Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. října 2023 6:00
Čas čtení 3:38
Tereza Šnajdrová

Těchto 25 herců a hereček z Harryho Pottera už zemřelo. Příčinou byla vražda, rakovina i vysoký věk

Těchto 25 herců a hereček z Harryho Pottera už zemřelo. Příčinou byla vražda, rakovina i vysoký věk
Zdroj: Warner Bros./volně k použití
FILMY A SERIÁLY FILMOVÉ OSOBNOSTI HARRY POTTER
Uložit Uložené

Smrt bohužel chodí i mezi kouzelnickými bytostmi, o čemž jsme se přesvědčili jen před pár dny, kdy zemřel představitel Brumbála Michael Gambon. Někteří zemřeli na rakovinu, někteří na vyčerpání. Výjimkou však není ani vražda.

Podzim je tu a sychravé počasí přímo vybízí k tomu, aby sis na víkend naordinoval*a maraton Harryho Pottera. Od odvysílání prvního dílu této oblíbené kouzelnické série uplynulo už 22 let a bohužel, ne všichni herci a herečky jsou stále mezi námi. Smrt Alana Rickamana, který se objevil v roli Severuse Snapea, obrečel snad celý svět, ale co další, kteří si střihli vedlejší role? Pojďme si připomenout všechny herce a herečky z Harryho Pottera, kteří už se na televizní obrazovky nevrátí.

Doporučeno
Milionář z chatrče irl. Toto je Khaby Lame, nejsledovanější tiktoker světa s kapsou plnou dukátů Milionář z chatrče irl. Toto je Khaby Lame, nejsledovanější tiktoker světa s kapsou plnou dukátů 19. září 2023 11:00

Smrt Alana Rickmana zasáhla celý svět

Alan Rickman byl hercem s velkým H. Zahrál si v Lásce nebeské, ve filmu Parfém: Příběh vraha a v mnoha dalších. Do povědomí veřejnosti se však pravděpodobně nejvíce zapsal rolí Severuse Snapea v kouzelnické sérii Harry Potter. Poprvé jsi ho mohl*a vidět v Kameni mudrců, kde Snape sice zpočátku působil jako zloun, ale s postupem času jsi pochopil*a, proč se choval, jak se choval.

Harry Potter, Severus Snape
Zdroj: Warner Bros.


Když pak v Harrym Potterovi a Relikviích smrti Severus Snape zemřel, byla to pro fanoušky Harryho Pottera obrovská rána. Mnohem větším šokem pak ale bylo, když v lednu roku 2016 obletěla celý svět zpráva o tom, že ve věku 69 let zemřel také Alan Rickman. Ten onemocněl rakovinou, avšak tuto diagnózu chtěl držet v tajnosti a veřejnost se o nemoci dozvěděla až poté, co duše herce vyhasla.

RIP Moudrý klobouk

Tvář tohoto herce a dabéra si asi nevybavíš. Leslie Phillips totiž v Harrym Potterovi namluvil Moudrý klobouk, který studenty a studentky Bradavic třídil do jednotlivých kolejí. Kromě toho si ale také Phillips zahrál ve filmech Carry On, Venuše a mnoha dalších. 

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš slavné osobnosti jen podle plešky? KVÍZ: Poznáš slavné osobnosti jen podle plešky? 20. září 2023 8:30

„Ztratila jsem skvělého manžela a veřejnost přišla o opravdu velkého showmana. Byl to jednoduše národní poklad. Lidé ho milovali. Všude, kam přišel, ho obletovaly davy,“ napsala jeho žena. Leslie Phillips zemřel ve spánku v listopadu 2022 ve věku 98 let.

Moudrý klobouk
Zdroj: Warner Bros/Miramax Films/volně k použití

Méně známí herci, kteří již nejsou mezi námi

Timothy Bateson (role: Krátura) zemřel v roce 2009 ve věku 83 let.Jimmy Gardner (role: Ernie Bourák) zemřel v roce 2010 ve věku 85 let. Alfred Burke (role: Armando Dippet, Brumbálův předchůdce) zemřel v roce 2011 ve věku 92 let.Eric Sykes (role: mudla Frank Bryce) zemřel po krátké nemoci v roce 2012 ve věku 89 let.
Zobrazit galerii
(13)

Hagride, Brumbále… Budete nám chybět

Hagrida měl každý rád. Tenhle vousatý týpek byl srandovní, Harrymu a jeho blízkým neustále pomáhal, a ještě měl tuze rád zvířata. Představitel školníka Hagrida Robbie Coltrane zemřel v říjnu roku 2022 ve věku 72 let.

Hagrid
Zdroj: Warner Bros.

Další velkou ránou byla smrt Richarda Harrise, který si v prvních dvou dílech Harryho Pottera zahrál samotného ředitele bradavické školy Albuse Brumbála. Harris prý nejprve tuto roli nechtěl přijmout, ale jeho vnučka, která měla knihy o mladém kouzelníkovi velmi ráda, ho přemluvila. A tak se zrodil Brumbál.

 
Richard Harris měl sice ředitele hrát ve všech dílech, ale kvůli nemoci to nezvládl. Zemřel v říjnu roku 2002 ve věku 72 let.

Brumbál
Zdroj: Warner Bros/volně k použití

Svět přišel o druhého Brumbála

Richarda Harrise následně v roli Albuse Brumbála nahradil Michael Gambon. Bohužel, i tento ředitel bradavické školy již není mezi námi. Ve čtvrtek 28. září celý svět obletěla zpráva, že Gambon zemřel na důsledky zápalu plic. Bylo mu 82 let. Dle vyjádření rodiny herec zemřel pokojně v nemocnici, za přítomnosti svých blízkých.

Harry Potter, Brumbál
Zdroj: Warner Bros.
Doporučeno
KVÍZ: Co všechno víš o Albusi Brumbálovi? Tohle je pro opravdové Potterheads KVÍZ: Co všechno víš o Albusi Brumbálovi? Tohle je pro opravdové Potterheads 30. září 2023 8:30
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse