Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. září 2023 10:04
Čas čtení 1:12
Radim Šlechta

Dotáhnou to bratři Mašínovi na Oscary? Česká akademie je vyslala do boje o zlatou sošku

Dotáhnou to bratři Mašínovi na Oscary? Česká akademie je vyslala do boje o zlatou sošku
Zdroj: Cinemart
NEWS ČESKÉ FILMY OSCAR
Uložit Uložené

Česká filmová a televizní akademie vyslala film Bratři, aby nás reprezentoval na Oscarech. Jestli se tam dostane, se dozvíme v prosinci.

Česko pro letošní rok vybralo svého kandidáta na Oscara. Česká filmová a televizní akademie poslala do boje film Bratři režiséra Tomáše Mašína. Ten vypráví příběh o bratrech Mašínových, kteří si prostříleli svou cestu ze socialistického Československa. Do kin film vstoupí 26. října.

Doporučeno
Nový trailer na film Stvořitel ukazuje futuristický a ohromující vizuál. Do kin konečně přijde originální sci-fi Nový trailer na film Stvořitel ukazuje futuristický a ohromující vizuál. Do kin konečně přijde originální sci-fi 11. září 2023 7:30

Kromě Bratrů zvažovala akademie ještě dalších 11 hraných a dokumentárních filmů, které jí k hlasování poslaly produkce. Byly mezi nimi například Bod obnovy, Úsvit nebo Němá tajemství. To, že ale vyhrál příběh Mašínů, neznamená, že dostal nominaci.

Americká Akademie filmového umění a věd teprve 21. prosince zveřejní shortlist 15 zahraničních filmů, z něhož 23. ledna příštího roku vzejdou nominace. Samotný slavnostní ceremoniál proběhne 10. března 2024.

„Jen málokteré téma moderní české historie vzbuzuje tolik emocí jako osud skupiny bratří Mašínů, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce. Film mapuje roky jejich života a rodiny po druhé světové válce až po jejich útěk do Německa,“ komentuje volbu ČFTA.

Doporučeno
Bod obnovy jde do kin: Odvážné české sci-fi píše důležitou kapitolu tuzemského filmu Bod obnovy jde do kin: Odvážné české sci-fi píše důležitou kapitolu tuzemského filmu 21. září 2023 11:00

O scénář Bratrů se postaral Marek Epstein, který kromě filmu Václav nebo Ve stínu stojí třeba za filmem Šarlatán. Ten se o legendární zlatou sošku ucházel v roce 2020, kdy se dostal do užšího výběru, ale k nominaci to nedotáhl. Naposledy česká akademie nominovala životopisný snímek Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi, na shortlist se ale odkaz slavného, leč zapomenutého maestra nedostal. Nezbývá tedy než počkat, jak dopadnou právě Bratři.

Režie: Tomáš Mašín
Scénář: Marek Epstein
Kamera: Friede Clausz
Hrají: Oskar Hes, Jan Nedbal, Tatiana Dyková, Matěj Hádek, Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Tony Mašek, Alžběta Malá, Veronika Bellová

Oscara zatím vyhrály dva československé a jeden český film. Jako první to byl Obchod na korze z roku 1965 následovaný Ostře sledovanými vlaky o dva roky později. Naposledy Cenu Akademie vyhrál film Kolja v roce 1996. V roce 2019 získal studentského Oscara český animovaný film Dcera režisérky a absolventky FAMU Darii Kaščejevy.

Domů
Sdílet
Diskuse