Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2023 11:43
Čas čtení 0:47
Radim Šlechta

Umělá inteligence byla chytřejší a empatičtější než lékaři, ukázala studie

Umělá inteligence byla chytřejší a empatičtější než lékaři, ukázala studie
Zdroj: unsplash.com/Erhan Astam
NEWS UMĚLÁ INTELIGENCE VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Studie analyzovala odpovědi lékařů a ChatuGPT na otázky týkající se zdraví. AI byla kvalitnější a empatičtější.

Že umělá inteligence může pomoci s některými mechanickými a dílčími úkoly, už asi všichni víme. Ale že by dokázala předčit lékaře? Podle studie University of California San Diego publikované v žurnálu JAMA vykazoval ChatGPT kvalitnější a empatičtější odpovědi než lidé. Univerzita o tom informuje na svých stránkách.

Doporučeno
Záběr z vesmíru: Takhle vypadalo české pálení čarodějnic z kosmické perspektivy Záběr z vesmíru: Takhle vypadalo české pálení čarodějnic z kosmické perspektivy 1. května 2023 9:27

Autorský tým se v jednom ze specializovaných vláken na Redditu věnoval náhodně vybraným 195 otázkám, které se týkaly zdraví. Ty následně zodpověděla umělá inteligence a zkušení lidští lékaři. Skupina tří odborníků následně posuzovala, které odpovědi se jí zdály lepší. Anonymizované výsledky hodnotila komise podle kvality od „velmi dobrých“ po „velmi špatné“ a na stejné stupnici hodnotila také empatii daných odpovědí.

Téměř v 79 % případů komise upřednostnila umělou inteligenci, nabízela totiž obsáhlejší a kvalitnější odpovědi. Známku „dobrý“ nebo „velmi dobrý“ dostala 3,6krát častěji než lidé. Co se empatie týče, lékaři dostávali hodnocení „empatický“ nebo „velmi empatický“ 9,8krát méně.

Doporučeno
Věřící Irové rozřezávali na porodních sálech ženám pánve, spousta z nich stále žije s nočními můrami Věřící Irové rozřezávali na porodních sálech ženám pánve, spousta z nich stále žije s nočními můrami 30. dubna 2023 18:00

Studie naznačuje, že by se umělá inteligence jako nástroj dala využít v podobě určitého úvodního dotazníku, který by lidský lékař následně upřednostňoval. Na druhou stranu ale tým upozorňuje, že analýzou prošly jen konkrétní odpovědi na konkrétní otázky. Není proto jasné, jak by si AI vedla v delších interakcích, které spolu lékaři a lékařky s pacienty mají.

Domů
Sdílet
Diskuse