Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2023 11:00
Čas čtení 4:27
Tereza Šnajdrová

Milionář z chatrče irl. Toto je Khaby Lame, nejsledovanější tiktoker světa s kapsou plnou dukátů

Milionář z chatrče irl. Toto je Khaby Lame, nejsledovanější tiktoker světa s kapsou plnou dukátů
Zdroj: Boss/Foto: Mikael Jansson
OSOBNOSTI KHABY LAME TIKTOK
Uložit Uložené

Khaby Lame dlouhá léta pracoval jako dělník v továrně. Kvůli pandemii koronaviru byl však vyhozen, a tak své štěstí zkusil na TikToku. A ono to vyšlo! Z Khabyho je dnes nejsledovanější tiktoker světa.

Jeho videa zná pravděpodobně každý člověk žijící na planetě Zemi a jeho humorné gesto se stalo běžnou součástí konverzací. Řeč je o italském influencerovi jménem Khaby Lame, který během pandemie koronaviru přišel o práci, a ve svém volném čase se proto začal věnovat natáčení videí na TikTok. Z Khabyho Lamea se během dvou let stal nesledovanější tiktoker světa, milionář i model. Co všechno víme o muži, který baví celý internet?

Doporučeno
Jejich vztah je komplikovanější než tvůj situationship, přesto se stali legendami. Toto jsou Blink-182 Jejich vztah je komplikovanější než tvůj situationship, přesto se stali legendami. Toto jsou Blink-182 16. září 2023 6:00

Kvůli koronaviru jej propustili z továrny

Khaby Lame se narodil 9. března 2000 v Senegalu, odkud se jen v jednom roce spolu se svými rodiči a sourozenci přestěhoval do Itálie, konkrétně do komunitní oblasti Chivasso v Turíně. Už jako malý říkával, že jeho největším snem je bavit a rozesmávat lidi, ale osud mu příliš nepřál. 

 
Po ukončení studia začal Khaby pracovat jako dělník v továrně a zároveň také brigádničil za barem, aby své rodině finančně pomohl. Domů si z obou prací odnášel asi 1 000 dolarů měsíčně (necelých 23 000 korun), což sice nebylo úplně ideální, ale nestěžoval si. Jenže pak přišla pandemie koronaviru a Khaby byl z obou prací propuštěn.  
 
Veselý mladík ale nechtěl padnout na dno. Nepřízeň osudu se rozhodl využít ve své dobro, a tak z bytu svých rodičů začal natáčet videa na TikTok. V nich nejprve tančil, hrál nebo sledoval videohry, když tu ho zaujala rádoby edukativní videa, tzv. life hacky. Ta obvykle bývají tak hloupá, že to snad ani není možné, a právě toho se chytl i Khaby. Na TikTok začal natáčet jednoduchá a rozumná řešení nejrůznějších „problémů“ a díky své přehnané mimice a vtipnému vystupování začal počet jeho sledujících rychle stoupat vzhůru. Khaby chtěl pomocí humorných videí ukázat, že řešení nelehkých životních situací může někdy být i velmi jednoduché, a co především, své publikum chtěl rozesmát.

Doporučeno
Bojácný gay ze seriálu The Idol miluje sex, hudbu a čelí obvinění z fatfobie. Toto je Troye Sivan Bojácný gay ze seriálu The Idol miluje sex, hudbu a čelí obvinění z fatfobie. Toto je Troye Sivan 22. srpna 2023 14:00

Právě smích pro něj byl v době pandemie koronaviru tolik důležitý. „Pokud se chceš smát, tak jsi na správném místě,“ stálo v jeho biu na TikToku. A ono to fungovalo. V srpnu roku 2021 už Khaby Lame překročil hranici 100 milionů sledujících a křivka stále stoupala vzhůru.
 
„Od dětství mě bavilo bavit a rozesmávat lidi. TikToku jsem vděčný za to, že mi poskytl prostor, na kterém svou vášeň mohu sdílet se zbytkem světa,“ komentoval tehdy nevídaný úspěch Khaby Lame.

@khaby.lame And be sure to recycle ! We have only one Earth ! 🌎 #learnfromkhaby #comic ♬ suono originale - Khabane lame

Když slova nejsou potřeba. A tak se zrodil nejsledovanější tiktoker světa

Khabyho Lamea nezastavilo ani to, že moc neumí anglicky. I to je důvod, proč se v jeho videích nemluví. Khaby prostě sází pouze na výrazy, gesta, rekvizity a ono to funguje. „Jsem přístupný většímu počtu lidí, než kdybych svá videa natáčel v angličtině. Mluvím univerzálním jazykem, kterému rozumí úplně každý,“ řekl tiktoker pro Forbes. „To, že dokáže takhle komunikovat, aniž by mluvil, to je jeho síla,“ řekla jeho překladatelka přítomná u rozhovoru.

Doporučeno
Mladá multimilionářka pobouřila TikTok svým „spratkovským“ chováním. Toto je Charli D'Amelio, nejsledovanější tiktokerka světa Mladá multimilionářka pobouřila TikTok svým „spratkovským“ chováním. Toto je Charli D'Amelio, nejsledovanější tiktokerka světa 7. ledna 2023 6:00

Jeho komediální videa si v průběhu dvou let získávala čím dál více fanoušků a fanynek, až dosáhla vrcholu. Khaby Lame si vyvinul jedinečný styl a jeho videa se stala obdobou moderní němé grotesky. Dne 22. června 2022 pak tiktoker přepsal historii a stal se nejsledovanějším tvůrcem na TikToku. Charli D'Amelio zbyly jen oči pro pláč.
 
V životním příběhu Khabyho Lamea je hned několik fascinujících prvků a není divu, že z úspěchu skromného chlapce má radost snad každý. Je krásné vidět, že někdo, jehož celoživotním snem je rozesmávat lidi, dokázal tuto představu proměnit ve skutečnost, a to i ve chvíli, kdy musel překonat obrovskou výzvu.

Khaby Lame
Zdroj: Tiktok/Khaby Lame

TikTok mu pomohl získat občanství

Jedno však ale Khabyho i nadále trápilo – i přesto, že v Itálii žil již více než 21 let, měl stále problémy získat italské občanství. V zemi totiž panují přísné imigrační zákony a velmi složitá byrokracie, kvůli kterým na zpropadenou „kartičku“ nedosáhl. Právě skutečnost, že italský král TikToku nikdy nebyl oficiálně uznán Italem, však přitáhla pozornost vládních orgánů a ty začaly konat.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse