Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2024 13:00
Čas čtení 3:18
Lucie Kotvalová

Méně bolesti a více radosti díky sebeuspokojování během menstruace. Jak na to?

Méně bolesti a více radosti díky sebeuspokojování během menstruace. Jak na to?
Zdroj: Freepik/volně k užití
ZDRAVÍ SEX SEXUALITA SEXUÁLNÍ POMŮCKY
Uložit Uložené

Někteří se masturbaci během menstruace vyhýbají, protože se bojí nepořádku nebo mají pocit, že dělají něco špatného. Pojďme toto téma uvést na pravou míru.

My, lidé socializovaní jako ženy, jsme zostuzováni a káráni za to, že menstruujeme (nikdy nezapomenu na kamaráda, který se v hospodě pohoršoval, že o menstruaci mluvím na veřejnosti – „je to přece nechutný“) a máme sex, případně že ho máme dokonce rádi (vzpomeňme na demagogické argumenty o „vytahaných vagínách“).

Nedokážu si představit, jaké pohoršení musí tito kárající a zostuzující lidé pociťovat při pomyšlení, že někteří lidé vykonávají obě tyto aktivity současně. Obojí je přitom absolutně normální, žádoucí a zdravé. A co víc, masturbace během menstruace má vícero psychických i fyzických benefitů. Jakých?

Důležitost sólo sexuality

Nikdy jsem nechápala, proč je menstruace tabu, proč je vnímaná jako něco problematického nebo ostudného. Není přirozená? Je. Nevděčí jí každý její kritik za to, že se vůbec narodil? Vděčí. Uniká mi něco? Nemyslím si.


Ale ano. Přestože mi nebylo tak úplně jasné, za co přesně bych se měla stydět, stud jsem dlouhá léta cítila. Mou noční můrou byla představa, že by si někdo všiml, že mám vložku nebo mi z plavek koukala šňůrka od tamponu. Teď je ovšem o několik let později. Za tu dobu jsem zažila ztrátu menstruace i její opětovný návrat, přečetla jsem mnoho kritického feministického materiálu a hledala cestu zpátky k aspektům mě samotné, které mě společnost učila nenávidět nebo držet „v soukromí, kam taky patří“. K přijetí a respektování svého těla včetně menstruace mi pomohlo vícero věcí. Třeba masturbace.


I ta je ovšem mnohdy tabuizovaná, mluví se o ní jako o něčem „sprostém“ nebo „nestydatém“, což vede k tomu, že se za tento projev sebelásky mnozí stydí. Jak pro Refresher již dříve uvedla psycholožka Leona Šímová, někteří ji navíc ve vztahu vnímají v podstatě jako podvádění a mají výčitky, že se takovým aktivitám věnují o samotě. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 156011 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč by sebeuspokojování nemělo vyvolávat žárlivost tvé*ho partnerky*partnera.
  • Co se děje s tvým tělem, když masturbuješ.
  • Jak můžeš snížit stres, napětí i bolest.
  • Proč se nestydět masturbovat i při menstruaci.
Domů
Sdílet
Diskuse