Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Feministický check list: Jak na prvním rande poznáš, že se netaháš s mizogynem?

4. Ví, co je to konsent

Tento bod je opět to úplné minimum, které bychom od svých potenciálních partnerů a partnerek měli vyžadovat, ale opakování je matka moudrosti. Intimní doteky, líbání nebo sex bez souhlasu druhé osoby je no go.

5. Nebojí se tvého úspěchu

I ve 21. století můžeš narazit na muže, kterým vadí, když je jejich partnerka úspěšnější. Pokud ti něco takového bude naznačovat již na prvním rande, dost určitě by tě takový člověk nepodporoval ani ve vztahu.

laska
Zdroj: DALL-2

6. Nemyslí na „staré dobré časy“

Pokud své rande přistihneš, jak vzpomíná na „staré dobré časy“, kdy neexistovala „LGBT propaganda“, ženy uměly vařit a byla jen dvě pohlaví, zákon stanovuje, že se můžeš zvednout a schůzku bez vysvětlení opustit.

7. Ví, že ženy mají sex

Slyšet na prvním rande otázku na počet předchozích sexuálních partnerů*partnerek může být sám o sobě trochu red flag. Pokud je to ale doplněno o zdvižené obočí, nevhodné poznámky, nebo dokonce odsouzení, varovné sirény houkají ze všech stran. Ženy mohou mít sex i z jiných důvodů, než je početí dítěte. Ženy mohou mít rády sex. Ženy mohou mít tolik sexuálních zkušeností, kolik chtějí. Bláznovina, co?

8. Nevysvětluje ti to, o čem víš víc

Mansplaining neboli „vysvětlování něčeho mužem, obvykle ženě, způsobem, který je považován za povýšený nebo blahosklonný“ není sexy. Je to otravné a měl by tomu být už konečně učiněn konec. Zažila jsem dokonce rande, kdy mi muž vysvětloval, že „menstruace přece tolik nebolí“. Už jsme se pak nikdy neviděli.

9. Nejsi jeho náhrada terapie

Lidé, kteří se starají o své duševní zdraví – a třeba chodí i na terapii –, jsou statisticky vzato lepšími partnery a partnerkami. Není nic víc vyčerpávajícího, než když má dotyčný nějaký neřešený problém a bezohledně s ním zatěžuje své okolí, aniž by jej chtěl doopravdy nějak řešit. Trauma dumping na prvním rande, tedy přehazování traumatických zážitků na druhé bez varování nebo konsentu, je těžká nálož.

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse