Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. září 2023 6:00
Čas čtení 4:58
Radim Šlechta

Ztratili zdraví i vůli žít: Toto jsou slavné filmové role, které totálně zničily herce a herečky

Ztratili zdraví i vůli žít: Toto jsou slavné filmové role, které totálně zničily herce a herečky
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY FILMOVÉ FENOMÉNY FILMOVÉ OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Přinášíme ti výběr sedmi nezapomenutelných rolí, za které ale jejich představitelé a představitelky zaplatili vysokou cenu.

Mnoho lidí sní o tom, že se z nich jednoho dne stanou úspěšní herci nebo herečky. Představují si slávu, peníze a možnost se aspoň ve filmech stát akčními hrdiny, kouzelníky nebo gangstery. Práce na place ale není jednoduchá a některé role dokážou člověka navždy proměnit, traumatizovat a v nejhorších případech i připravit o život. 

Doporučeno
„Bral jsem ho jako Havla, který mluví pravdu a vládnoucí moc se ho chce zbavit.“ Vyzpovídali jsme české fanoušky Andrewa Tatea „Bral jsem ho jako Havla, který mluví pravdu a vládnoucí moc se ho chce zbavit.“ Vyzpovídali jsme české fanoušky Andrewa Tatea 11. září 2023 6:00

Určitě si pamatuješ slavný případ Heatha Ledgera, kterému se jeho Joker dostal do hlavy tak moc, že mu způsobil problémy se spánkem a intenzivní psychické potíže, až do té doby, než jim herec v roce 2008 definitivně podlehl. Připravili jsme si pro tebe seznam osudových rolí, které své představitele a představitelky navždy změnily.

Johnny Depp: Raoul Duke, Strach a hnus v Las Vegas 

Johnnyho Deppa si jako herce spojíme se znepokojivými postavami Tima Burtona nebo s nechvalně proslulým Jackem Sparrowem. Jedna z dlouhého zástupu rolí ho ale údajně navždy změnila a své postavy se nemůže zbavit ani po několika desetiletích. Když se Depp připravoval na roli Raoula Dukea v psychedelickém Strachu a hnusu v Las Vegas, přestěhoval se k Hunteru S. Thompsonovi, který stál Raoulovi předlohou.

Strach a hnus, Johnny Depp
Zdroj: Universal Pictures


Několik měsíců studoval jeho návyky, manýry a životní styl. Následně sice předvedl skvělý výkon, ale zároveň naplnil proroctví štábu o tom, že mu role přeroste přes hlavu. V rozhovorech herec později několikrát přiznal, že se Raoula, kterého nazval nemocí, nedokáže zbavit. Prozradil, že na sobě pozoruje tiky, které nepatří jemu, ale Thompsonovi. Sám sebe popsal jako houbu, která do sebe nasávala vlastnosti cizího člověka. Depp prý už nikdy nebyl takový jako dřív.

To však platí i v dobrém, protože mu dle vlastních slov role pomohla více se otevřít lidem, chodit ven a socializovat se. Do té doby prý nechodil téměř nikam a sociální interakce pro něj byly velmi náročné. Po Strachu a hnusu v Las Vegas se prý staly „něčím jako drogou“.
 

Linda Hamilton: Sarah Connor, Terminátor

Terminátor Jamese Camerona patří k pomyslnému základnímu vzdělání v oblasti sci-fi filmů. Linda Hamilton jako Sarah Connor v něm předvedla skvělý výkon, který znovu zopakovala v druhém, výrazně pompéznějším díle filmové série. Jak už to ale bývá, když jdeš do něčeho po hlavě a vydáš ze sebe všechno, můžeš za to zaplatit.

Doporučeno
Atentát na prezidenta, baterie v konečníku a „obhajoba Matrixem“. Tyto filmy inspirovaly skutečné vrahy Atentát na prezidenta, baterie v konečníku a „obhajoba Matrixem“. Tyto filmy inspirovaly skutečné vrahy 1. července 2023 11:00

Linda Hamilton v případě druhého dílu Terminátora zaplatila při natáčení přestřelky ve výtahu. Na natáčení extrémně hlasité scény si zapomněla vzít špunty do uší a „užila“ si všechny výstřely ze Schwarzeneggerovy brokovnice naplno. Bohužel na svou chybu dojela a z natáčení si odnesla trvalé poškození sluchu jednoho ucha.

 

Brandon Lee: Eric Draven, Vrána

Nešťastná náhoda během natáčení filmu Vrána vzala život tehdy 28letému Brandonu Leemu. V jedné ze scén proti jeho postavě Ericu Dravenovi vystřelí padouch Funboy, když ale režisér natáčení utnul, ukázalo se, že je Brandon postřelený i ve skutečnosti. Do zásobníku pistole, kterou štáb použil jako rekvizitu, se pravděpodobně dostal ostrý náboj nebo se ve zbrani zasekla slepá kulka. 

Doporučeno
Tip na film: Zfetovaný Zlatoslav Poirot cháluje dortíky v Benátkách Tip na film: Zfetovaný Zlatoslav Poirot cháluje dortíky v Benátkách 14. září 2023 11:00

Brandon Lee, který se měl 17 dní po natáčení osudné scény ženit, bojoval o život dlouhých šest hodin. Svému zranění ale nakonec podlehl. Herec Michael Massee se po nehodě nervově zhroutil a údajně se traumatu nikdy zcela nezbavil.

Hlavní trojice: Záhada Blair Witch

Záhada Blair Witch patří k opravdu kultovním hororům. Vypráví příběh amatérské trojice lidí, která se vypraví natáčet dokument o záhadné čarodějnici, během svojí výpravy ale zmizí. To, co sleduješ na plátně, se ukáže jako materiál, který stihli nahrát dřív, než je čarodějnice dostala.

Blair Witch
Zdroj: Artisan Entertainment


Když film v roce 1999 vyšel, mnoho lidí děsilo, že je (možná) pravdivý. Ještě znepokojivější je, že stejný děs cítil i herecký ansámbl. Produkce jim totiž namluvila, že legenda o čarodějnici skutečně existuje, nahnala je do lesa a z velké části je nechala improvizovat. Emoce mezi nimi vyhrotila nedostatečnými zásobami jídla a další osazenstvo štábu je chodilo strašit. Když tedy vidíš, jak se herci na place bojí, není to předstírané.

Doporučeno
10 extrémně kontroverzních filmů: Při promítání měli lidé infarkt i potrat a házeli kameny, katolická církev je chtěla zakázat 10 extrémně kontroverzních filmů: Při promítání měli lidé infarkt i potrat a házeli kameny, katolická církev je chtěla zakázat 15. června 2023 11:00

Psychicky náročné bylo ale podle Heather Donahue i období po natáčení. Kvůli marketingové kampani, která prezentovala Záhadu Blair Witch jako dokument, začala její matka ve velkém dostávat kondolence. „Lidé za mnou chodili na ulici a říkali mi, že si přejí, abych byla mrtvá, že chtějí zpátky své peníze,“ popsala Heather pro Vice s tím, že se diváctvo cítilo podvedené, když zjistilo, že se jedná o fiktivní film.

Kyle Richards: Lindsay Wallace, Halloween

Pokud sleduješ horory, možná tě napadlo, jak se dětští herci a herečky dokáží porvat se zážitkem z jejich natáčení, když se ty sám*sama krčíš pod sedačkou, jenom když film sleduješ v kině. Během natáčení jsou často přítomní odborníci a odbornice a diskutují s dětmi, co se zrovna děje a jaké pocity to v nich vzbuzuje. Ne vždy si ale produkce vybere tuto cestu.

V případě kultovní série Halloween totiž osmiletá Kyle Richards, představitelka Lindsay Wallace, neměla prý ani ponětí o tom, na jak děsivém kousku pracuje. Když se následně šla podívat na celý film, vyděsil ji téměř k smrti.

Doporučeno
Top 10 dětských hereckých výkonů všech dob: Toto jsou nejmladší herečky a herci s nominací na Oscara. Kdo ho dospělým i vyfouknul? Top 10 dětských hereckých výkonů všech dob: Toto jsou nejmladší herečky a herci s nominací na Oscara. Kdo ho dospělým i vyfouknul? 20. června 2023 6:00

„Když jsem Halloween viděla poprvé celý sestříhaný, byl to úplně jiný film, než jsem čekala. Bylo to opravdu strašidelné a já jsem potom musela spát s mámou až do svých 15 let. Byla jsem vyděšená,“ svěřila se dnes 54letá herečka serveru Halloween Daily News.

„Myslím, že to ve mně vytvořilo strach z hororových filmů. Poté, co jsem se v něm viděla, jsem si často myslela, že se někdo schovává za závěsy, za okny nebo pod postelí, takže jsem celou noc držela maminku za ruku.“


Adrien Brody: Władysław Szpilman, Pianista

Za hlavní úlohu Władysława Szpilmana ve filmu Pianista dostal Adrien Brody Oscara, ve svých 29 letech jako nejmladší herec. Vlastně ani není divu. Jeho výkon v historickém snímku je úctyhodný a přípravy na roli pro Brodyho představovaly opravdu náročné období. Musel do ní totiž shodit přibližně 30 kilogramů, a aby to dokázal, prošel si velmi náročnou dietou. Tak náročnou, že podle vlastních slov strávil většinu svých dní hladověním. Kromě toho se musel naučit trávit čas v krutých mrazech, vzdal se svého bytu, auta i vztahu, aby se dokázal do Władysława vtělit co nejlépe.

Doporučeno
Ve světě úspěch, u nás trezor: Zakázané české filmy, které musíš vidět Ve světě úspěch, u nás trezor: Zakázané české filmy, které musíš vidět 22. června 2023 13:00

Tahle emočně náročná práce si vybrala svou pověstnou daň na hercově duševním zdraví. V rozhovoru pro Indie Wire uvedl, že se rok dostával z depresí a „truchlil“. S tak intenzivními pocity Brody spíš nepočítal a i po letech je pro něj vzpomínka na natáčení prý velmi náročná.

 

Jim Carrey: Andy Kaufman, Muž na Měsíci

Jima Carreyho asi všichni známe především z jeho komediálních rolí, je ale až s podivem, jak moc se kanadský herec dokáže ponořit do dramatických poloh. Tuhle schopnost ukázal mimo jiné i ve filmu Miloše Formana Muž na Měsíci, kde ztvárnil komika Andyho Kaufmana a jeho otravné alter ego Tonyho Cliftona.

Jim Carrey
Zdroj: Universal Pictures


Odvrácená strana jeho skvělého výkonu je, že se Carrey do role ponořil až příliš. Na place se prý nikdy neukázal jinak než právě jako Andy nebo Tony, čímž podle rozhovoru v dokumentu Jim a Andy: Život po životě vyvedl několikrát z míry i samotného Formana. Carrey sám s odstupem uvedl, že během natáčení ztratil sebe sama.

Doporučeno
Top 10 dětských hereckých výkonů všech dob: Toto jsou nejmladší herečky a herci s nominací na Oscara. Kdo ho dospělým i vyfouknul? Top 10 dětských hereckých výkonů všech dob: Toto jsou nejmladší herečky a herci s nominací na Oscara. Kdo ho dospělým i vyfouknul? 20. června 2023 6:00

Herec v několika rozhovorech tvrdil, že jeho já i on sám se ztratili a přestali existovat. Pokud tedy vůbec existovali: „V jednom důležitém momentě natáčení jsem se přistihl, že si upozaďuji Jima Carreyho kvůli Andymu Kaufmanovi a Tonymu Cliftonovi. A pak na konci, když jsem Jima Carreyho znovu hledal, jsem měl problém ho najít. V určitém okamžiku jsem si uvědomil: ‚Hej, počkej chvilku. Když je tak snadné ztratit Jima Carreyho, tak kdo to vlastně sakra je?‘ A v tu chvíli u mě došlo k takovému spielbergovskému soustředění, kdy jsem se jako Roy Scheider na pláži sám na sebe začal dívat z tak trochu jiného místa.“

Domů
Sdílet
Diskuse