Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. ledna 2024 12:00
Čas čtení 6:11
Denisa Šútorová

Pánské střihy 2024: Chceš být raději Jágr, Peaky Blinder nebo barokní andílek?

Pánské střihy 2024: Chceš být raději Jágr, Peaky Blinder nebo barokní andílek?
MÓDA PÉČE O VLASY STYLING VLASŮ
Uložit Uložené

Jaký pánský účes letos zvolit, abys byl in? A co si na hlavu určitě nedávej? Poradil nám barber Benzo z MMG Barbers.

Nové a odvážné trendy nás nečekají jen v módě, ale také v beauty světě. Sezóna 2024 je oficiálně otevřená a my ti hned v úvodu roku dáváme šanci na změnu. Co se bude letos nosit, ale také na jaký účes vsadit (či naopak ne), nám prozradil šéf MMG Freedom Barbers & Shop a vlasový expert Maroš „Benzo“ Ihnát.

„Barbering opouští trend přísně definovaných linek a nepřirozených ostrých kontur. Klienti, ale i barbeři po celém světě jim říkají stop. Když si vzpomenu na aktuální práce českých a anglických kolegů, podotkl bych, že z trendů se vytrácí i trvalá. Rok 2024 se totiž nese ve znamení přirozenosti, ať už mluvíme o střizích, nebo barvách,“ říká Benzo pro Refresher.„Rozhodně to není divočejší než loni, naopak převládá naturálnost, z čehož mám opravdu radost,“ dodává.

benzo, marosihnat
Zdroj: Archív respondenta/Maroš Benzo Ihnát

Zapomeň na výrazné barvy či nepřirozený mokrý efekt (tedy wet look), který je populární zejména u žen. Přední slovenský barber prozradil i aktuální tipy na moderní a nadčasové střihy, elegantní styling a úpravu vousů.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Maroš Ihnát (@benzo_barber)

V Refresheru ti vždy rádi povíme o aktuálních trendech v módě i péči o zevnějšek. Nedávno jsme ti přinesli článek o dámských účesech roku 2024 podle Moniky Kalické. Staň se členem klubu Refresher+ a vše si přečti bez omezení.

1. Mullet

První příčka na seznamu aktuálních trendů patří extravagantnímu mulletu. Inspirovali ho 80. léta. Tehdy ho nosili Charlie Sheen, Brad Pitt nebo Patrick Swayze. Nedávno jsi ho mohl zahlédnout i na seriálovém Billym ze Stranger Things. „Je to střih, kterému se v Česku a na Slovensku někdy říká i ‚na Jágra‘. Má také přezdívku ‚vpředu byznys a vzadu párty‘,“ říká pro Refresher se smíchem Maroš Ihnát.

benzo
Zdroj: Archív/Autor strihu: Shelby, Foto: Lousy Auber

Jeho trik spočívá ve výrazně krátkých bocích, kratší vrstvě vlasů na přední části hlavy a mnohem delší hustší vrstvě na zadní straně. Výrazný kontrast mu dodává nezaměnitelný a odvážný styl, který rozhodně není pro každého. Díky vlivu popkultury ale nachází obrovskou oblíbenost.

Doporučeno
 Výkonný a šetrný: S tímhle fénem zvládneš styling vlasů jako od profesionála Výkonný a šetrný: S tímhle fénem zvládneš styling vlasů jako od profesionála 22. března 2024 16:30

„Tento trend začal být pilířem módy i loni a nesmírně dominoval. Každý barber si určitě zažil nespočet klientů, kteří přišli s tímto požadavkem. Funguje to ovšem i naopak. Lokální vlasovou módu a trendy totiž ve velkém ovlivňují také barbeři či klasičtí hairstylisté, kteří vnímají trendy z Anglie nebo Ameriky. Pokud je něco in, chtějí to donést i sem a svých klientů se ptají, jestli by to nechtěli vyzkoušet,“ popisuje nám Benzo.

Přestože mullet rozeznáš okamžitě, má i různé variace. Podle předního barbera dnes dominuje několik jeho ekvivalentů. Ty se odvíjejí od délky na bocích či v zadní části hlavy. Benzo však upozorňuje na specifika při typologii obličeje i struktuře vlasů klienta.

mullet
Zdroj: Instagram/hair_eater, Instagram/luisatorres.hair, Instagram/v.yanke

„Zákazník musí mít na mullet dostatečně husté vlasy. Když se bavíme o výšce čela a typu obličeje, je tam možnost mullet upravit, aby celkově dával příjemný vzhled. Klient, který má řídké vlasy nebo vysoké čelo, by se měl podle mě mulletu vyhnout, spíše bych zvolil střih, který mu opticky pomůže zmenšit čelo,“ radí barber.

2. Fade

„Střih, který je nestárnoucí a populární skrz všechny barberské kultury, je fade. Určitě nebude chybět ani v letošním roce. Právě naopak, fady neměly prakticky žádný ústup a začínají se objevovat stále častěji. Určitě jen tak ze světových ani českých ulic nezmizí, řekl bych, že je to nadčasová záležitost,“ říká Benzo pro Refresher.

Doporučeno
„Transplantace vlasů mi změnila život.“ Češi si pro nové vlasy létají do Turecka. Zjišťovali jsme, jak zákrok probíhá „Transplantace vlasů mi změnila život.“ Češi si pro nové vlasy létají do Turecka. Zjišťovali jsme, jak zákrok probíhá 18. února 2024 13:00

Je to účes, při kterém délka postupuje od dlouhých vlasů na temeni ke krátkým nebo k oholeným vlasům na stranách a zadní části hlavy. Přechod je plynulý a precizní, přičemž vytváří efekt postupného „fadu“, tedy zmizení. Přestože je fade rozpoznatelný typickou strukturou, přizpůsobit si ho můžeš podle osobního vkusu.

benzo
Zdroj: Instagram/divascohairstylist, Instagram/HORATIUTHEBARBER

Fade rozdělujeme na nízký, střední a vysoký, ale stejně populární je i taper fade, který je typický menším kontrastem a působí o něco konzervativněji.

„Bez ohledu na délku jde o vizuálně velmi pěknou věc. I samotný proces vytváření fadu je ale velmi náročný a podle kvality umíme rychle určit dovednosti barbera. Myslím, že už i laik dokáže říct, jestli je střih pěkný a plynulý, nebo jsou tam nějaké nesrovnalosti. Pokud to vypadá jako domino kostka, něco jsme udělali špatně,“ vysvětluje nám Benzo. Vytvořit dokonalý fade považuje za mistrovství barbera, ale také základní dovednost.

„Tento střih je opravdu velice populární, protože muži vyhledávají krátké, respektive sportovně elegantní střihy. Pokud ho barber vytvořit neumí, chybí mu jeden z hlavních skills. Tak, jako se říká, že dobrou pizzu poznáš podle těsta, podle fadu poznáš dobrého barbera,“ dodává.

O tento trend je zároveň třeba pořádně pečovat. Benzo podotýká, že fade dokáže už po týdnu ztrácet svěžest a výrazně odrůstá.

To je také jeden z důvodů, proč ho na hollywoodských hercích téměř nevidíme. Pauzy v natáčení by totiž způsobovaly problém. Výjimku tvoří historické filmy nebo seriály jako slavný seriál Peaky Blinders. Právě zlí kluci z Birminghamu tento haircut proslavili. Spojení sex-appealu a elegance však nikdy nevypadalo lépe a my dáváme fadu zelenou.

Doporučeno
Účesy roku 2024: Hitem je přirozená blond, luxusní hnědá a pixie cut. Jakou ofinu zvolit a máš ještě šanci s kudrlinami? Účesy roku 2024: Hitem je přirozená blond, luxusní hnědá a pixie cut. Jakou ofinu zvolit a máš ještě šanci s kudrlinami? 26. prosince 2023 7:00

Velice podobný, ale trochu více sexy a mnohem výraznější střih má i Cillian Murphy z Peaky Blinders. Nejde ovšem o fade, ale undercut. „Je to také originální způsob, jak nasadit mužnou image pomocí jedné délky na obou bocích. I když to vypadá jednoduše, nezkoušejte to doma,“ radí na závěr Benzo.

fade
Zdroj: BBC

3. Crop

Crop má na vrchní části hlavy větší délku a objem (často dosahuje hranice pěti až sedmi centimetrů) a níže přechází do krátkého kontrastu. Právě to mu dodává neformální, ale stylový vzhled.

cropcut, crop, benzo
Zdroj: Archív/Autor strihu: Shelby, Foto: Lousy Auber

„Vypadá dobře i s rovnými vlasy, ale myslím si, že čím divočejší a tak trochu více savage, tím více má co říct,“ říká Maroš Ihnát. Crop se v poslední době stále častěji stříhá kudrnatým mužům. Rozcuchaný efekt na nich vypadá nejlépe.

crop
Zdroj: Instagram/theeverydaybarber, Instagram/qubomn, Instagram/tigg.hickin.hair

Rozcuchat ale dokážeš i jemnější vlasy. Pomohou ti jílovité gely či krémy. Tento střih má jednoduchou údržbu a na hlavě si jej vykouzlíš docela rychle.

4. Shag

Čtvrtý střih, který pro nás Benzo hází na seznam trendů, je právě shag. „Určitě bych ho zařadil do kategorie „comeback doby“. Je to věc, která se do trendů vrací retrospektivně. Při shagu si hned vybavíš rokenrol či The Rolling Stones, ale místo měl i v československých mužských kapelách,“ říká Benzo.

benzo, shag
Zdroj: Archív/Autor strihu: Shelby, Foto: Lousy Auber

Minulý rok byl shag v kurzu i u žen. Je charakteristický výrazným vrstvením, prostříhanou a nepravidelnou ofinou a objemem. Celkový efekt je obvykle velmi uvolněný a přirozený, ale na mužích může působit extravagantně. Podle barbera je ovšem mnohem univerzálnější než například mullet. „U mulletu ty dlouhé boky trochu limitují finální styling, při shagu si můžeš vlasy úplně sčesat dozadu,“ radí na závěr.

shag
Zdroj: Instagram/rossana_tijeras81, Instagram/hairkillah_, Instagram/hoshiyuta

5. Matný styling

Zatímco při stylingu v ženských vlasových trendech převládá wet look a výrazný mastný efekt, u mužů je to letos jemnější. Podle Benza jsou momentálně nejpopulárnější právě jílovité matné pasty či krémy, jejichž cílem je vypadat, jako by v účesu žádný přípravek nebyl. Na trhu tak nahradí lesklé pomády.

Doporučeno
KVÍZ: Jaký produkt na vlasy bys měl*a používat? Odpověz na otázky a my ti poradíme KVÍZ: Jaký produkt na vlasy bys měl*a používat? Odpověz na otázky a my ti poradíme 13. listopadu 2023 13:30

„I při stylingu se letos setkáváme s maximální přirozeností. U nás v MMG Barbers si všímáme, že jílovité matné přípravky jdou doslova na dračku. Wet look a lesklý efekt ve vlasech, který je u žen populární, v mužském světě mizí,“ podotýká Benzo.

shawnmendes
Zdroj: Getty Images/Toni Anne Barson/FilmMagic

Už teď se těšíme na to, jak rozmanitost v mužských a ženských účesech zamíchá karty na rapové scéně či v Hollywoodu. Ty nejlepší a vůbec první looky z letošního červeného koberce ti přineseme už v pondělí 8. ledna, kdy proběhne předávání Zlatých glóbů.

6. Přirozené barvy

V roce 2024 se pomalu loučíme s výraznými barvami vlasů. Zelené i růžové, nad kterými možná už měsíce uvažuješ, dej proto jasné a výstižné sbohem (a ne, nedávej si je ani na festival).

„Barvy u mužů byly nesmírně populární v roce 2022, ale celý hype nastal už během pandemie. Mnoho lidí na home office, kteří přestali chodit do společnosti, zatoužilo po experimentu a zkoušeli šílené odstíny. Většinou to byla bílá, ale také zelená, modrá či žlutá. Jak nám ale skončilo období home office, končí i tento trend. V roce 2024 mu dáváme výraznou a myslím si, že i definitivní tečku,“ říká Maroš Ihnát.

Timothée Chalamet
Zdroj: Mike Coppola/FilmMagic

Za námi je také jemnější balayage či melírování. „Všechny trendy ve vlasovém světě se přiklánějí k naturálnosti a barvy nejsou výjimkou. Doporučuji tak vsadit na přirozený vzhled,“ dodává pro Refresher.

Bonus: upravené vousy

„Vousy jsou svým způsobem nestárnoucím ikonickým prvkem každého muže. Mnoho pánů však stále neví, jak o ně pečovat. V první řadě je třeba si uvědomit, že chlup a vlas je ve své chemické podstatě velký rozdíl. Proto doporučuji zamyslet se nad koupí speciálního šamponu na vousy,“ říká Benzo.

benzo
Zdroj: Unsplash/Allef Vinicius

„Kromě toho, že zajistí správnou hygienu a hydrataci, předchází i tvorbě lupů. Ty jsou reakcí na nesprávný přípravek. Vezměme si to tak, že ani tělo si nemyjeme šamponem na vlasy. Produkty na vousy bychom rozhodně neměli podcenit,“ dodává.

Doporučeno
Toto je nadčasový střih, který ignoruje všechny trendy: Textured bob je sázka na jistotu, takto ho můžeš nosit ty Toto je nadčasový střih, který ignoruje všechny trendy: Textured bob je sázka na jistotu, takto ho můžeš nosit ty 17. října 2023 12:00

Ať už máš spíš krátké strniště, nebo delší plnovous, správným šamponem dosáhneš výrazné a příjemné změny. Benzo ti rovněž doporučuje i olejíčky, které vousy vyživí, provoní a dodají jim lesk. Kromě komfortu, který s sebou tato péče přináší, je bonusem také vizuální efekt. Ten potěší tebe i tvou polovičku.

Přestože nám seznam trendů na letošní rok nediktuje délku či střih, podle Benza bychom se měli řídit základními pravidly.

starostlivostobradu
Zdroj: Instagram/iamossab, Archív/Lu Jambor, Instagram/beard_class


„Krk by měl být vždy oholený, je to bonton, který mnohdy omlouvá vousy i v byznysu a etiketě. Druhá fazona, která velmi pomáhá efektu upravených vousů, jsou vousy ostříhané kolem rtů. Rovněž není vhodné mít chloupky na tvářích. Tyto jednoduché kroky umožní muži vypadat reprezentativně a své vousy nosit s hrdostí,“ radí nám na závěr Maroš „Benzo“ Ihnát.

Domů
Sdílet
Diskuse