Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. března 2024 7:00
Čas čtení 0:49
Vincenc Novák

Psi jsou možná chytřejší, než jsme si mysleli. Podle vědců chápou význam těchto slov

Psi jsou možná chytřejší, než jsme si mysleli. Podle vědců chápou význam těchto slov
Zdroj: Unsplash/Eric Ward/volně k užití
ČESKO ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Psi umí pochopit více věcí než jen jednoduché příkazy. Vyplývá to z nové studie, podle níž zvířata dokáží pochopit názvy předmětů, na kterých jim záleží.

Vědci v rámci výzkumu, o kterém informoval deník The Guardian, sledovali mozkovou aktivitu psů. Během studie jim ukazovali různé předměty ze psího světa, jako jsou míče, bačkory či vodítka. Otázka, jestli psi dokáží chápat význam slov, vědce fascinovala již delší dobu. 

Doporučeno
Kvíz: Poznáš psí plemena podle fotek? Otestuj své znalosti Kvíz: Poznáš psí plemena podle fotek? Otestuj své znalosti 9. června 2023 11:00

První důkaz o psích schopnostech se objevil v roce 2011, kdy psychologové z Jižní Karolíny oznámili, že fenka border kolie se po třech letech intenzivního výcviku dokázala naučit významy více než tisícovky předmětů, mezi něž patřilo 800 látkových hraček, 116 míčků a 26 frisbee.

Doporučeno
Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? 18. února 2024 15:51

Nejnovější studie se uskutečnila na vybraném vzorku 18 psů. Jejich majitelé byli vyzváni, aby vyslovili jména pro různé předměty a následně jim ukázali buď správný, nebo jiný předmět. Experiment se opakoval několikrát se shodnými či neshodnými předměty. Mozek psů vědci během studie sledovali pomocí technologie EEG, která potvrdila mozkovou aktivitu ve chvílích, kdy se předměty shodovaly se slovy, která vyslovili jejich majitelé. 

Doporučeno
Umělá inteligence byla chytřejší a empatičtější než lékaři, ukázala studie Umělá inteligence byla chytřejší a empatičtější než lékaři, ukázala studie 2. května 2023 11:43

„Myslím, že tuto schopnost mají všichni psi,“ říká Marianna Boros, která se výzkumu účastnila na Univerzitě Eötvöse Loránda v Maďarsku. Podle ní však výsledky studie neznamenají, že psi rozumí slovům stejně dobře jako lidé. Navíc bude zapotřebí další práce, aby bylo jasné, zda psi dokáží slova zobecňovat a pochopit, že například slovo „míč“ odkazuje na více věcí než jednu konkrétní hračku. 

Domů
Sdílet
Diskuse