Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2023 v 15:30
Čas čtení 6:05
Vojtěch Vanda

Music je moje manželka, říká Udochi. Český producent s nigerijskými kořeny kryje záda Hard Ricovi, dělal i s Milion+

Music je moje manželka, říká Udochi. Český producent s nigerijskými kořeny kryje záda Hard Ricovi, dělal i s Milion+
Zdroj: se svolením Udochiho
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH BEATS RAP
Uložit Uložené

Obvykle tě seznamujeme s beatmakery, kteří se věnují komponování melodií. Dnes to bude trochu jiné. Udochi, jeden z členů producentského týmu Hard Rica, nejprogresivnější skupiny u nás, si i dělá svůj sound.

Může se ti zdát, že se jedná o silná slova, ale v Česku není nikdo, kdo by si v poslední době získal větší fanouškovskou základnu rychleji, cílevědoměji a s respektem. Představování srpnového hosta Fresh Beats proto musíme začít od mikrofonu, jelikož Rico, ostravský balista, střílí své punchliny přesně do hudebního vkusu posluchačů s grácií. Nespekuloval, přečetl situaci a teď z ní těží.

Jenže by nebylo Hard Rica, nebýt úspěšného týmu kolem něj. V minulosti jsme ti představovali dvojici Demo24 a Nemo.wave, kteří se netají svými zahraničními ambicemi, k nimž se přibližují z prostředí Moravskoslezského kraje pomocí internetu. Nemo tehdy uvedl: „Někdy jsou s námi ve studiu další beatmakeři a děláme společně. Shout out Zizla, Udochi a Samo.“ A Udochi je tu dnes i s námi.

Udochi
Zdroj: se svolením Udochiho

„Hudba je moje jediné poslání a podle toho taky vytrvale pracuju,“ povídá zdravě motivovaný Udochi. I když se může zdát, že je jeho nick klasickým trendy vymyšleným pseudonymem, není tomu tak. Není inspirován ničím, jelikož se o pseudonym nejedná. „Jmenuju se Udochi Ahanonu Ajumole, moje rodina je z Nigérie a celý život jsem žil v Ostravě,“ upozorňuje na svou domovinu.

Doporučeno
IT'S LIT! Travis Scott přivezl do Prahy moshpit, plameny a skvělou energii (Reportáž) IT'S LIT! Travis Scott přivezl do Prahy moshpit, plameny a skvělou energii (Reportáž) 19. července 2024 v 14:00

„Narodil jsem se v Česku, ale moje rodina je nigerijská. Sice takové věci nepovažuji za zásadní, ale je pro mě určitě důležité, odkud pocházím,“ vysvětluje nám jeden z mála černošských producentů moderního rapu u nás.

Co je na něm zajímavé? Přístup k hudbě. Spíše než že by se jasně vymezil v pozici pouhého komponisty, vydával jeden instrumentál za druhým a o víc se nestaral. Získalo si jej i zvukové inženýrství. Ostatně poslední Hard Ricova deska Secret Eyes by mohla vyprávět.

Kreativní rodina, kreativní potomstvo

Rodinná příslušnost ke kontinentu pod Evropou je pro dítě, jehož rodiče milují hudbu, velkou výhodou. „Můj otec dělal hudbu. U nás doma odjakživa hrálo MTV a už tehdy jsem tušil, že chci být kreativní a tvořit,“ potvrzuje nám naši teorii Udochi. Začalo to vším možným, počítačovými hrami nevyjímaje, které si opatřil na internetu již ve 12 letech. Když se je snažil „zprovoznit“, našel mezi programy také FL Studio.

Trvalo mu dva roky, než se „rozhoupal“ a zjistil, co to je vlastně za program. „Začal jsem se pokoušet dělat beaty, instrumentály byly moje první láska,“ říká nám a popisuje své ambiciózní posuny, „ale netrvalo dlouho, než jsem se pustil do mixu a masteru.“

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse