Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2023 6:00
Čas čtení 5:11
Tereza Šnajdrová

Mladá multimilionářka pobouřila TikTok svým „spratkovským“ chováním. Toto je Charli D'Amelio, nejsledovanější tiktokerka světa

Mladá multimilionářka pobouřila TikTok svým „spratkovským“ chováním. Toto je Charli D'Amelio, nejsledovanější tiktokerka světa
Zdroj: Getty Images/Jon Kopaloff
OSOBNOSTI SOCIÁLNÍ SÍTĚ TIKTOK
Uložit Uložené

Charli D'Amelio si založila TikTok v roce 2019 a během jednoho roku se stala nejsledovanější tiktokerkou světa. Dnes je z osmnáctileté influencerky multimilionářka.

Nejsledovanější tiktokerkou světa je teprve 18letá Charli D'Amelio, kterou followuje 149,5 milionu lidí. Tiktokerka se díky zájmu a spolupracím stala multimilionářkou. Kritizována je za „spratkovské“ chování i neúctu k černošské komunitě.

Doporučeno
Addison Rae: Toto je čtvrtá nejpopulárnější tiktokerka světa Addison Rae: Toto je čtvrtá nejpopulárnější tiktokerka světa 9. května 2022 7:00

Dcera bývalé modelky a republikánského kandidáta do Senátu

Charli Grace D'Amelio se narodila 1. května 2004 v Norwalku ve státě Connecticut. Její matka Heidi D'Amelio je fotografka a bývalá modelka a otec Marco D'Amelio podnikatel a bývalý republikánský kandidát do Senátu za stát Connecticut. Charli není jedináček. Má starší sestru Dixie, která je taktéž velmi aktivní na sociálních sítích.  
 
Charli se již ve třech letech začala věnovat tanci a ještě předtím, než si v roce 2019 založila svůj profil na TikToku, se více než 10 let věnovala závodnímu tanci. Právě ten jí pak pomohl v tom, aby se stala nejsledovanější tiktokerkou světa. TikToku ostatně podřídila mnohé. Dříve chodila na soukromou školu King School ve Stamfordu, ale poté, co její čísla na sociální síti rostla, začala studovat distančně.

Charli D'Amelio
Zdroj: Wikimedia Commons/Priyanka Pruthi/volně k použití

Na vrchol ji dostala taneční videa

Charli si založila TikTok v květnu roku 2019, když jí bylo pouhých 15 let. První video, díky kterému se dostala do povědomí více lidí, byl duet s Move With Joy, který natočila v červenci 2019. Stačily jí tak jen dva měsíce a z neznámé dívky se stala obdivovaná influencerka.
 
O rychlém vzestupu promluvila také v rozhovoru pro Variety. „Považuji se za normální teenagerku, kterou z nějakého důvodu sleduje hodně lidí. V hlavě mi to nedává smysl, ale pracuji na tom, abych to pochopila,“ uvedla. Od té doby začala na TikTok přispívat hlavně tanečními videi a sledující jen přibývali.
 
Dalším milníkem v kariéře Charli byl tanec renegade na píseň Lottery od K Camp, který se stal virálním. Influencerka byla označována za „CEO of Renegade“, avšak neprávem. Choreografie původně pocházela od tanečnice Jalaiahy Harmon, která se proti mladé tiktokerce ohradila, a první kauza kolem Charli D'Amelio byla na světě. Všichni doufali, že se tvůrkyně ponaučí a začne připisovat zásluhy těm, jejichž obsah přebírá, avšak nestalo se tak.
 
V listopadu roku 2019 se Charli spolu se svou sestrou Dixie připojila k tiktokovému domu The Hype House a v lednu 2020 podepsala spolu s celou svojí rodinou smlouvu s agenturou United Talent Agency.

Nejsledovanější tiktokerka světa a držitelka světového rekordu

Charli tak naskočila na vlnu popularity a příležitosti se jen hrnuly. V listopadu 2019 vystoupila na koncertě Jonas Brothers po boku Bebe Rexhy, v únoru 2020 se objevila v reklamě na Super Bowl a od března téhož roku se zapojila do kampaně proti šikaně, která vznikla pod taktovkou organizace UNICEF.
 
Navázala spolupráci s televizní stanicí Nickelodeon nebo se společností Procter & Gamble, pod níž vytvořila kampaň #DistanceDance challenge, pomocí které podporovala sociální distancování během pandemie koronaviru. Právě za tu pak byla nominována na cenu Streamy Award. Jen pár měsíců poté se stala nejsledovanější tiktokerkou světa.
 
V květnu roku 2020 si spolu se svou sestrou Dixie založila podcast, zahrála si roli Tinker v animovaném filmu pro děti StarDog and TurboCat, navázala spolupráci s kosmetickou značkou Morphe Cosmetics a se společností Orosa Beauty uvedla na trh i vlastní kolekci laků na nehty s názvem Coastal Craze. Později téhož měsíce vydala první knihu Essentially Charli: The Ultimate Guide to Keeping It Real, která se stala bestsellerem.
 
Nabídky se jen hrnuly. Od konce roku 2020 začala spolupracovat se společností Dunkin' Donuts, pod kterou uvedla na trh svůj vlastní drink, pro společnost Hollister navrhla limitovanou edici fleecových mikin, objevila se ve videoklipu Jennifer Lopez k písni Pa' Ti a téhož měsíce se také stala držitelkou Guinnessova rekordu za nejvíce sledujících na TikToku. Stala se totiž první osobou, která na oblíbené platformě získala více než 100 milionů sledujících.
 
Jmenovat všechny úspěchy a spolupráce mladé tiktokerky by zabralo hodiny, ale za zmínku určitě stojí i to, že se spolu se svou sestrou Dixie stala tváří značky Social Tourist, vydala vlastní parfém Born Dreamer a koncem minulého roku vyhrála taneční soutěž Dancing with the Stars.

Doporučeno
Od týrání v dětství přes armádu až k virálnímu videu na TikToku. Toto je Bella Poarch, třetí nejsledovanější tiktokerka světa Od týrání v dětství přes armádu až k virálnímu videu na TikToku. Toto je Bella Poarch, třetí nejsledovanější tiktokerka světa 13. listopadu 2022 8:30

Díky spolupracím, úspěchu na sociálních sítích a dalším partnerstvím se Charli D'Amelio v pouhých 18 letech stala multimilionářkou. Na TikToku ji k dnešnímu dni sleduje na 149,5 milionu lidí, na Instagramu 48,6 milionu lidí a na YouTube 9,42 milionu sledujících.
 
Podle Celebrity Net Worth činí čistá hodnota jmění Charli D'Amelio v roce 2022 dvacet milionů dolarů (tedy více než 452 milionů korun).

TikTok rodina

Celý život Charli D'Amelio se točí kolem TikToku. Na sociální síti totiž není aktivní pouze ona a její sestra, ale také rodiče. O jejich působení ve světě sociálních sítí vznikl na Hulu v září roku 2021 dokumentární seriál The D'Amelio Show, který se stal nejsledovanějším neskriptovým seriálem vůbec. V září roku 2022 pak vznikla i jeho druhá série.

 
Kromě tohoto seriálu si Charli spolu se svou sestrou Dixie zahrála také v internetové soutěžní reality show Snap Original Charli vs. Dixie, která měla premiéru 13. listopadu 2021. V té proti sobě sestry soutěží v různých výzvách a úkolech, a když se jim povede vyhrát finanční odměnu ve výši 50 tisíc dolarů (1,1 milionu korun), darují ji na charitu.
 
Rodiče úspěšné tiktokerky působí jako spoluvýkonní producenti seriálu Home School, ve kterém jednu z rolí dostala i Charli. Rodina také založila projekt s názvem D'Amelio Brands, který má vytvářet a provozovat vlastní značky zaměřené na módu, krásu a životní styl.
 
Celá rodina D'Amelio tak stále žije ve světě reflektorů, natáčí každý střípek ze svého života a vše, co se v ní děje, sledují miliony lidí na sociálních sítích. Není se proto čemu divit, že když tiktokerka chodila se svým kolegou Lil Huddym, jejich vztah byl mnohokrát propírán i ve virtuálním světě a rozchod vyvolal velké pozdvižení.
 
Dalším partnerem Charli D'Amelio je taktéž veřejně známá osobnost, syn legendárního bubeníka Travise Barkera Landon Barker. Ten Charli přivedl do rodiny Kardashianů a všichni napjatě sledují, jak se mladá dívka začlení mezi celebrity takového formátu.

Doporučeno
Zlomil srdce Charli D’Amelio a za sponzorované příspěvky si účtuje 3 miliony korun. Kdo je tiktoker Lil Huddy? Zlomil srdce Charli D’Amelio a za sponzorované příspěvky si účtuje 3 miliony korun. Kdo je tiktoker Lil Huddy? 3. listopadu 2021 7:00

Kvůli kritice kuchaře přišla ze dne na den o milion sledujících

Se slávou bohužel přichází také velký tlak a své o tom ví i Charli. Na svůj YouTube kanál umístila video, ve kterém mapovala, jak s rodinou a Jamesem Charlesem vyrazila na večeři k uznávanému kuchaři Aaronu Mayovi, který rodině připravil paellu.
 
Dixie v tomto tradičním španělském pokrmu narazila na šneka, načež jí šéfkuchař vysvětlil, že tento tvor v paelle znázorňuje štěstí a bohatství. Charli jej nazvala lhářem, Dixie si přímo před kuchařem do šneka kousla a okamžitě běžela ven zvracet. Když to Charli viděla, kuchaře uvedeného do arizonské kulinářské síně slávy požádala, zda by si místo paelly nemohla dát dino nugetky.
 
V tomtéž videu si Charli posteskla, že hranici 100 milionů sledujících pokořila až příliš pozdě. Nevděčně pak dodala, že by si přála takovou fanouškovskou základnu už dříve.  
 
Ačkoli se obě dívky své chování ve videu pokusily odůvodnit, veřejnost se nenechala uchlácholit a Charli během jednoho jediného dne přišla o milion sledujících, kterým se nelíbilo, jak neuctivě a „spratkovsky“ se chová.

AAVE a nepřiznání slávy tvůrcům černošského původu

Veřejnost tiktokerce vyčítá i další kauzy. Lidem se nelíbí, že si Charli přivlastňuje choreografie některých tanců, které vymysleli tvůrci černošského původu. „Černošští tvůrci vytvářejí neuvěřitelné tance, které se stávají virálními. A pak vidíte bílé dospívající ženy, které si tento content přivlastňují a vydělávají na něm miliony dolarů. Ukázkovým příklad je Charli D'Amelio, která již ukradla spoustu tanečních pohybů,“ řekla v červnu roku 2021 moderátorka Sunny Hostin v pořadu The View.
 
Hostin upozornila i na to, že když tiktokerka hostovala v The Tonight Show, kde předváděla virální tance, ani ona, ani Jimmy Fallon nepřipsali zásluhy původním tvůrcům. Obzvláště pak těm černošského původu.
 

Podobný poprask pak způsobilo, když Charli na svých sociálních sítích začala používat afroamerické lidové výrazy. Na Instagramu napsala frázi, která je považována za kulturní apropriaci a na sociálních sítích ji hojně používají černošští uživatelé. Pokud takové fráze používají běloši, Afroameričané to považují za urážlivé. Tiktokerka si však svůj přešlap neuvědomila a ani se za něj neomluvila. 

Domů
Sdílet
Diskuse