Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. prosince 2023 17:00
Čas čtení 6:06
Tereza Šnajdrová

Svou dceru upoutala na vozík a tvrdila, že má rakovinu. Zaplatila za to životem. Příběh malé Gypsy dodnes budí hrůzu

Svou dceru upoutala na vozík a tvrdila, že má rakovinu. Zaplatila za to životem. Příběh malé Gypsy dodnes budí hrůzu
Zdroj: Greene County Sheriff's Office/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI KRIMI KRIMI SERIÁLY SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VRAŽDÍCÍ DĚTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

O své dceři tvrdila, že je nemocná. Nedovolila jí chodit, jíst, učit se ani navazovat přátelství. To se jí nakonec vymstilo.

Psal se 14. červen roku 2015 a zástupci šerifa v americkém Missouri našli tělo Clauddine Dee Dee Blanchard. Ležela doma, v kaluži krve a v jejím těle byl nespočet bodných ran. Její nemocná dcera Gypsy byla pryč. V domě zbyl jen její invalidní vozík a spousta léků, které Gypsy brala. Veřejnost byla v šoku. Kdo mohl takové zvěrstvo udělat a unést malou postiženou dívku? Šokující případ stále budí hrůzu, stejně jako jeho rozuzlení.

Text je součástí článkové série Vraždící děti. Zapni si upozornění, ať nepřijdeš o žádný z příběhů, které pro tebe chystáme. Pokud se ti naše krimi články líbí, podpořit nás můžeš vstupem do klubu Refresher+.
Doporučeno
Divoké devadesátky v Česku: Ivan Roubal své oběti vázal do kozelce, aby se pomalu dusily. Dva zavražděné měl předhodit prasatům Divoké devadesátky v Česku: Ivan Roubal své oběti vázal do kozelce, aby se pomalu dusily. Dva zavražděné měl předhodit prasatům 29. listopadu 2023 6:00

Láska, nebo nemoc?

Gypsy Rose Blanchard se narodila 27. července 1991 v Louisianě. Ještě před jejím narozením se matka Dee Dee Blanchard a otec Rod rozešli, kvůli čemuž Gypsy vyrůstala v neúplné rodině. A také toxické. Matka jí už od malička říkala, že je Rod narkoman a dívka ho nezajímá, ale podle Roda to tak nebylo. Popsal, že se s Dee Dee rozešel, neboť ji nemiloval, ale na dceru pravidelně posílal peníze a chtěl ji ve svém životě. To však Dee Dee nedovolila.
 
Matka malé Gypsy se již od jejího narození prezentovala jako vzorný rodič, svobodná máma, která pro svou ratolest udělá cokoli, ale zároveň byla přesvědčená o tom, že je s její dcerou něco špatně. Už jako nemluvně ji přivedla do nemocnice s tím, že má spánkovou apnoi, a ačkoli neexistovaly žádné známky nemoci, s Gypsy od té doby nakládala jako s nemocnou. Sledovala každý její krok a neustále se bála, že se jí něco stane.
 
Vše pak vyvrcholilo v době, kdy bylo Gypsy osm let. Dívenka tehdy spadla z dědovy motorky, a protože měla na koleni lehkou odřeninu, Dee Dee ji okamžitě převezla do nemocnice. Nevěřila, že se Gypsy někdy uzdraví a byla přesvědčena o tom, že zranění vyžaduje operaci a dlouhou rehabilitaci, aby dívka ještě někdy mohla chodit. Aby se poranění kolene nezhoršovalo, Dee Dee donutila Gypsy pohybovat se pouze na invalidním vozíku.  
 
To už ale její rodině přišlo podezřelé, a když zpochybnila zdravotní stav malé Gypsy, Dee Dee se spolu s ní raději přestěhovala do jiného města v Louisianě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený In Touch Weekly (@intouchweekly)

Záchvaty, problémy se zrakem, rakovina

Tam si Dee Dee našla zchátralý byt, jehož nájem platila z invalidního důchodu své dcery. A ten nebyl malý. Podle matky měla totiž Gypsy kromě chromozomální poruchy a svalové dystrofie také problémy se zrakem a sluchem, údajně trpěla záchvaty, měla astma, leukémii a mnoho dalších nemocí.
 
Dee Dee své dceři nechala předepsat desítky léků. Dívka musela spát s dýchacím přístrojem, pohybovat se mohla pouze na invalidním vozíku a byla donucena podstoupit hned několik operací, včetně zákroku na očích a odstranění slinných žláz. Když pak Gypsy kvůli lékům, odstranění slinných žláz a zanedbané péči začaly hnít zuby, matka jí je nechala vytrhnout.
 
Pravda však byla, že Gypsy invalidní vozík ani nespočet léků a operací nepotřebovala. Nepotřebovala ani krmnou sondu, leukémii neměla a o vlasy přišla jenom proto, že jí je matka oholila. Odborníci se později shodli na tom, že Dee Dee žila s duševní chorobou známou jako Münchausenův syndrom, která zapříčinila, že si všechny choroby vymyslela, aby získala pozornost a sympatie kvůli péči o nemocné dítě. Než však někdo všechny tyto lži odhalil, trvalo to ještě několik let.


 
Nepomohlo ani to, že lékařské testy často ukázaly, že Gypsy je zdravá jako řípa. Jakmile na to totiž nějací lékaři či lékařky poukázali, Dee Dee k nim přestala chodit. Místo toho sama absolvovala sesterské školení a malé Gypsy začala podávat léky, aby napodobila nejrůznější stavy. Důležité je také podotknout, že Dee Dee dceři neposkytovala žádné informace o jejích anamnézách a malá dívka tak netušila, co se s ní děje.
 
Když pak v roce 2005 udeřil hurikán Katrina, Dee Dee toho využila a jako „oběť“ se spolu s dcerou přesunula do Missouri. Tam se žena s dcerou staly celebritami. Od charitativní organizace Habitat for Humanity si nechaly postavit dům s rampou pro vozíčkáře, spolek Make-A-Wish Foundation jim zase pořídil vířivku a vzal je na výlet do Disney Worldu. Dee Dee si pozornost užívala, byla oddanou pečovatelkou.

Gypsy Rose
Zdroj: Wikimedia Commons/MyDeathSpace/volně k použití

„Nevidím žádný důvod, proč nechodí“

Jenže pozornost charitativních organizací a médií přilákala také ty nejlepší mediky a medičky z okolí. Netrvalo dlouho a Dee Dee se ozvalo hned několik specialistů, kteří chtěli malé Gypsy pomoci. Jedním z nich byl i dětský neurolog Bernardo Flasterstein, který dívce nabídl místo na své klinice. Tam pak zjistil, že Gypsy nejenže netrpí svalovou dystrofií, ale ani žádnou jinou nemocí.
 
„Nevidím žádný důvod, proč nechodí,“ řekl tehdy Dee Dee, která tuto odpověď odmítala. Tvrdila, že je její dcera nemocná, ale důkazy nemá, protože všechny lékařské zprávy zničil hurikán. Jenže Flasterstein se nenechal odradit a jako první nabyl dojmu, že tou nemocnou bude pravděpodobně Dee Dee. A nebyl jediný. I Gypsy začala něco tušit.
 
Vše pak nabralo na obrátkách v roce 2010, kdy Dee Dee všem říkala, že je Gypsy 14 let, ale ve skutečnosti jí bylo 19 a sama si začala uvědomovat, že není nemocná, jak tvrdí její matka. Dokázala chodit, sama se díky knihám Harryho Pottera naučila číst a po nocích se snažila dohnat to, co její matka zanedbala.

Neúspěšné pokusy o útěk

Gypsy se od té doby snažila matce utéct. Jednoho dne se objevila u sousedů a prosila je o pomoc, o odvoz do nemocnice, ale Dee Dee stihla zakročit. Okamžitě přispěchala k sousedům, kterým řekla, že je Gypsy mentálně postižená a kvůli lékům prý není schopná vidět realitu. Sousedé jí uvěřili.
 
O pár měsíců později se Gypsy pokusila utéct matce s mužem, se kterým se seznámila na sociálních sítích. Ani tentokrát to však nevyšlo. Dee Dee ji vystopovala a onoho muže přesvědčila, že je její dcera nezletilá. Ve skutečnosti jí však táhlo už na 20 let. Po návratu domů jí rozbila počítač a fyzicky ji připoutala k posteli, aby se nic podobného již neopakovalo. Podle Gypsy ji také několikrát udeřila a odepřela jí jídlo.

Gypsy Rose Blanchard
Zdroj: Investigation Discovery/volně k použití

S mužem z internetu naplánovala vraždu vlastní matky

Jenže Gypsy toho měla už čím dál více plné zuby. Když Dee Dee usnula, znovu začala používat internet a na sociálních sítích se dál seznamovala s muži, kteří by jí potenciálně mohli pomoci. Doufala, že ji některý z nich z toho pekla vysvobodí.


 
V roce 2012 se pak na křesťanské seznamce setkala s Nicholasem Godejohnem, 23letým mužem, který už měl tou dobou záznam v trestním rejstříku a žil s duševní nemocí. Gypsy to neodradilo. Dvojice si několik měsíců psala, až jednou Nicholas za Gypsy přijel. Stalo se tak v době, kdy Dee Dee byla na výletě. Pár se do sebe zakoukal, intimně se sblížil a začal plánovat vraždu Dee Dee. To byl podle Gypsy jediný způsob, jak se z jejích spárů vymanit.
 
Nicholas Godejohn za Gypsy přijel znovu v červnu roku 2015. Mladý pár počkal, až Dee Dee půjde spát, pak Gypsy muže pustila do domu a ten její matku chladnokrevně ubodal 17 ranami do zad. Gypsy zatím stála ve vedlejší místnosti a vše poslouchala. Když pak Dee Dee naposledy vydechla, dvojice prchla do Godejohnova domu.
 
Netrvalo dlouho a policie ji našla. Gypsy totiž hned dvakrát na svém facebooku zveřejnila příspěvek, ve kterém se psalo: „Ta svi*ě je mrtvá!“ Později pak vypověděla, že příspěvek napsala proto, aby se tělo její matky našlo.

Šokující odhalení

Když pak policie přijela do domu Dee Dee, v prvních chvílích věřila, že ženu zabil neznámý pachatel a těžce nemocnou dívku unesl. V domě po ní totiž zbyl invalidní vozík i léky, které údajně potřebovala k přežití. Právě příspěvky, které Gypsy zveřejnila na facebooku, však policii brzy přivedly na správnou stopu.
 
Později pak vyšetřovatelé pochopili, že posty na sociálních sítích byly něco jako volání o pomoc. Gypsy se konečně mohla podělit o svůj příběh s celým světem a ti, kteří zprvu Dee Dee oplakávali, ji brzy začali odsuzovat. Byli šokováni z toho, jak někdo může takto zacházet s vlastním dítětem. „Nemohla jsem ani vstát z invalidního vozíku. Nevěděla jsem, co by mi za to moje matka udělala. Neměla jsem komu věřit,“ popsala Gypsy, která celý svůj život strávila pod kontrolou matky.
 
Psychiatři a psychiatričky nakonec Gypsy Rose označili za oběť týrání. Nejen že ji Dee Dee donutila předstírat nemoci, ale také ji bila, ničila její osobní majetek a donutila ji podstoupit operace, které ani nepotřebovala. „Její dcera byla v podstatě rukojmím. Díky tomu chápeme zločin, který se následně stal. Gypsy byla rukojmí, který se snaží utéct,“ řekl doktor Marc Feldman, odborník na Münchausenův syndrom.

„Ve vězení jsem svobodnější než s mámou“

Gypsy se k vraždě druhého stupně nakonec přiznala. Ve výpovědi uvedla, že požádala Nicholase Godejohna, aby její matku zabil a ona jí mohla uniknout. Za vraždu byla odsouzena na deset let za mřížemi a její přítel vyfasoval doživotí.
 
Dívka si v současné době odpykává trest v Chillicothe Correctional Center v Missouri, ale koncem tohoto roku by se mohla dočkat podmínečného propuštění.
 
Vraždy prý lituje, ale zároveň si uvědomuje, že bez tyranské matky je jí mnohem lépe. „Mám pocit, že ve vězení jsem svobodnější než s mámou. Teď konečně můžu žít jako normální žena,“ řekla v roce 2018. „Jsem ráda, že jsem se z té situace dostala. Ale nejsem šťastná, že je máma mrtvá,“ dodala.  

Domů
Sdílet
Diskuse