Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2023 20:30
Čas čtení 1:13
Marek Pros

Jaký rum je dobrý? Ptali jsme se mistra. Kvalitní pozná, aniž by ho vůbec ochutnal

Jaký rum je dobrý? Ptali jsme se mistra. Kvalitní pozná, aniž by ho vůbec ochutnal
Zdroj: Diplomatico / propagační materiál
GASTRO
Uložit Uložené

Blíží se Vánoce a oslavy Nového roku, a přestože je ideální si tyto události nespojovat s bujarým popíjením alkoholu, neděláme si iluze, že si nedáš něco ostřejšího. Když už si něco pustíš do těla, bylo by fajn také vědět a poznat, že nejde o shit.

Protože Česko na podzim navštívil Nelson Hernández, mistr rumu značky Diplomático, zaměříme se tentokrát na tento druh. Dost zajímavě se o něm totiž rozpovídal a prozradil triky, jak poznat dobré pití. 

Jak dlouho zrál rum v sudech, poznáš hlavně podle barvy. Jenže že se někde válel dvacet let, z něj ještě nedělá dobré pití. „Je to samozřejmě o něco složitější, velkou roli totiž hraje i dřevo, ze kterého je sud vyrobený, a mnoho dalších faktorů. Obecně se ale dá předpokládat a říct, že čím je rum tmavší, tím byl v dřevěném sudu uložen déle,“ popisuje Hernández.

Doporučeno
„Po sedmi letech abstinence se mě stále ptají, jestli si nedám.“ Alkohol vnímáme jako normu, je to problém? „Po sedmi letech abstinence se mě stále ptají, jestli si nedám.“ Alkohol vnímáme jako normu, je to problém? 21. prosince 2022 6:00

Když si pak naliješ rum do sklenice, dávej pozor na slzy. „Záleží na tom, zda se tvoří, na jejich intenzitě a kolik jich na sklenici zůstává. Pozornost věnujte také rychlosti, s jakou po ní stékají. Čím pomaleji rum stéká, tím je hustší a tím je pravděpodobnější, že v sudu zrál dlouho,“ vysvětluje Maestro Ronero.

Vizuální check už máme za sebou, jde se ochutnávat. Podle Hernándeze ale chuťové pohárky hrají spíše druhé housle. Podle nosa poznáš ruma. „Co se týče ochutnávky, ta je samozřejmě velmi důležitá. Ale při ochutnávání, ať už se jedná o jídlo, nebo pití, každý z nás dokáže už jen podle čichu poznat, zda mu bude chutnat. Pokud se chytnete za nos a něco sníte, chuť neucítíte. Totéž platí i pro nápoje. Dokonce považuji za důležitější tu část, kdy k rumu jen přičichneme než samotné popíjení. Ačkoliv i to vždy záleží na konkrétním člověku, protože každý z nás má jiné množství čichových buněk. Od toho se pak odvíjí vůně a to, jak ji vnímáte,“ vysvětluje odborník.

V rumech můžeš cítit vanilku, karamel, kokos, velkou roli hraje i dřevo sudu, ve kterém alkohol zraje.

Hlavně nezapomeň pít s rozumem a zodpovědně. A pokud ti ještě nebylo 18 let, dej si nějaké dobré nealko, tady ti poradíme, které je to nejlepší:

Doporučeno
Velký test nealko piv: Pili jsme malý klenot a hodně patoků. Alternativu k Birellu v Česku najdeš, není z Plzně Velký test nealko piv: Pili jsme malý klenot a hodně patoků. Alternativu k Birellu v Česku najdeš, není z Plzně 14. září 2023 6:00
Domů
Sdílet
Diskuse