Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. února 2024 8:27
Čas čtení 0:52
Anna-Marie Hanzlíková

Vrací se gen Z na Facebook? Jsme tak sami, že tam hledáme kamarády

Vrací se gen Z na Facebook? Jsme tak sami, že tam hledáme kamarády
Zdroj: Piqsels/na voľné použitie
ZAJÍMAVOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ FACEBOOK
Uložit Uložené

Generace Z trpí samotou. Tak moc, že se vrací na Facebook a na facebookových skupinách si tam hledá kamarády.

Samota není u mladé generace neobvyklým pocitem. Po pandemii ji zažívá na 60 procent Američanů a Američanek a až 47 procent Britů*Britek. Není tedy divu, že mladí pátrají, jak si najít nové kamarády*kamarádky.

Server The Vice píše, že i když je Facebook generací Z považován za nejnudnější síť, jeho skupiny především pro mladé ženy slouží při hledání nových kamarádek dobře. Zveřejňují tam posty zvané friend application (tedy v překladu přihlášku ke kamarádovi*kamarádce).

Lidé se nejčastěji propojují skrze aktivity, které je spojují. Je jedno, jestli je to turistika, háčkování nebo třeba jen stejné město, ve kterém žijí. Když si projdeš pár skupin, ve kterých třeba sám*sama jsi, určitě nějaké seznamovací inzeráty najdeš. Právě společný zájem je výhoda, kterou Facebook proti klasickým seznamkám nabízí.

A není to jen Facebook. Hashtag #friendapplications frčí i na TikToku, najdeš pod ním na deset tisíc videí. Ať už zvolíš jakýkoliv způsob, není důvod se stydět. Že je samota u naší generace běžným pocitem, jsme psali v úvodu. Ve zmíněném článku The Vice k tomu jedna z respondentek trefně dodává: „Myslím, že posty hledající kamarády nejsou jenom trendem. Je to reflexe toho, jak se naše generace přizpůsobuje a přijímá technologický pokrok pro navazování a budování společenských vztahů.“

Domů
Sdílet
Diskuse