Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. ledna 2024 11:09
Čas čtení 1:04
Monika Růžičková

„Ráno máš školu.“ Teprve šestnáctiletý Luke Littler se probojoval do finále mistrovství světa v šipkách

„Ráno máš školu.“ Teprve šestnáctiletý Luke Littler se probojoval do finále mistrovství světa v šipkách
Zdroj: Getty Images
SPORT OSOBNOSTI ČESKÉHO SPORTU
Uložit Uložené

Mladý Brit se už po pondělním vítězství stal nejmladším semifinalistou po výhře nad Brendanem Dolanem. Finalistou se stal v úterý večer po vyřazení mistra světa Roba Crosse.

Luke má možnost stát se nejen nemladším mistrem světa v šipkách, ale i prvním nenasazeným hráčem, který kdy titul získal. Ve finále se utká s Lukem Humphriesem, který si postupem do finále zajistil posun na místo světové jedničky. „Chybí mi slova. Je prostě šílené, že jsem při svém debutu ve finále mistrovství světa,“ řekl Littler televizní stanici Sky Sports. Finále MS v šipkách proběhne už ve středu.

Littler se věnuje šipkám už od mládí a vyhrál několik mládežnických titulů. V roce 2019 vyhrál velkou cenu Anglie a mládežnickou soutěž Isle of Man Masters, kde dokázal obhájit svůj titul i v roce 2020. Jeho sbírka trofejí je rozsáhlá, vyhrál již 12 titulů. To, že je Luke dobrý, věděli všichni, ale tohle nečekal nikdo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Luke TheNuke Littler (@lukethenukelittler)

„Když mu bylo deset, věděli jsme, že je na svůj věk příliš dobrý,“ řekl pro BBC Radio 5 Live Karl Holden, Littlerův bývalý trenér v St Helens Darts Academy. „Do svých šestnácti let nemohl hrát v PDC ani ve velkém, takže jsme ho nechali, aby si to užíval, a on se prostě vypracoval.“ Dosud nejmladším finalistou MS byl 21letý Kirk Shepherd, který si o titul zahrál v roce 2008. Luke se do finále dostal devatenáct dní před 17. narozeninami.

Doporučeno
Český sport v roce 2023: Zlaté medaile, nečekané tituly i velké premiéry Český sport v roce 2023: Zlaté medaile, nečekané tituly i velké premiéry 31. prosince 2023 16:30

Luke se stal senzací a jeho charisma mu pomohlo k jeho popularitě. Pozornost upoutali také jeho fanoušci, kteří během zápasů skandují „Ráno máš školu“. Obdiv přichází i z řad šipkařů, například pětinásobného semifinalisty mistrovství světa Wayna Mardla. „Je to naprostý šílenec – a to je výraz náklonnosti. Svět by měl zpozornit a všímat si toho, co dělá. Ještě to neskončilo,“ říká. 

Domů
Sdílet
Diskuse