Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Vánoční trhy v Brně: Dražší, skromnější a tuctovější. Kde je nejlepší atmosféra a čemu se vyhnout?

Náměstí Svobody

trhy brno 2023
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Trvání: 25. 11. – 23. 12. 
Provozní doba: 11:00–21:45
Nabídka: Turbomošt, káva, zabijačka, grilování, sýry, kapří hranolky, belgické hranolky, langoš, lokše, oblečení, rukodělné výrobky, ponča, vykrajovátka, dřevěné výrobky, hračky, mýdla, vánoční ozdoby, zvukové hračky.
Indikátor počtu lidí: 4/5

Stánek Turbomošt: 60–85 Kč / 80–95 Kč drinky s Popstar Tea, nealko 40–65 Kč
Svařák: 55–85 Kč, nealko 60 Kč
Klobáska: 28–30 Kč za 100 g
Punč: 60–80 Kč, nealko 50 Kč
Medovina: 70–80 Kč
Horká čokoláda: 40 Kč
Korbáček: 45 Kč / 10 ks
Frgál: 115 Kč za polovinu
Bramborák: 32 Kč / 100 g
Hranolky: 120 Kč
Langoš: 90–110 Kč
Kapří hranolky: 179 Kč
Kukuřice: 60 Kč / kus
Kaštany: 60 Kč / 100 g
Trdelník: 120 Kč

Během návštěv brněnských trhů se stánkům na náměstí Svobody nevyhneš. Je zde nejvíc prostoru, hlavní vánoční strom a nejvíce lidí. Samotný trh ale největší není, ostatně oproti Zelnému trhu je spíše variantou číslo dvě. Nic na tom nezmění brněnský orloj, McDonald's ani „nejlepší“ dostupnost MHD, která projíždí skrze něj. 

TIP: Do centra města, k trhům, se autem nedostaneš. Pokud nemáš speciální povolení, strážník městské policie tě pošle pryč. Buď zaparkuj auto v přilehlých ulicích, což není úplně jistota, nebo v parkovacích domech, které najdeš zde.

Během dopoledne a poledne je „Svoboďák“ docela vylidněn. A to jak jeho jídelní část (směrem na Českou), tak i řemeslná část (u OC Omega, směrem ke Kobližné). Stejně tak bychom mohli hovořit o stáncích, jichž je letos méně. Zejména část, kde byly situovány stánky s neziskovkami (u Masarykovy ulice), letos prakticky neexistuje. Jeden detail nás ale vyděsil ještě o trochu víc.

trhy brno 2023
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Nepamatujeme si, kdy jsme si naposledy mohli během vánočních trhů nakoupit tak snadno pončo nebo „mluvící plyšáky“. Náplava „peruánských indiánů“ nebo prodejců ukřičených hraček je letos jasně vidět a mnohé tradiční návštěvníky vytrhává z adventní nálady. Přemýšlíme, čím to může být, a je dost možné, že vysoké náklady a inflace si vybraly daň i tady.

Kromě nich se na náměstí vrátila podobná řemesla jako na Zelný trh: prodejci voskových produktů, mýdel, vlněných produktů, vykrajovátek, čepic, rukavic, vařeček a dekorací. 

trhy brno 2023
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Otázka, kdo vyhrál každoroční souboj o zimní bar uprostřed Svoboďáku, nám byla jasná už od pohledu, jelikož na něm visela cedule Punčový bar. Turbomošt se proto musel spokojit se třemi menšími stánky kolem náměstí, které rozmístil do každého rohu. Kromě nich tu figuruje i bar Vozembouch, jenž má stánek i na Zelňáku, Svařákový bar nebo Včelovina. 

Nejrozmanitější nabídku ale najdeme v jídle, které gurmány potěší. Kromě klasických specialit z grilu, lívanců, lokší, hranolek, bramboráků, kaštanů, kukuřice, bramborových spirál nebo moravských dobrot tu najdeme churros, kachní speciality či kapří hranolky. Ty nás nejvíc zaujaly už jen tím, jak prodejci povzbuzovali zákazníky ke koupi. Provozuje je totiž společnost Con Gusto, která má vícero stánků na trzích, a pokud si člověk koupí čtyři jídla, může se dostat do slosování o iPhone 15. Je tedy libo hranolku?

trhy brno 2023
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

K prohlížení zboží a degustaci pokrmů a nápojů statně doprovází návštěvníky hudebníci a umělci na pódiu před Mariánským sloupem, které je ze všech pódií v Brně nejaktivnější. Hrají zde alternativní kapely, dětské sbory, cimbálové muziky, ale jsou tu i různé přednášky a povídání.

Takže ano, není tu málo vyžití. Ale stejně jsme se neubránili takovému bodavému pocitu s příměsí kýčovité vůně. Jako bychom měli z trhů čím dál více Potěmkinovu vesnici než opravdový zážitek.

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✩ ✩

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse