Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Český sport v roce 2023: Zlaté medaile, nečekané tituly i velké premiéry

Mistrovství světa v atletice

Nejvýraznějším českým atletem na šampionátu v atletice byl bezpochyby oštěpař Jakub Vadlejch, který vybojoval jedinou individuální medaili pro Česko. Svým výkonem 86,67 metru nestačil pouze na prvního Níradže Čopru z Indie a Arshada Nadíma z Pákistánu. Svého dlouholetého soupeře Čopru porazil Vadlejch v Diamantové lize, kterou ovládl potřetí v kariéře. 

Česko odjíždělo z mistrovství světa v atletice se dvěma medailemi. O další bronz se zasloužila česká mix štafeta na 4 × 400 metrů ve složení Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová. Čtveřice časem 3:11,98 navíc posunula hranici národního rekordu. 

 

Běh na lyžích

Není to titul mistra světa ani zlatá medaile, přesto v našem výčtu nesmí výkon Michala Nováka chybět. Reprezentant v běhu na lyžích totiž vybojoval pro české běžce první medaili od roku 2013. Na Světovém poháru v Ruce skončil ve vytrvalostním závodě druhý, v těsném finiši nestačil jen na Nora Jana Thomase Jenssena. 

Doporučeno
Kvíz: Vyznáš se v řeči sportovců? Ověř si své znalosti Kvíz: Vyznáš se v řeči sportovců? Ověř si své znalosti 29. června 2023 v 14:00

„Je to velké zadostiučinění a samozřejmě to je obrovský úspěch, byť v cílové rovince jsem udělal poměrně velkou chybu. Musím se z toho ponaučit do příště, snad už to vyjde. Měl jsem to vyhrát, ale na stadionu jsem ve finiši nechal Jensena, aby mě přeskočil, a to mě mrzí. Nicméně pro české lyžování je to určitě velký úspěch, pozdvižení a ukázka toho, že když se tým spojí dohromady a jsme trpěliví, že to jde a půjde to i v budoucnu,“ uvedl Novák.

Mistrovství světa ve florbale

Jeden z posledních úspěchů Česka máme ještě v živé paměti. V prosinci totiž dokázaly české florbalistky na mistrovství světa vybojovat cenný kov, a to po 12 letech. V zápase o bronz dokázaly zvrátit nepříznivý vývoj utkání proti Švýcarkám, přečkaly sílící tlak v závěrečné minutě hry a zápas ovládly 5:4.

„Mísí se ve mne únava spojená s obrovskou úlevou. Potřebovali jsme z holek svalit tíhu těch předchozích mistrovství. Byl to strašně těžký úkol, o to horší po semifinále, které se nám vůbec nepovedlo. Tento balvan jsme potřebovali odvalit. Cítím zadostiučinění především za holky. Vidět konečně Elišku Krupnovou, Denisu Ratajovou, Nelu Jirákovou či Janu Christianovou šťastné, že to konečně dotáhly do vítězného konce, je to, proč jsme do tohoto projektu šli,“ řekl po vítězném zápase kouč Lukáš Procházka.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse