřením Fruity Loops. „Je to naše nová wave, za mě je to DAW budoucnosti,“ myslí si Udochi, když rozebíráme účinnost jeho pracovního nástroje. „Hodně lidí si myslí, že FLko není vhodné k mixu a masteringu, ale každý, kdo v tom programu umí chodit, ví, že je toto tvrzení daleko od pravdy. Jsem toho názoru, že je docela jedno, jaké DAW používáš. Všechny dělají to samé,“ stojí si za svým.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Není ale činnost, kterou by preferoval. „Mou značkou bude vždycky obojí,“ dodává. „Mix a master jsou každopádně mé řemeslo. Vždycky jsem dělal zvuk a je to věc, kvůli které mě lidi znají. Miluju nekonečné možnosti soundu. To, jak se dá nahrávka zpracovat na milion způsobů, nekonečná snaha udělat perfektní mix a čistá komplikovanost v jednoduchosti,“ básní.

Udochi
Zdroj: se svolením Udochiho

Pak už je to jen tvrdý trap, nebo ne? „Téměř,“ odhaluje Udochi, mimo jiné fanoušek R&B nebo afrobeats. Konkrétně SZA, Brent Faiyaz, Omah Lay nebo Burna Boy patří mezi jeho oblíbence. „Produkuju i jiné věci. V šuplíku mám i nějaké R&B vibes,“ naznačuje, že bychom od něj v budoucnu mohli slyšet i větší variabilitu. Mladý producent si nicméně nemyslí, že by měl nějaký uniformní sound.


„Někdy si ulítnu a udělám něco, co běžně vůbec nedělám. Ale co se týče každodenních beats, řekl bych, že můj styl je konstantní,“ přidává. A nejde jen o hudbu. I zvuková úprava může vznikat v různých stylech. „Postprodukci mám hodně influenced new wave trapem, ale prakticky všichni se snažíme o to stejné, což je klasický dobrý crispy zvuk,“ odkazuje na hudbu nejvyšší kvality. 

Každopádně i vlastní poznávací znak bychom u něj našli. A nejde o producentský tag. „Mým poznávacím znakem je určitě situace, kdy před dropem zlomím beat o oktávu níž,“ nabádá k pozornosti při dalších posleších.

Černoši v Česku musí držet komunitu, říká Udochi

Teď si položme otázku: Jak vzniká tvrdý trap? Stejně jako jakýkoliv jiný striktní rap sbírá inspiraci v reálných událostech. Udochi to má stejně. Kromě života jako takového je jeho inspirací právě jeho kreativní skupina a dále i umělci, ke kterým vzhlíží. Například Drake, toho prý přímo zbožňuje. „Wants and Needs. Ten song ve mně probouzí motivaci. Zkrátka se s ním ztotožňuju,“ prozrazuje nám, která píseň je pro něj tou nej.

 

Realitou je pro něj i život v Česku. Žít tu s jinou barvou pleti bylo ještě před několika lety velmi výživnou disciplínou. Zvlášť v končinách tvrdých, dělnických a pravicověji orientovaných. Poslední dobou je ale situace klidnější.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Jeho situace nám připomněla rapové začátky YG Morise, s nímž se také znají. „Je jasné, že v zemi, jako je Česká republika, tvoříme lidi jako já a Moris novou stopu. Jestli je to něco speciálního, je asi na každého rozmyslu,“ líčí nám Udochi. „Jisté je to, že za svými n***as v Česku budu vždycky stát; je důležité, abychom tahali za jeden provaz, drželi komunitu a dali příklad našim dětem. Aby byla black community v Česku jednou tak silná, jako je třeba ve státech západněji od nás,“ myslí si.

 

Ale samozřejmě to není jen o „týmu jiné barvy kůže“, ostatně jeho „nuklerání tým“ se skládá z odlišných členů. Již několikrát jsme v příběhu zmínili Rica a spol. „Jsme nejlepší tým na planetě, není o tom pochyb,“ neostýchá se Udochi ani sekundu. „Na našem snu makáme společně, učíme se od sebe. Děkuji bohu, že můžu být obklopen geniálními umělci se stejnou vizí,“ dává props Ricovi za jeho nos na lidi.

Udochi
Zdroj: se svolením Udochiho

„Poskládal producentský tým, který tvoří na úrovni, která v našem městě ještě nebyla,“ pokračuje a zdraví Dema, Nema, Zizlava, Sama a celé Krimi Dawgz. Přitom jejich spolupráce byla čistě náhodná. „Jednou, když zvukař, který měl nahrávat Rica, nedošel do studia, tak jsem jej nahrával já. Od té doby jsme se dopracovali k tomu, že děláme téměř jen spolu. Vypracovali jsme si skvělou chemii,“ odkazuje na nejnovější release Secret Eyes, v němž Udochi hraje nemalou roli.

„Tento projekt považuji za naši nejlepší práci. Chystají se ale ještě větší bomby,“ avizuje. „Pracujeme spolu, ale především jsme rodina. Děláme všechno dohromady a doplňujeme se,“ prozrazuje moderní sparťanský drill. 

Grind je klíč

Poslední disciplínou, které se Udochi věnuje, je DJing, který je pro něj jen přirozeným stupínkem ve vývoji. „Každý, kdo má rád hudbu, se v tom najde,“ konstatuje. „Vždycky, když se naskytne příležitost, tak ji beru,“ míní. Snad se u něj také najde příležitost udělat vlastní producentský projekt, jelikož dosud žádný nevydal. „Všechno se může stát, počkejte si,“ doplňuje. 

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

„Limit je nekonečný, chci být mezi GOATs a zapadat do stejné konverzace, v níž je například Mike Dean,“ spojuje odpověď se svým snem. K němu se musí dopracovat postupně a plán má. Krok číslo jedna bude přesun do hlavního města. „Je čas ukázat republice, co umím, a posunout se s tím na další level,“ odhodlaně přikyvuje.


„Chystáme s klukama spoustu nové hudby a máme hromadu projektů i mimo ni, jen musíte vyčkat,“ žádá Udochi. Poslední věc, kterou tak v našem seriálu může udělat, je rozdat pár rad. „Pijte čistou vodu,“ nezapomíná v létě na režim. A pro mladé producenty dodává: „Největší rada, kterou můžu každému dát, je, aby hlavně nepřestával. Talent nikdy neporazí čistý grind,“ tvrdí.

„I když já takové štěstí ve svých začátcích neměl, je dobré si najít někoho, kdo to už umí, a učit se od něj. Berte si inspiraci z těch nejlepších doma i v zahraničí,“ uzavírá.

Domů
Sdílet
Diskuse