Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2023 8:30
Čas čtení 7:09
Vojtěch Vanda

Dvojice beatmakerů, která v Česku nemá obdoby. Je v tom chemie i soutěživost, chceme do USA, říkají Demo24 a Nemo.wave

Dvojice beatmakerů, která v Česku nemá obdoby. Je v tom chemie i soutěživost, chceme do USA, říkají Demo24 a Nemo.wave
Zdroj: se svolením Demo24 a Nemo.wave
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH BEATS RAP
Uložit Uložené

Mladí, draví, sehraní. Rapová Ostrava se probouzí a vypadá to, že talenty jí rozhodně nechybí. Důkazem je mladá dvojice producentů, kteří přijali naše pozvání do seriálu Fresh Beats – Demo24 a Nemo.wave.

Zapátráme-li v paměti, přijdeme na to, že česká rapová scéna má svá věhlasná dua. Hugo Toxxx a James Cole utvořili rapovou dvojici Supercrooo, Indy a Wich, přestože byli spíše trojicí než dvojicí, zase kombo rapper/producent. Momentálně asi nejznámější a nejpopulárnější dvojicí je duo Yzo a Nik alias Yzomandias a Nik Tendo, velmi směle jim ale šlape na paty nově utvořená dvojice Calin & Viktor Sheen.

Producentská dua jsou vidět méně, tím spíše v Česku. Přesto tu jsou a dělají výtečnou hudbu, o čemž se v poslední době mohou přesvědčit všichni, kteří špicují své uši směrem k Moravskoslezskému kraji. Ostrava byla vždy surovým diamantem tuzemského hip hopu, který dokázal dostat na scénu jedny z nejzajímavějších jmen. Podle toho, co se děje nyní, očekáváme, že budoucnost nebude odlišná.

Oni jsou budoucností rapové muziky. Jejich hudbu znáš, akorát možná nevíš, že je od nich. Je nám tedy ctí, že ti budeme moci poodhalit příběhy třiadvacetiletých producentů, kteří si říkají Demo24 a Nemo.wave. Nejčastěji pracují ve dvojici. Dle tracků, které vydali, je vidět, že jsou více než sehraní a ani o svůj příběh se nechtějí dělit zvlášť.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Demo24☆*:ʕ⁎̯͡⁎ʔ༄ (@demcour24)

Doporučeno
Modeling jako berlička pro hudební kariéru. Brněnský The Musa se inspiruje seriály a jde za svým elektronickým snem Modeling jako berlička pro hudební kariéru. Brněnský The Musa se inspiruje seriály a jde za svým elektronickým snem 28. února 2023 19:00

Náš původní plán v rámci představování jejich muziky byl mluvit s nimi odděleně. Jenže když jsme kontaktovali ostravského Dema24, hned se nás zeptal, jestli to nezpracujeme s Tomášem, tedy Nemem, dohromady. A my jsme řekli, že ano. Tolik k jejich sehranosti – stačila jim k tomu část jedné studiové session a materiály na článek byly hotové.

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

O tom, co se aktuálně děje ve vodách mladého českého hip hopu, vydáváme i dvoutýdenní updaty. Proto pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

První otázka se již tradičně pojila k jejich alter egům. „Vzniklo to vlastně tak, že mám odmala přezdívku Demčour,“ začal Demo. „Jak jsem začínal s hudbou, přemýšlel jsem, které jméno by bylo v pohodě a zároveň podobné tomuto nicku. Takže proto Demo24. Ta 24 je vlastně zároveň číslo dne, ve kterém jsem se narodil, a 24. mám i svátek, tak jsem to s tím spojil,“ vysvětluje.

Nemo má trochu prozaičtější původ přezdívky. „Jednou jsem se díval na seriál v televizi, kde zaznělo, že nemo znamená latinsky nikdo. Když jsem pak zakládal svůj první SoundCloud, tak mě nic lepšího v tu chvíli nenapadlo. Moc jsem nad tím ani neuvažoval; mezi kamarády se to chytlo a zůstalo mi to. Později jsem ještě připojil Wave jako formát hudebních souborů,“ vtipně upozorňuje na kvalitní a často exportovaný hudební formát .wav.

Vrátím se, až vydělám

Pozitivní vztah k hudbě měli oba již odmala. „Vyrůstal jsem na Linkin Park, jejichž mp3 jsme si na táboře půjčovali a střídali se při poslechu po dvou písničkách,“ směje se Demo24, když vzpomíná na začátky. Postupně se dostal k rapovým velikánům, jako jsou Eminem, 50 Cent, Gucci Mane a pak Chief Keef. Z domácí scény na něj měl vliv slovenský Kontrafakt. Nakonec jeho vztah k rapu pečetilo období, kdy poslouchal Yung Leana, Rae Sremmurd a Young Thuga. Dnes jsou to Yeat, Destroy Lonely nebo Lil Baby, na které ostravský producent nedá dopustit.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 133946 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse