Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2024 17:14
Čas čtení 2:29
Martin Adam Pavlík

RECENZE: Chudáčci jsou famózní ódou na svobodu plnou sexu

RECENZE: Chudáčci jsou famózní ódou na svobodu plnou sexu
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Filmová adaptace stejnojmenné knihy skotského spisovatele Alasdaira Graye rozdělí diváky na dva tábory.

„Bylo to nechutné, perverzní, strašné, divné, nepříjemné, děsivé.“ Už vidíme, jak se průměrný divák odchovaný marvelovskými filmy bude při odchodu z kina mračit a zlostně prskat. Nejnovějšímu filmu Jorgose Lanthimose, řeckého rebela, který se dostal až do Hollywoodu a změnil paradigma oscarových nominací, se dostává hned několika přívlastků.

Velká část lidí ho nepochopí (a nebude chtít pochopit), další ho okamžitě odsoudí a zbytek? Ti budou chrochtat blahem. Chudáčci jsou mimořádně odvážnou, ale především nesmírně nápaditou a vizuálně podmanivou lahůdkou pro všechny milovníky artové kinematografie.

Vypráví příběh Belly Baxterové (Emma Stone), mladé ženy, která po pokusu o sebevraždu dostane díky experimentu nekonvenčního vědce Godwina Baxtera (Willem Dafoe) druhou šanci. Ten ji chce držet ve svém sídle a „chránit“ ji před zkaženým okolním světem, aby se scénář z jejího předchozího života neopakoval. Když si to Bella uvědomí, uteče s prohnaným a zhýralým právníkem Duncanem Wedderburnem (Mark Ruffalo) a najednou zažívá vzrušující dobrodružství, které nezná.

Poor Things
Zdroj: Cinemart

Zástupce zdegenerovaných podivínů a zvědavců

Lanthimos je vizionář i ostrý provokatér, a proto jeho cynický styl není po chuti každému. S širokým úsměvem ukazuje konvencím prostředníček, satirizuje společenské normy a z hloubi duše pohrdá elitami. Je představitelem všech zdegenerovaných podivínů a zvědavců, kteří se snaží prozkoumat i ty nejodpornější kouty světa, aby okusili život v jeho nejčistší podobě. Jedině to totiž skutečně zoceluje charakter.

Těžko bychom dnes hledali originálnějšího tvůrce. Vedle Gaspara Noého, Denise Villeneuva, Paula Thomase Andersona, Alejandra Gonzáleze Iñárritua, Christophera Nolana a Quentina Tarantina patří k nejoriginálnějším a nejvyzrálejším režisérům současnosti. Jeho rané filmy byly pro průměrného diváka nestravitelným utrpením, ale už tehdy fascinujícím způsobem piloval svůj rukopis.

Díla jako KinettaAlpy a později anglicky mluvené filmy s hollywoodskými herci HumrZabití posvátného jelena ocenila kritika v Cannes, Benátkách, Los Angeles a na Floridě. Historická lesbická lovestory s prvky slapstickové komedie Favoritka již zaujala americkou Akademii a vysloužila si deset nominací na Oscara, včetně té za nejlepší film. Jedinou pozlacenou sošku však získala Olivia Colman za nejlepší ženský herecký výkon.

Poor Things
Zdroj: Cinemart

Chutný žánrový koktejl se spoustou sexu

Oku Akademie neunikly ani Chudáčci, získaly 11 nominací. Čím je tato novinka tak výjimečná? Začněme rozmanitostí. Řada autorských režisérů se pokoušela do jednoho filmu vetkat prvky všech možných žánrů, aby ho ozvláštnila, ale často je výsledkem jen nepovedený paskvil.

Lanthimos ví, jak je takové míchání ošemetné, a tak vsadil na silnou premisu, která je už v základu dostatečně rozmanitá, a scenárista Tony McNamara (který s ním spolupracoval na předchozí Favoritce) mu pomohl ukotvit příběh. Jejich novinka umně mísí dohromady romantickou komedii (nemluvě o spoustě explicitního sexu, kvůli čemuž má film rating 18+), sci-fi, horor i emancipační drama.

Obohacuje tradiční frankensteinovský příběh a hravě boří genderové stereotypy. Ústřední dějovou linií je sebepoznání hlavní hrdinky. Bella představuje moderní nezávislou ženu vzdorující spárům mužských tyranů a manipulátorů. Bojuje za rovnoprávnost a svobodu. S naprostou lehkostí si dělá vrásky na čele a šediny ve vlasech.

Poor Things
Zdroj: Cinemart

Vizuální stránka tě ohromí

Řecký režisér rozděluje příběh do kapitol a střídáním barevných a černobílých obrazů mění atmosféru. Velkolepá vizuální stránka odkazuje na německý expresionismus, ale velmi silně využívá i surrealistické prvky. Nechává diváka kochat se krásnými scenériemi ve statických záběrech a pro větší sugestivnost si pohrává s širokoúhlými objektivy.

Majestátní kulisy a atypické kostýmy tě ohromí, stejně jako strhující výkon Emmy Stone. Nepochybně si ho musela užít, protože v podobném „artovém“ filmu hrála naposledy před deseti lety. Ano, řeč je o skvělém Birdmanovi.

Americká herečka si film ukradla pro sebe. Bellu hraje dokonale, takže bychom se vůbec nedivili, kdyby v březnu získala dalšího Oscara. To samé ale platí i pro Ruffala a Dafoea. Z Lanthimosovy novinky jsme upřímně nadšeni a uchváceni, a proto jí udělujeme devět bodů z deseti. Jedná se o skutečně nejlepší film, který se od začátku roku dostal do distribuce, takže neváhej a utíkej o víkendu do kina.

Poor Things
Zdroj: Cinemart
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse