Jaké tuzemské polévky milují turisté, kteří navštíví Česko?
Server Taste Atlas sestavil žebříček devíti nejoblíbenějších českých polévek, které bodují u cizinců a turistů.
Češi polévky milují, což se odráží na pestrém výběru v restauracích i nabídce kuchařek. Každá rodina má přitom tu svoji bramboračku, česnečku nebo zelňačku, o jejímž složení je schopna se klidně hodiny hádat.
Mrkni ale na následující žebříček toho, jak české polévky hodnotí turisté. Která je ta nejoblíbenější?
9. Rajská polévka

Tato krémová a osvěžující polévka je základním pokrmem tradiční české kuchyně, ať už se připravuje z čerstvých rajčat, nebo z rajčatového protlaku. Obvykle se dochucuje bobkovým listem, skořicí, kořením nebo hřebíčkem a zahušťuje se osmaženou cibulí a moukou.
8. Zeleninová polévka

Tento vydatný pokrm má mnoho variant a může obsahovat různé druhy kořenové nebo listové zeleniny. Nejčastěji se skládá z mrkve, celeru a brambor nakrájených na kostičky nebo plátky, ale snadno se přizpůsobí jakékoli chuti. Vedle zeleniny může obsahovat také tenké těstoviny nebo játrové knedlíčky.
7. Hrachová polévka

Tato tradiční česká polévka se připravuje z čerstvého hrášku, zeleného nebo žlutého. Často se do ní přidává aromatický vývar, různá kořenová zelenina, uzené maso a koření, jako je kmín nebo majoránka. I když se může lišit barvou a konzistencí, obvykle se doplňuje kopečkem smetany nebo křupavými krutony.
6. Cibulačka

Ačkoli cibulačka pochází z francouzské kuchyně, česká verze je jednou z nejoblíbenějších v zemi. Jedná se o jednoduchý a ostrý pokrm sestávající z karamelizované cibule vařené s vývarem na bázi masa nebo zeleniny. Obvykle se podává s křupavými plátky chleba a vrstvou strouhaného sýra navrchu. Některé české druhy obsahují brambory, smetanu nebo houby a občas se vývar zahušťuje moukou.
5. Čočková polévka

Obvykle se připravuje z hnědé nebo zelené suché čočky, kořenové zeleniny a různého koření, například majoránky nebo koriandru. Občas se zahušťuje moukou a někdy se do ní přidávají pikantní klobásky nebo uzená slanina, aby byl pokrm výživnější. Tradičně se polévka připravuje na Nový rok, protože se věří, že čočka přinese rodině prosperitu.
4. Fazolová

Obvykle se skládá z bílých fazolí vařených v aromatickém vývaru spolu s bramborami, kořenovou zeleninou a uzeným masem. Příležitostně se může obměňovat zakysanou smetanou nebo zahušťovat moukou.
3. Zelňačka

Ačkoli existuje mnoho variant této české klasiky, většina z nich se skládá z kysaného zelí, brambor, smetany a tradičního uzeného masa. Často se objevuje na jídelních lístcích tradičních českých hospod.
2. Česnečka

Podle českých lidových pověstí je nejlepším lékem na nachlazení nebo kocovinu mísa česnečky. Ačkoli je česnek hlavní ingrediencí, do polévky se přidávají také brambory, masový vývar, cibule a tradiční koření, jako je kmín a majoránka.
1. Bramboračka

Ačkoli byla původně považována za jídlo chudých, stala se tato krémová bramborová polévka známá jako bramboračka jednou z klasik české kuchyně. Objevuje se v mnoha variantách, ale většinou obsahuje jednoduché ingredience, jako je kořenová zelenina, sušené houby a různé čerstvé nebo sušené koření.